• شنبه / ۹ آبان ۱۳۹۴ / ۰۱:۳۴
  • دسته‌بندی: عمران و اشتغال
  • کد خبر: 94080904274
  • خبرنگار : 71282

نخبگانی که پس از ترک وطن برنمی‌گردند...

نخبگانی که پس از ترک وطن برنمی‌گردند...

براساس آخرین آمارها بیش از 400 فیزیکدان ایرانی در خارج از کشور مشغول فعالیت هستند و از مجموع 1800 دانشمند فعال در بخش انفورماتیک آمریکا، 125 نفر ایرانی‌اند. این آمار بیانگر وجود تعداد قابل توجهی از ایرانیان مقیم خارج با تخصص‌های بالا و بی نظیر است که کشورمان به آنها نیاز دارد.

براساس آخرین آمارها بیش از 400 فیزیکدان ایرانی در خارج از کشور مشغول فعالیت هستند و از مجموع 1800 دانشمند فعال در بخش انفورماتیک آمریکا، 125 نفر ایرانی‌اند. این آمار بیانگر وجود تعداد قابل توجهی از ایرانیان مقیم خارج با تخصص‌های بالا و بی نظیر است که کشورمان به آنها نیاز دارد.

به گزارش خبرنگار ایسنا، بی‌تردید سرمایه‌های فکری و انسانی یکی از عوامل موثر در رشد و توسعه کشورها به شمار می‌رود و کشورهایی که ارزش و اعتبار نخبگان علمی خود را درک کرده‌اند توان و تلاش خود را در جهت حفظ این سرمایه‌های ملی به کار گرفته‌اند.

آنچه مسلم است تحصیل نخبگان در خارج کشور به خودی خود امری طبیعی و پسندیده است و می‌تواند زمینه اعتلا و تعامل علمی تحقیقاتی و فناوری میان نخبگان ایرانی و نخبگان دیگر کشورها را فراهم کند ولی بحث بر سر بازگشت نخبگان پس از خروج از کشور و پایان دوران تحصیل است.

علیرغم شکاف عمیقی که بین صنعت و دانشگاه در کشور وجود دارد، بسیاری از نخبگان حتی در صورت بازگشت به کشور نیز ناچار باید به کار تدریس در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی روی بیاورند درحالی که عمده علاقمندی آنها تولید محصولات دانش بنیان و اختراعات نوآورانه است.

اقتصاد دانش بنیان مانع خروج نخبگان از کشور می‌شود

سورنا ستاری - معاون علمی فناوری رییس جمهوری - با انتقاد از اقتصاد نفتی که بی نیاز به افراد نخبه است، جلوگیری از خروج نخبگان را نیازمند اکوسیستمی می‌داند که براساس اقتصاد دانش بنیان شکل گرفته باشد.

او می‌گوید: اقتصاد دانش بنیان مانع خروج نخبگان از کشور می‌شود و در چنین اقتصادی افراد برای تولید ثروت، ایده پردازی ‌می‌کنند.

ستاری با اشاره به حمایت معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری از نخبگان، ابراز امیدواری کرده با اجرای سیاستهای تشویقی از دانش نخبگان بهره‌برداری مطلوب صورت گیرد و با ارائه تسهیلات مناسب از خروج نخبگان برای ادامه تحصیل جلوگیری شود.

به گزارش ایسنا، در طول سالهای گذشته شکل مهاجرت نخبگان با تغییرات اساسی همراه بوده و بسیاری از کشورهای پیشرفته نیز این پدیده را تجربه کرده‌اند با این حال کشورهای توسعه یافته تلاش کردند تا با برقراری رابطه‌ای منطقی میان ورود و خروج نخبگان در اقتصاد خود به جای فرار یا مهاجرت مغزها، گردش مغزها در بازار کار خود را نهادینه کنند، در مقابل کشورهای در حال توسعه به جای حفظ نخبگان، تنها در صادرات استعدادهای برتر و نخبه خود موفق بوده‌اند.

فرار مغزها چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

وقتی کشورها با مهاجرت گسترده دانشمندان، تحصیلکردگان و دانشگاهیان خود به جوامع و کشورهای دیگر مواجه شوند اصطلاحا فرار مغزها صورت می‌گیرد.

