حسین موسویان در یادداشتی ضمن تاکید بر لزوم پایان دادن به جنگ مصیبتبار سوریه نوشت: برای حل موثر بحران سوریه باید بر سه مانع اصلی در این مسیر غلبه کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سید حسین موسویان، دیپلمات پیشین کشورمان در این یادداشت که در روزنامه هافینگتن پست منتشر شده است، نوشت: تاکنون دو نشست بینالمللی برای حل بحران سوریه در وین تشکیل شده است که سرانجام به صدور بیانیهای مشترک منجر شد که خطوط اصلی راهحل سیاسی بحران کنونی در سوریه را مشخص میکند.
گروه بینالمللی حمایت از سوریه (شامل کشورهای شرکتکننده در این نشستها) به طور متفقالقول بر این مساله تاکید کردند که خشونت در سوریه باید از طریق برقراری آتشبس و همزمان با روند انتقال سیاسی پایان یابد اگرچه صدور یک بیانیه مشترک یک گام بزرگ در مسیر حل جنگ مصیبتبار سوریه محسوب میشود، هنوز موانع بزرگی در مسیر موفقیت یک راهحل دیپلماتیک در این کشور قرار دارد که باید رفع شود.
مانع اول: با اسد چه کار باید کرد؟
اولین اقدامی که انتظار حل و فصل آن وجود دارد، بشار اسد، رییسجمهور سوریه است. آمریکا، روسیه، ایران، ترکیه و عربستان به عنوان قدرتهای بینالمللی و منطقهیی دارای نفوذ در سوریه اختلاف نظر عمیقی در خصوص آینده اسد دارند. اولویت ائتلاف عربستان – آمریکا - ترکیه برکناری اسد است؛ در حالی که ایران و روسیه ابتدا بر از بین بردن سازمانهای تروریستی که حدود 50 درصد خاک سوریه را به تصرف درآوردهاند تاکید کردند و سپس خواهان برگزاری انتخابات آزاد در این کشور تحت نظارت سازمان ملل هستند تا مردم سوریه خود بتوانند درباره رییسجمهور و قانون اساسی کشورشان تصمیم بگیرند. ایران بارها در سالهای گذشته تاکید کرده است که سرنوشت سوریه را باید ملت سوریه تعیین کند نه دیگر کشورها.
در نشست وین توافق شد که اتحاد، استقلال و تمامیت ارضی سوریه حفظ شود و قانون اساسی این کشور همچنان باقی بماند. اما سخت است بتوان تصور کرد که چگونه نابودی اسد نمیتواند به نابودی کامل زیربنای نظامی- امنیتی سوریه منجر شود. همچنین بدون ارتش کنونی و نیروهای امنیتی سوریه که موثرترین نیروها در مبارزه با گروههای تروریستی شامل داعش محسوب میشوند، حفظ تمامیت ارضی سوریه غیرممکن است. در حقیقت در جنگ علیه تروریسم در سوریه، مبارزه گروههایی که تحت حمایت غرب و متحدان عربشان هستند، از جمله ارتش آزاد سوریه تقریبا به طور کامل بیتاثیر بوده است.
بنابراین، اولویت ضروری این است که سوریه از وجود گروههای تروریستی پاک شود، تمامیت ارضی این کشور بازسازی شود، شرایط بازگرداندن افراد آواره شده و پناهندگان به وطنشان فراهم شود و سپس به مردم سوریه اجازه داده شود از طریق انتخاباتی آزاد، عادلانه و شفاف و در چارچوب یک قانون اساسی جدید که حقوق تمام اقلیتها در آن رعایت میشود، رهبران خود را انتخاب کنند.
مانع دوم: چگونه باید به طور مؤثر با گروههای تروریستی در سوریه مقابله کرد؟
دومین مانع اصلی در مسیر برقراری یک صلح پایدار در سوریه این است که چگونه میتوان به شکل موثر با گروههای تروریستی مثل داعش مبارزه کرد و آنها را از بین برد. حقیقت این است که حملات هوایی زمانی موثر است که با حمایت یک شریک نظامی کارآمد روی زمین انجام شود. در سوریه، مهمترین نیرویی که روی زمین با تروریستها مبارزه میکند، ارتش این کشور است که مورد حمایت ایران و روسیه قرار دارد. این در حالی است که متحدان منطقهیی آمریکا از بسیاری از گروههای تروریستی در سوریه حمایت میکنند که با ارتش میجنگند.
آمریکا و متحدانش باید بدانند که جنگ با داعش و مقابله با دولت اسد به طور همزمان امکانپذیر نیست. برای ایجاد ائتلافی متشکل از نیروهای زمینی و هوایی برای شکست داعش، همکاری میان ناتو، ارتش سوریه، روسیه و ایران ضروری است. حملات تروریستی اخیر در پاریس و تهدید حملات بیشتر داعش در جهان حتی تشکیل این ائتلاف را ضروریتر کرده است.
مانع سوم: جنبشهای افراطگرایانه به متحدان غرب گره خورده است
سومین مساله که در اینجا مطرح است این واقعیت است که جنبش افراطگرایی سنی مثل القاعده و داعش، ایدئولوژی و بخش زیادی از منابع مالی و تسلیحاتی خود را از متحدان غرب در منطقه میگیرند. اکنون زمان آن است که دانسته شود، جهان تا زمانی که متحدان غرب به طور فعال و موثر از ایدئولوژی این گروهها حمایت میکنند، قادر به شکست آنها نخواهد بود.
آن چه قدرتهای بزرگ غربی باید در ذهن خود داشته باشند، این است که تلاشهای آنها در دهههای گذشته برای تغییر کشورها از طریق نظامی و سیاسی شکست خورده است. در سوریه، این رویکرد به یک رویه سیاسی سکولار منجر شده است که اکنون با توجه به گسترش گروه افراطگرای داعش در سوریه در مرز سقوط قرار دارد. تا زمانی که این رویکرد ادامه دارد، جنگ با ترور پایان نخواهد یافت و حملات تروریستی در غرب و نقاط دیگر جهان ادامه خواهد یافت.
انتهای پیام
نظرات