کوسهها میتوانند از طریق شبکهای از ژنها مجددا دندانهای خود را بازیابی کنند که به گفته محققان انگلیسی، این یافته میتواند راه را برای توسعه درمانهایی به منظور کمک به انسانهای فاقد دندان هموار کند.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، اگرچه انسانها از سلولهای مشابه برخوردارند اما توانایی بازیابی دندان آنها محدود است. اکنون بررسیهای محققان دانشگاه شفیلد یک شبکه از ژنها را شناسایی کرده که به کوسه ها اجازه میدهد در تمام عمرشان دندان تازه تولید کرده و آن را بازیابی کنند.
محققان نشان دادهاند که چگونه یک مجموعه خاص از سلولهای اپیتلیال موسوم به لامینای دندان که مسوول استمرار مادامالعمر ایجاد و بازیابی دندان در کوسههاست، شکل میگیرند.
این ژنها همچنین به کوسهها اجازه میدهند تا با استفاده از یک سیستم تبدیل کننده کمربند مانند، ردیف دندانهای خود را جایگزین کنند.
انسانها نیز از این مجموعه سلولها که تولید دندانهای جایگزین را تسهیل میکنند، برخوردارند اما تنها در مجموعهای از آنها شکل میگیرند که شامل دندانهای شیری و دائمی است و پس از آن، این سلولهای خاص از بین میروند.
این ژنهای دندانی باعث ایجاد دندان همه مهرهداران از کوسهها گرفته تا پستانداران هستند اما در پستاندارانی مانند انسان، توانایی بازیابی دندان که از این ژنها استفاده میکند، با گذشت زمان بشدت کاهش یافته است.
محققان با بررسی دندانهای جنینهای گربهکوسهها، بیان ژنها را در مراحل اولیه شکلگیری دندان کوسه طبقهبندی کرده و دریافتند که این ژنها در ظهور اولیه دندان کوسه نقش داشته و برای بازیابی دندان بیشتر مجددا مستقر میشوند.
انتهای پیام
نظرات