برابر آمارها سالانه نزدیک به 150 هزار نفر از ایران خارج می‌شوند که عمده‌ترین دلیل آن ضعف بازار کار و کمبود موقعیت‌های شغلی مناسب گزارش شده است. از نگاه تحلیلگران بازار کار، ایران از نظر فرار مغزها در صدر کشورهای جهان قرار دارد به نحوی که حدود 25 درصد از کل ایرانیان تحصیلکرده هم اکنون در کشورهای توسعه یافته زندگی می‌کنند.

طبق آمار صندوق بین‌المللی پول، سالانه بین 150,000 تا 180,000 نفر از ایرانیان تحصیلکرده برای خروج از ایران اقدام می‌کنند که بد نیست بدانید خروج سالانه این تعداد ایرانی دارای تحصیلات عالیه از کشور، معادل خروج میلیونها دلار سرمایه سالیانه از ایران است.

اما چه عاملی موجب می‌شود تا نخبگان کشور را ترک کنند و دیگر بازنگردند؟

صاحبنظران بی‌توجهی به ماهیت علم و پژوهش،‌ عوامل اقتصادی، عدم شایسته سالاری، انحصارات دولتی و نبود امید به آینده را از مهمترین علل جذب نخبگان ایرانی به مراکز علمی کشورهای دیگر عنوان می‌کنند. آنها می‌گویند پدیده فرار مغزها امروز به یکی از معضلات اجتماعی، اقتصادی و آموزشی کشور تبدیل شده است.

عدم شایسته‌سالاری، واگذاری بسیاری از مشاغل به افراد فاقد صلاحیت یا کم صلاحیت، واگذاری مشاغل بر اساس رابطه، عدم تطابق شغل با تخصص در رشته افراد، بوروکراسی‌ها و کاغذ بازی‌های اداری و دولتی و انحصاری شدن مشاغل از عوامل موثر در مهاجرت نخبگان به شمار می‌روند.

عبدالله مختاری - کارشناس بازار کار - دلیل خروج نخبگان از کشور را بی اعتمادی نسبت به جوّ استخدام و فضای کسب و کار می داند و می‌گوید: نخبگان چون اطمینان ندارند که پس از فارغ التحصیلی به کار گرفته می‌شوند یا بازار کار مناسبی برای خود پیدا می‌کنند ترجیح می‌دهند به کشورهایی بروند که بر روی نخبگان سرمایه‌گذاری می‌شود.

وی می‌افزاید: امروز بیشتر افراد بر اساس دانش و تخصص در جای خود قرار نگرفته‌اند از این رو جامعه با یک بیکاری پنهان مواجه است.

به گفته مختاری،‌ نخبگان پس از پایان دوران دانش آموختگی می‌دانند که در پست‌های دولتی به سختی مشغول کار می‌شوند، بازار کار آزاد هم قدرت مانور به آنها را نمی‌دهد و در نهایت باید زیر دست کسانی کار کنند که به لحاظ رتبه پایین‌تر از آنها قرار دارند.

این کارشناس بازار کار به سرمایه‌گذاری کشورهای دیگر بر روی مخترعین و دانشمندان خود اشاره کرده و می‌گوید: کشورهای دیگر با صرف هزینه بسیار، پول و منابع در اختیار مخترعین قرار می‌دهند تا تولید کنند و به سودآوری برسند ولی ما فرایند تولید را برای نخبگان و مخترعین خود سخت کرده‌ایم و آنها را برای گرفتن یک وام درگیر بروکراسی‌های اداری و سفته و وثیقه بانکی کرده‌ایم طوریکه فرد برای ثبت یک اختراع باید فرایند پیچیده‌ای را طی کند.

اما یک مقام مسوول کارگری نظر دیگری در این باره ارائه می‌دهد.

داوود امیری - رییس کانون شورای اسلامی کار خراسان شمالی - برآورده نشدن انتظارات را دلیل عدم بازگشت نخبگان به کشور عنوان می‌کند.

