محققان دانشگاه تورنتوی کانادا با نقشهبرداری ژنهایی که سلولهای بدن انسان را زنده نگه میدارند، توانستهاند ژنهایی را که در بیماریهایی مانند سرطان نقش اساسی ایفا میکنند، شناسایی کنند.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، محققان برای شناسایی ژنهایی که در بقای سلول ضروری هستند، از فناوری ویرایش ژن کریسپر برای غیرفعال کردن 18 هزار ژن که 90 درصد کل ژنوم انسان است، استفاده کردند.
دادهها یک مجموعه مرکزی شامل بیش از 1500 ژن اساسی را آشکار کرد.
محققان با غیرفعال کردن ژنها در پنج خط مختلف سلول سرطانی از جمله مغز، شبکیه، رحم و دو نوع سلول سرطانی روده بزرگ دریافتند که هر تومور بر یک مجموعه منحصربفرد از ژنها تکیه دارد که میتواند توسط داروهای خاص مورد هدف قرار بگیرد.
این یافتهها باعث افزایش امیدها به استفاده از درمانهای جدید شده که تنها سلولهای سرطانی را مورد هدف قرار میدهند و به سایر بافت اطراف آسیب نمیرسانند.
یافتههای محققان نشان داد که اکثریت ژنهای انسان نقشهای ظریفتری در سلول ایفا میکنند زیرا غیرفعال کردن آن باعث از بین رفتن سلول نمیشود. اما اگر دو یا چند ژن بطور همزمان جهش یابند یا سلولهای تحت تنش محیطی قرار بگیرند، شمارش معکوس حیات آنها آغاز خواهد شد.
از آنجایی که سرطانهای مختلف دارای جهشهای مختلف هستند، بر مجموعههای مختلفی از ژنها برای بقا تکیه دارند. محققان توانستند مجموعههای متمایزی از سلول را برای هر سرطان مورد آزمایش شناسایی کنند که هر کدام از مجموعهها در برابر داروهای خاص آسیبپذیر بودند.
نتایج این تحقیق در مجله Cell منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات