سخنگوی دولت در پاسخ به انتقادات دربارهی حضور رئیس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: بیان مواضع کشورمان نسبت به فاجعه منا در صحن مجمع عمومی سازمان ملل بسیار تاثیرگذارتر از انعکاس مواضع در کشورمان است.
به گزارش خبرنگارخبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمدباقر نوبخت صبح امروز در نشست خبری خود با بیان این مطلب ،افزود : رسانههای منتقد دولت اظهار میکنند که رئیس جمهور باید از سفر خود باز میگشت، اما اگر این اتفاق میافتاد پیگیری فاجعه منا در مجمع عمومی سازمان ملل ، رایزنی با سایر کشورها و فشار به دولت غیر مسئول عربستان، اتفاق نمیافتاد.
وی همچنین خاطر نشانکرد: دولت عربستان حرفی برای گفتن ندارد به همین دلیل وزیر خارجه این کشور خود را مخفی میکند و با وزیر امور خارجه ما صحبت نمیکند، پس ما مجبوریم از سایرامکانات خود برای حل این مشکل استفاده کنیم. جناب رئیس جمهور و تیم همراه ایشان از همان لحظه وقوع این فاجعه پیگیر بودند. از سویی سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل فرصت مناسبی برای انتقال پیام ایران به دنیاست.
نوبخت ادامه داد:رئیس جمهور در این سفر برخی درخواستهای ملاقات را رد کردند تا زودتر به کشور بازگردند. اکنون نیز رئیس جمهور در راه تهران است.
نوبخت در همین رابطه افزود: ما باید نسبت به حادثه منصفانه عمل کنیم و از هر فرصتی برای فشار سیاسی به دولت استفاده نکنیم. امروز رئیس جمهور به کشور باز میگردد و ما هم همه حقوق مردم خود را پیگیری کرده واز آن کوتاه نمیآییم.
سخنگوی دولت با دردناک توصیف کردن این فاجعه گفت: این فاجعه در هر کشوری اتفاق میافتاد بسیار غم انگیز بود، اما نکته ای که این مساله را تشدید میکند نوع عکس العمل دوبت عربستان است . آنها باید مسئولیت خود را پذیرفته و پاسخگو باشند. حتی اگر این اتفاق عمدی نباشد آنها باید عذر خواهی کنند اما با این وجود موضع دولت عربستان به هیچ وجه مسئولانه نیست.
وی در ادامه با اشاره به این که امکانات دولت عربستان در لحظهی وقوع فاجعه ناکافی بود و آنها نیروی کافی نداشتند افزود: کشورهایی که بابت این مساله آسیب دیدند برای کمک به حجاج اعلام آمادگی کردند اما دولت عربستان هیچ تقویت همکاری برای کمک به حجاج را بر نمیتابد . تمرکز ما در انتقال هر چه سریعتر جان باختگان به کشور، تعیین تکلیف مفقودان و انتقال حجاج و مجروحان به کشور است. ما به همین منظور یک هیات به مسئولیت وزیر فرهنگ تعیین کردیم که به عربستان برود ولی دولت سعودی با این اعزام موافقت نکرد و با تاخیربه وزیر بهداشت مجوز داد.
وی ادامه داد:عربستان همکاریهای لازم را انجام نمیدهد. با این اوصاف آیا حضور رئیس جمهور در ایران موثرتر بود یا این که رئیس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل که یک تریبون خوبی است این فاجعه را پیگیری کند.
نوبخت در ادامه افزود: در بیش از دو سالی که از عمر دولت میگذرد تاکنون ما در روز جمعه جلسه نداشتیم، اما رییسجمهور از معاون اول خود خواستند که سریعا هیات وزیران تشکیل جلسه دهند. ما در روز جمعه جلسه هیات دولت را برگزار کرده و ستادی را به مسئولیت وزیر کشور تشکیل دادیم و هیاتی هم برای اعزام به عربستان انتتخاب کردیم. آقای جهانگیری مرتبا گزارشهای اقدامات دولت را به آقای روحانی میدادند و رییسجمهور و وزیر امور خارجه نیز در همه برنامههای خود انتظارات مردم را مطرح میکردند.
وی درباره دفن اجساد توسط دولت سعودی، گفت: آنها نمیتوانند بدون اجازه و روال رسمی این کار را انجام دهند البته برخی کشورها اجازه دفن اجساد خود را دادهاند ولی ما چنین اجازهای ندادهایم. این اجازه باید از طرف خانوادههای زائران فوت شده باشد. اگر عربستان در مورد زائران ایرانی این کار را انجام دهد ، حتما مسئول است.
سخنگوی دولت همچنین درباره وضعیت سفیر سابق ایران در لبنان نیز گفت: آقای رکنآبادی نیز با پاسپورت عادی و روال عادی به حج رفت و دولت عربستان همانگونه که در برابر همه زائران ایرانی مسئول است در مورد آقای رکنآبادی هم مسئول است و ما این مساله را پیگیری میکنیم. البته ما از همه ابزارها چه ابزارهای رسمی و چه غیررسمی برای استیفای حقوق حجاج خود استفاده میکنیم. ما همچنین حتما از دولت عربستان شکایت میکنیم.
نوبخت در بخش دیگری از سخنان خود درباره مراسم استقبال از حجاج فوت شده، خاطرنشان کرد: همه اعضای هیات دولت در فرودگاه حاضر شده و ما مراسم رسمی خواهیم داشت البته درباره نحوه تشییع پیکر حجاج برنامههای مختلفی مطرح شده اما ما باید هر چه سریعتر پیکر این حجاج را به خانواده آنها برسانیم و نباید هیچ فوت وقتی انجام شود. برنامه ما این است که از همان فرودگاه اجساد توزیع شده و مراسم تشییع در استانها برگزار شود.