او می‌گوید: بخش اعظمی از نخبگان کشور به دلیل عدم انطباق انتظارات خود با شرایط موجود جامعه از کشور خارج می‌شوند و دیگر باز نمی‌گردند. بیشتر نخبگان به دلیل ادامه تحصیل به خارج می‌روند و قبل از رفتن بنای بازگشت و خدمت به کشور را دارند اما درصد بالایی از آنها وقتی شرایط کشورهای دیگر و کشور خود را مقایسه و با سطح توقعاتشان تطبیق می‌دهند دیگر بازنمی‌گردند.

به گفته وی با توجه به سطح توقعاتی که نخبگان دارند، بسترهای اجتماعی و فرهنگی در جامعه برای به کارگیری و رعایت حقوق اجتماعی آنها مهیا نیست.

رییس کانون شورای اسلامی کار خراسان شمالی می‌گوید: اگر به نخبگان در جامعه احساس مفید بودن را القا کنیم طوری که احساس کنند داشته‌های آنها مفید است در آن صورت سختی‌ها را تحمل می‌کنند، در کشور خود می‌مانند و نقش اجتماعی خود را در جهت جامعه بازی می‌کنند اما وقتی که احساس پوچی و سردرگمی کنند قدرت به کارگیری توانایی‌های خود را از دست می‌دهند و ناچار عازم کشورهای دیگر می‌شوند.

به گزارش ایسنا، علیرغم آنکه برخی کارشناسان انگیزه مالی را به عنوان عاملی قوی در خروج نخبگان از کشور موثر نمی‌دانند اما برخی دیگر از عوامل اقتصادی و فقر به عنوان علل موثر در خروج نخبگان و عدم بازگشت آنها نام می‌برند.

طبعا یکی از عوامل انگیزشی که نخبگان و فرزانگان را جذب کشورهای دیگر می‌کند، حقوق و دستمزدی است که به متخصصان کشورهای دیگر داده می‌شود. وقتی میزان حقوق یک متخصص در خارج، دهها برابر حقوق یک فرد نخبه در ایران است فکر مهاجرت به آن کشور را در سر می‌پروراند.

بهره‌گیری از امکانات رفاهی و کمک‌های تحصیلی و پژوهشی را نیز باید از دیگر عوامل موثر در خروج نخبگان از کشور به شمار آورد که طبعا تجهیز دانشگاهها به امکانات روز و فراهم کردن امکان تحقیق و پژوهش در ظهور و بروز استعدادهای خلاقانه دانشجویان تاحد بسیار زیادی موثر بوده و انگیزه خروج از کشور را کاهش می‌دهد.

میزان امید به آینده هم به نوبه خود تاثیرگذار است.هرچه امید به آینده بیشتر باشد، میزان مهاجرت کمتر می‌شود.امید به آینده جوانان در رابطه با شغل آینده‌شان، میزان درآمد آنها، توانایی تشکیل زندگی، ازدواج و خرید مسکن همه و همه تأثیرگذارند.

" اگر نخبگان علمی و صنعتی در کشور احساس امید و امنیت کنند هیچگاه وطن خود را برای خدمت به کشور بیگانه ترک نمی‌کنند."

این جمله را رییس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی کشور می‌گوید. فتح الله بیات بر این باور است که حمایت از نخبگان کشور و حفظ استعدادهای برتر نیازمند یک سیاستگذاری کلان است و دولت باید با عزمی جدی در این قضیه وارد شود.

او می‌گوید: فرقی نمی‌کند که نخبگان از کدام طیف یا قشر دانشجو، دانش آموز،‌ المپیادی و حتی کارگر و کارمند باشند مهم این است که در کشور خود احساس امید و امنیت داشته باشند و بستر رشد و پویایی را برای خود مهیا ببینند تا با دلگرمی بیشتری در کشورشان بمانند و خدمت کنند.

رییس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی کشور، بی مهری و بی توجهی به قشر تحصیلکرده و نخبه کشور را یکی از علل فرار مغزها عنوان کرده و می‌گوید: نخبگان هنگامی که مورد کم لطفی و بی توجهی قرار می‌گیرند و خود را با نخبگان دیگر کشورها و جایگاه و امتیازات آنها مقایسه می‌کنند تصمیم به خروج از کشور می‌گیرند در حالی که متولیان و مسئولان امر باید حمایت از نخبگان و فراهم کردن شرایط کار مطلوب را برای آنها در دستور کار قرار بدهند.

