• جمعه / ۱۰ مهر ۱۳۹۴ / ۱۷:۲۶
  • دسته‌بندی: فرهنگ عمومی
  • کد خبر: 94071006336
  • منبع : نمایندگی مازندران

مهرگان؛ آیین مهر و پیروزی

مهرگان؛ آیین مهر و پیروزی

جشن مهرگان در برابری روز و شب در اعتدال پاییزی برگزار می‌شود و در زمان فراوانی میوه‌ها و محصولات کشاورزی است و نشانه ایثار، گذشت و مهربانی است.

جشن مهرگان در برابری روز و شب در اعتدال پاییزی برگزار می‌شود و در زمان فراوانی میوه‌ها و محصولات کشاورزی است و نشانه ایثار، گذشت و مهربانی است.

حشمت‌اله ایاز آملی - مدیر مرکز پژوهشی و فرهنگ بومی شهرستان آمل - با بیان این مطلب در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا- منطقه مازندران گفت: جشن مهرگان از سه هزار سال قبل از زرتشت در این سرزمین بوده است و از مهمترین جشن‌های ایرانیان بوده است.

وی ادامه داد: در گذشته دو فصل تابستان و زمستان وجود داشت که با شروع فصل تابستان که شروع بهار بود، جشن نوروز برگزار می‌شد و با شروع فصل زمستان، یعنی از 16 تا 21 مهر ماه، جشن مهرگان یا جشن شروع فصل زمستان انجام می‌شده است.

مدیر مرکز پژوهشی و فرهنگ بومی شهرستان آمل ادامه داد: در ایران در هر ماه جشن برگزار می‌شد و روزهای ماه نیز به نام ماه‌های سال نام‌گذاری می‌شده است و با مصادف شدن نام هر روز با نام ماه جشن برپا می‌شد.

وی ادامه داد: در روز مهر از ماه مهر جشن مهرگان برپا می‌شده همچون اردیبهشت‌گان، تیردادگان، آذرگان و... و جشن بهمن که در پنجم بهمن ماه برای تشکر از زمین و زن برگزار می‌شده است نیز در این زمره است.

او با اشاره به خرمن و جشن‌گاه انبار گفت: در جشن خرمن برای ستایش خداوند و تشکر از او برای برداشت محصولات انجام می‌شد و در جشن گاه انبار نیز در طول سال برای محصولات خاصی که برداشت انجام می‌شد و نیاز به انبار داشتند جشن گاه انبار صورت می‌گرفت.

ایاز به جشن یلدا نیز اشاره کرد و گفت: در شب یلدا نیز مردم به مصاف تاریکی می‌رفتند و شب را تا صبح بیدار می‌ماندند تا تاریکی را از بین ببرند و یلدا یک نام سوریانی بوده و به معنای میلاد و تولد است.

او ادامه داد: جشن مهرگان در برابری روز و شب در اعتدال پائیزی برگزار می‌شود و در زمان فراوانی میوه‌ها و محصولات کشاورزی است و نشانه ایثار، گذشت و مهربانی است و با آموزه‌های دین مبین اسلام نیز منافاتی ندارد.

این پژوهشگر بومی گفت: در جنگی که فریدون با ضحاک داشته است، در شب‌هنگام لشگر فریدون با آتش روشن کردن گون و فریب لشکر ضحاک بر او پیروز شدند و این جشن نشانه پیروزی فریدون بر ضحاک مار دوش است.

او ادامه داد: کشتی لوچو نیز نشان پیروزی فریدون بر ضحاک است.

ایاز در ادامه به برگزاری جشن مهرگان در آمل گفت: امسال نیز جشن مهرگان در تکیه اسک آمل با حضور استاد احمد رضانژاد و گروه محمدی برگزار خواهد شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha