عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات برنج کشور گفت: وجود عنصر روی در خاک برنج در بهبود رشد دانه در این گیاه موثر است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)منطقه گیلان، شهرام محمود سلطانی، امروز در سخنرانی علمی موسسه تحقیقات برنج کشور، در خصوص تغییرات شکلهای گوناگون عنصر روی در اثر کاربرد فسفر، آهک و روی در خاکهای شالیزاری با کمبود روی در مناطق گرمسیری گفت: توانایی خاک برای تامین عنصر روی جهت رشد مطلوب محصولات کشاورزی به تعادل میان شکلهای گوناگون عنصر روی بستگی داشته و این تعادل توسط شرایط ژئوشیمیایی خاک تحت تاثیر قرار میگیرد.
وی با اشاره به مطالعهای که به منظور بررسی تغییرات شکلهای مختلف روی در شش سری خاکهای شالیزاری مناطق گرمسیری(دو رده خاک) تحت تاثیر سطوح مختلف فسفر، آهک و کود روی انجام داده، اضافه کرد: در این روش از عصارهگیری متوالی روی خاک پس از 30 روز انکوباسیون آنها در شرایط غرق آبی استفاده شده است.
محمود سلطانی ادامه داد: تمام شکلهای روی با افزایش تیمار روی افزایش و شکلهای محلول به علاوه فرم تبادلی و آلی آن با افزایش سطوح فسفر و کاربرد آهک کاهش یافته است در حالی که شکلهای متصل به اکسیدهای آمورف و منگنز و فراکسیون باقی مانده، با افزایش سطح پی کاربردی و آهک افزایش یافته است. این رفتار در تمام خاکهای مورد استفاده، جدا از تفاوتشان در خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، یکسان بوده است.
عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات برنج کشور تصریح کرد: همچنین کاربرد همزمان فسفر و آهک، نسبت به کاربرد آنها به تنهایی به کاهش بیشتر بخش محلول بهعلاوه فرم تبادلی و آلی روی منجر میشود.
وی تصریح کرد: نتایج حاصل از این مطالعه میتواند برای مدیریت عنصر روی در خاک برنج مناطق گرمسیری جهت بهبود رشد گیاه برنج و غنیسازی روی در دانه آن استفاده شود.
انتهای پیام
نظرات