بیات می‌افزاید: دانشجویان از بیم اینکه بعد از پایان دانش آ‌موختگی و فارغ التحصیلی بازار کاری برای آنها مهیا نیست و باید در کارهایی مشغول به کار شوند که هیچ تناسب و سنخیتی با رشته تحصیلی و تخصص آنها ندارد عازم دیار غربت می‌شوند تا در تخصص و دانشی که سالها برای آن زحمت کشیده و هزینه کرده‌اند، مشغول کار شوند.

به گزارش ایسنا، نخستین نشانه‌های بد شگون مهاجرت مغزها، در بازار نیروی کار کشور انعکاس می‌یابد.با خالی شدن بازار کار از وجود نیروهای نخبه و متخصص، به تدریج از سهم نیروهای کار ماهر کاسته و نیروهای غیر ماهر و مهاجر جایگزین می‌شوند و این رویه تا به آنجا گسترش می‌یابد که فرصتهای شغلی برای نیروهای کار داخلی را نیز از بین می‌برد و زنگ خطر اشتغال کشور را به صدا در می‌آورد.

بی‌تردید برای تربیت نخبگان علمی، پزشکی و صنعتی کشور وقت و هزینه‌ بسیاری صرف شده است از این رو باید از پتانسیل‌ها و ظرفتیها، ابتکارات و خلاقیتهای آنها در درون کشور به نحو شایسته استفاده کرد.

طی سالهای اخیر دانشگاهها تلاش کرده‌اند تا با اقداماتی نظیر فراهم کردن امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر بدون آزمون ورودی و تامین امکانات رفاهی و تحصیلی مانع از خروج نخبگان علمی شوند.شرکت در کنفرانس‌های داخلی و خارجی، اعطای جوایز تحصیلی و بورس تحصیلات دکترا از جمله اقدامات معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حمایت از نخبگان کشور بوده است.

میزان حمایت بنیاد ملی نخبگان نیز طی سالهای گذشته افزایش یافته و بنیاد تلاش کرده با اعمال برخی مشوق‌ها از جمله معافیت سربازی، اعطای وام تحصیل و پژوهش، اعطای وام ازدواج به زوج‌های نخبه و تامین مسکن، از مهاجرت بیشتر آنها جلوگیری کند. با این حال حمایتها هنوز در سطحی نیست که بتوان طیف وسیعی از قشر تحصیلکرده و نخبه را در کشور ماندگار کرد.

امروز بسیاری از مغزهای ایرانی تحت عنوان پزشک، دانشمند، حقوقدان، استاد دانشگاه، جراح، تاجر، سرمایه‌گذار و کارآفرین در حوزه‌های مختلف کسب و کار در پست‌های کلیدی و دانشگاه‌ها و شرکتهای مطرح دنیا به فعالیت مشغولند. ایرانیانی که دلایل متعددی در خروج آنها از کشور تاثیرگذار بوده و در اثر این خروج و عدم بازگشت، میلیاردها دلار سرمایه را نصیب کشورهای ساکن در آنها کرده‌اند.

امید است در فرصت پیش رو با سرمایه‌گذاری شایسته بر روی نخبگان و اندیشندان خود شاهد از دست رفتن این سرمایه‌های ملی و انسانی ارزشمند نباشیم و توانمندی‌های نخبگان علمی خود را در جهت خدمت به میهن به کار بگیریم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۲:۰۳

مملکتي که در هرگوشه آن اختلاس و دزدي و بي عدالتي و بي قانوني و سهميه بازي و ناشايست سالاري و پارتي بازي موج مي زند, درست نميشود

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۱۸ ۲۳:۱۸

مملکتي که فلان مدير بالايی اش قصدبازنشستگي نداره و هرسال ارتقا مقام داره چطوری يه نخبه ميتونه به اونجاها برسه؟ بازنشستگي مگر نيست؟

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۲:۰۷

مملکت بي سوادهاست مثلا حقوق يک کارگر بيسواد کارخانه آلومينيوم سازي اراک با مدرک پنجم ابتدايي معادل حقوق يک استاد دانشگاه با مدرک دکترا و درجه دانشياري است

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۰:۳۲

آقاي محترم لطفا توهين نکنيد . همين که با کلاس پنجم رفته مرد و مردونه کار ميکنه خيلي بهتر از کسايي که ادعاي نخبه بودن دارن و تن به هر کاري نميدن . ميگن نه فقط من بايد پشت ميز بشينم و دستور بدم . متاسفم براي اين طرز تفکر . هه نخبه !!!

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۶:۱۷

البته دکترا اگه دکتراي قديم باشه وگرنه از اين فوق ليسانس ها و دکتراهاي جديد که ریخته همه جا، به اندازه همون کارگر به قول شما بي سواد هم زيادشونه...

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۱۱ ۱۸:۰۲

براي همتون متاسفم، اگه يکم بيشتر دقت کني، الکي يا راستکي، بدون محاسبه ي سالها دانش اموزي کسي که دکترا داره تقريبا 12 سال براش زحمت کشيده

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۱۵ ۱۲:۰۳

دوستان عزيز لطفا جبهه نگيريد اين دوستمان به كارگرهاي محترم و زحمتكش توهين نكردند بلكه منظورش اين است كه كسي كه سالهاي زيادي از عمرش را درس خوانده و به دهه سي و چهل عمرش رسيده به اندازه فردي كه دنبال تحصيل نرفته و مستقيما وارد بازار كار شده حقوق مي گيرد. كسي كه اين همه درس خوانده و خودش را پير كرده توقع دارد كه از تخصصش استفاده كنند و برايش ارزش قائل شوند. همين

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۲:۱۲

البته مطمئن باشيد که نفت ارزان دولت ها را به استفاده از نخبگان جوان وا مي دارد

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۲:۲۵

متاسفانه در ايران اينقدر صبر مي کنيم تا مشکل حاد بشه و وقتي حاد شد سعي مي کنيم سريع ترين راه غير عملي و تاثير گذار رو با ماست روش بماليم. سرمايه انساني ايران که هنوز ميشه براش راه هاي درآمد زايي بسياري درست کرد کمتر از نفت نيست.

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۶:۵۲

اعمالي نظير بورسيه هاو ....علت ديگري است

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۷:۵۵

جناب اينها نخبه نیستند، نخبه واقعي کسي است که منشا تحولات علمي در کشورش مي شود

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۷:۵۸

مثلا مني که الان توي ايران هستم چه تاج گلي به سرم زدين؟؟؟؟ حتي توي هزينه هاي اوليه زندگيم موندم. نه هزينه طرحي بهم پرداخت ميشه نه کمک هزينه ديگه اي. يه حقوق استادياري بهم ميدن در حالي که ليسانسيه توي پژوهشکده خودمون دريافتيش از من بيشتره. منم بتونم از ايران ميرم تا حالا هم کلاه سرم رفته که موندم اقاي ستاري و همکارانشون در بنياد ملي نخبگان فقط شعار ميدن همين

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۸:۳۴

سالانه بين 150,000 تا 180,000 نفر از ايرانيان تحصيلکرده براي خروج از ايران اقدام مي‌کنند!!!!!!!!!!!!!! مگه ميشه؟ مگه داريم؟....

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۱۵ ۱۱:۵۸

هم مي شه هم داريم!!!!!!!

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۹:۰۰

اينجا نه تنها قدر ما رو نميدونن بلکه اذيتمون هم ميکنن

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۹:۲۱

ببينيد دوستان ، يه نخبه لزوما تحصيل کرده دانشگاه نيست . يه تاجر موفق يه کسي که تو حرفه خودش موفقیت کسب ميکنه يا يه ورزشکار يا هنرپيشه و .... خواستم بگم تا بدونيم که نخبه حتما نبايد دانشگاهي باشه . اما درباره نخبه هاي تحصيل کرده به نظرم مهمترين عامل عدم بازگشت اونها اين عوامل هستش . 1 - احترام و عزت بسيار بالاي اين افراد در کشورهاي خارجي 2- تامين بودن به لحاظ مالي ( يعني اين افراد در کشورهاي خارجي دغدغه پول رو ندارن و همه انرژي خودشون رو صرف تحقيقات ميکنن) 3- توجه بسيار بسيار ويژه دولت به اين افراد به طوري که براي امور تحقيقاتي خودشون ابدآ به هيچ مشکلي بر نمي خورن . و دلايل ديگر . موفق باشيد

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۰۹:۵۱

بازنشستگان چندشغله فرصت کار و پيشرفت به نخبگان و متخصصين جوان نميدهند, دولت فعلي هم که اصلا اعتقادي به جوانان ندارد و فقط به گمان خودشان از افراد بازنشسته و با تجربه و ميلياردر و همه جا سهامدار استفاده مي کنند, اي کاش ليستي از مديران دولتي و شهرداران بازنشسته چندشغله تهيه شود و درصد کارآمدي اين افراد هم به راي گذاشته شود تا مشخص شود حضور فسيل ها براي پيشرفت و توسعه اين کشور مفيد است يا مضر ؟

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۰:۲۰

اينجا ظاهرا از امثال راننده رئيس سابق بانک مرکزي و نخبه فعلي که در حال حاضر دادگاهي مي شود خوششان مي‌آيد ///

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۰:۵۷

امريکا فقط 1800 متخصص انفورماتيک (آي تي) داره؟ مي خوايد سياه نمايي کنيد لااقل يک آماري بزنيد که مرغ پخته خنده‌اش نگيره

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۶:۰۸

نابغه ! نگفته 1800 متخصص گفته 1800 دانشمند در اين حوزه. اين دو تا با هم فرق دارند

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۳:۲۷

با سلام من در اداره -- کار مي کنم از طريق نظانم پيشنهادات 26 فقره پيشنهاد دادم تصويب نشد بلکه مهر عدم تاييد خورد شما خود حديث مفصل بخوان از اين مجمل

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۴:۲۰

صدور پروانه اشتغال نظام مهندسي ساختمان براي بازنشستگان دولت و بازنشستگان تامين اجتماعي ممنوع شود, استعلام وضعيت اشتغال افراد از سامانه کارکنان نظام اداري کشور

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۵:۰۴

وقتي فردي اين همه درس ميخونه، سنش بالا ميره ، از اون طرف خدمت 24 ماهه رو پيش روش ميذارن، و درعوض غائبين و معاف ميکنن اميدي به بهبود شرايط نيست. اين قبيل کارها باعث سرخوردگي و رفتن جامعه تحصيلکرده از کشور ميشه. هيچ اراده اي هم براي بهبود اوضاع ديده نميشه. والسلام

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۹:۲۵

اقا جان چه ربطي داره به سربازي. نبود موقعيت شغلي, حقوق وحشتناک کم, نبود ارامش در کشور که به خاطر مسائل سياسي و فرهنگي هست, و عدم موفقيت در زندگي از عوامل اصلي هست. طرف ميره امريکا يکساله دانشجو هست ماشين کره اي ميخره با پولي که از دانشگاه ميگيره. بعد در ايران طرف به ريال حقوق ميگيره ولي به دلار بايد خرج کنه. خونه گرون, ماشين با قيمت 6 برابر وارد ميشه و ماشين ايراني هم افتضاح. تمام عرب ها خارج درس مي خونن و برميگيردن عربستان تو ارامکو کار مي کنن با حقوق ده برابر امريکا و ارامش اما ما ... انتظار نداشته باشيد مردم تو اين شرايط بمونن. اگر شغل باشه و درامد بالا (بالا يعني سالي متوسط 85000 دلار براي يک مهندس) و ارامش مگه ادم مريضه بره خارج و غربت و بعد دور از خانواده زندگي کنه. زماني که به استاد دانشگاه سالي 120000 دلار حقوق بديد بعد مردم برمي گردن. منبع درامدهاي فوق از سايت USnews هست بخش درامدها.

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۶:۵۳

نمي دانم بنياد نخبگان براي چه در اين کشور تاسيس شد و دارد چه کار مي کند؟ آقاي ستاري واقعا در حد اين نهاد بزرگ نيست و صلاحيتش را ندارد چون از وقتي که ايشان آمد هر روز تضعيف تر شد و به حاشيه رفت. اختراعات رو هم که اين آقا تو بنياد نخبگان کلکش رو کند. اين سناريو همچنان برنامه ريزي شده ادامه خواهد داشت؟!!

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۶:۵۴

تو مملکتي که تحصيلکردهاي ان با حقوق وزارت کار بايد کار کنند چه توقعي هست نخبگان ما در اين مملکت بمانند؟ به چه اميدي ؟ چه حمايتي ميشوند ؟ ماندنشان چه سودي دارد ؟

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۸:۳۳

آقاي ستاري! تو اداره شما افراد با شرايط شايسته سالاري انتخاب شدند؟ برخی پولهايي که به شرکتهاي دانش بنيان مي دهيد صرف واردات کالا از چين مي شود و تنها مارک ايراني روي آن ميخورد. اول خودتان را اصلاح کنيد بعد به ديگران توصيه کنيد.

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۱۹:۲۹

حرف هاي تکراري ولي دريغ از يه خرده بهبود تو وضع نخبگان

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۰۹ ۲۱:۴۹

بنده 7 سال بعنوان مهندس در سکوهاي نفتي بصورت شرکتي(ارکان ثالث) مشغول کار هستم يک دهم حقوق متخصصان نفتي که در خارج کشور حقوق ميگيرن دريافت نميکنيم. کساني که کار اقماري اونم تو سکوهايي دريايي کار کردن متوجه سختي کار و حرف هاي من هستند و هر روز هم تهديد به اخراج و تعديل نيرو ميکنند.

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۱۱ ۱۵:۲۵

هيچکش نيست کوچکترين شرايطي را مهيا کند که نخبگان با خيال آسوده به کشور برگردند خود من اگر بروم و دکتري فيزيک رو بگيرم مگر مجبورم دوباره بيام ايران دو سال برم سربازي و دسشويي پادگان رو بشورم و اخرش هم تنها استاد يک دانشگاه بشم

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۱۱ ۲۰:۰۷

چرا هر زمان که درامد نفت کم ميشود به فکر حمايت از نخبگان و تحصيلکرده ها مي افتيد؟

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۱۳ ۱۹:۴۰

برخورد گزينش ادارات يک مشکل است. نخبه جوياي کار سواد و مدرکش از رئيس اداره بيشتر است خطر ميز رياست را تهديد مي کند. نخبه دست به سر مي شود تا رئيس مربوطه نفس راحتي بکشد. امکانات رفاهي، حقوق و مزايا و اطمينان به آينده شغل موارد ديگري است که نخبه ها را به خارج کشور مي کشاند. در کل دافعه کار در داخل به جاذبه اش مي چربد.

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۱۴ ۱۵:۱۴

همين پروژه نخبگان را اقاي ستاري پيگري بفرمايند، هنر کرده اند. بنده عضو بنياد ملي نخبگان پروژه را با يکي از سازمانها به عنوان جايگزين خدمت برداشته ام، هر بار که ميريم، کار تازه اي ميخواهند و مرجعي وجود ندارد که بگوييم بابا جان، پروپزالي که نوشته بوديم تمام شده است و همه موارد ذکر شده در پزوپزال را انجام داده ايم. اين مورد براي تمام دوستان بنده نيز پيش امده است.

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۱۵ ۱۲:۰۷

اينقدر سرهمه گرم شده كه كسي نخبه ها و مشكلات آنها را اصلا نمي بيند. نخبه ها را خلاصه كرده اند در يك بنياد نخبگان كذايي و با وام و حقوق دادن به كمتر از يك پنجم نخبه هاي واقعي دلشان را خوش كرده اند. آن وقت كسي كه از شش سالگي تا سي سالگي درس خوانده و دكترا دارد نخبه نيست! وقتي در وطن خود هيچ ارزشي ندارد، در حاليكه در خارج برايش ارزش قايلند و قدرش را مي دانند، چرا برگردد؟ دوري از پدر و مادر را تحمل مي كند و مي ماند.

avatar
۱۳۹۴-۰۸-۱۵ ۱۴:۳۳

سازمان استخدامي کشور بايد پاسخ بدهند که چرا فاميل پيمانکار دانشگاه فلان که بعنوان تامين نيروي انساني کار ميکرده در دولت قبل با يک بخشنامه ميشه خريدخدمت دانشگاه و بعد از طي مراحل ارتقاي علمي غيرقانوني در جذب هيات علمي همان دانشگاه با ديدن همکاران خود جذب هيات علمي بدون آزمون ميشه حالا شده استاد اون دانشگاه، معلومه فلان نخبه ديگه جايي تو اين دانشگاه نداره . فاجعه واقعا