وی درباره سخنان وزیر خارجه عربستان نیز گفت: ما باید بپذیریم که از یک کشور متخاصم صحبت میکنیم. حرفهای سخیف و پوچ وزیر خارجه عربستان دور از انتظار نیست. عربستان سرسپرده آمریکاست، اما اوباما گفته که عربستان ضد دموکراسی است. آنها باید به جای توهین، پاسخگو باشند. اظهارات این مقام عربستانی فرافکنی است.
نوبخت در بخش دیگری از نشست خبری خود با ارائه گزارشی از اعتبارات تخصیصی دولت برای طرحهای عمرانی، گفت: بر اساس گزارش خزانهداری کل در تاریخ 2 مهر بالغ بر هشت هزار و 200 میلیارد تومان به صورت نقدی برای طرحهای عمرانی پرداخت شده است. دو هزار و 100 میلیارد تومان پرداخت نقدی بابت اجرای طرح آبهای مرزی پرداخت شده و 849 میلیارد تومان به صورت اسناد خزانه اسلامی برای طرحهای عمرانی در نظر گرفته شده است. مجموعا تا دوم مهرماه 11 هزار و 192 میلیارد تومان برای طرحهای عمرانی پرداخت صورت گرفته است.
وی همچنین خاطرنشان کرد: نسبت به سال گذشته این پرداختها بیشتر شده است البته در شرایطی که میزان دریافتی دولت به خاطر کاهش قیمت نفت، کاهش یافته است. ما همچنین با وزیر صنعت توافقنامهای امضا کردیم که سازمان مدیریت و برنامهریزی به نیابت از دولت، نسبت به پرداخت یارانه تولید اقدام کند البته یارانه تولید مثل یارانه نقدی به خانوارها نیست. وزارت صنعت بر اساس ظرفیتهای واحدهای تولیدی و صنعتی و میزان اشتغالی که آنها ایجاد میکنند تسهیلاتی را از نظام بانکی به آنها میدهد. البته سود تسهیلات بانکها برای تولیدکنندگان به صرفه نیست و دولت بخشی از پرداخت این سود را به عهده میگیرد بنابراین یارانه تولیدکنندگان به این شکل پرداخت میشود.
سخنگوی دولت ادامه داد: تاکنون 160 میلیارد تومان یارانه به بخش شیر، بیش از سه میلیارد تومان بابت افزایش قیمت کمباین، 50 میلیارد تومان یارانه بابت تشویق صادرات خدمات فنی و مهندسی، بیش از 83 میلیارد تومان یارانه به کارخانههای سیمان مازوت سوز، 150 میلیارد تومان یارانه حمل و نقل ریلی و 10 میلیارد تومان یارانه به کارخانه قند دزفول پرداخت شده است. البته تا پایان سال نیز 200 میلیارد تومان از بابت پرداخت مابهالتفاوت سوخت به واحدهای تولیدی پرداخت میشود که به صنعت خودرو نیز از این تسهیلات پرداخت میشود. موافقتنامهای نیز با جهاد کشاورزی داشتهایم و برنامهای هم با وزیر راه و شهرسازی برای تحرکبخشی به بخش مسکن داشتهایم.
وی درباره حضور خود در صنعت خودروسازی نیز گفت: مردم از صنعت خودرو انتظار محصولاتی با کیفیت بیشتر و قیمت مناسبتری دارند و به هر دلیلی این صنعت این توقع را پاسخ نگفته است. دولت هم به دنبال حمایت از مصرفکننده و هم تولیدکننده است. ما به دنبال این هستیم که مطالبات مردم را به خودروسازان منتقل کرده و مشکلات آنها را هم بشنویم. در جلسه دیروز من همین کار را کردم. ما باید توجه کنیم که صنعت خودرو صنعت بزرگی است و اگر این صنعت حرکت کند کل اقتصاد حرکت میکند بنابراین ما باید به این صنعت کمک کنیم البته با این فرض که خودروسازان هم باید به دنبال افزایش کیفیت محصولات خود و ارائه آنها با قیمت مناسب باشند.
سخنگوی دولت درباره برجام و تعیین تکلیف آن در مجلس نیز گفت: بررسی برجام به شورای عالی امنیت ملی سپرده شده و این شورا این مساله را در دست بررسی دارد. از سویی مجلس هم در حال بررسی برجام است و مجلس اعلام کرده که انگیزه مجلس کمک به دولت است و نفس برجام و مذاکرات را قبول دارد و جناح رقیب دولت نیست. در قانون مجلس آمده است که در برجام باید خطوط قرمز نظام رعایت شود و مرجع رسیدگی به آن خطوط قرمز هم شورای عالی امنیت ملی است.
وی با بیان اینکه آقای شمخانی اعلام کرده که در برجام از خطوط قرمز عبور نشده، گفت: رهبر انقلاب هم اعلام کردهاند که مجلس نباید در مساله برجام کنار گذاشته شود. ما اکنون در حال تهیه مقدمات اجرای برجام هستیم که این اقدام ما غیرقانونی نیست. ما نمیخواهیم وقت را تلف کنیم تا تحریمها زودتر رفع شود. رهبری هم تاکید کردند که تحریمها باید رفع شود. ما هیچ اقدام خلاف قانون و خارج از اختیارات دولت را انجام نمیدهیم.
نوبخت همچنین اضافه کرد: برخی منتظرند تا ببینند پس از برجام شرایط چگونه میشود. ما معتقدیم شرایط بهتر از شرایط فعلی میشود بنابراین توصیه میکنیم سرمایهگذاران از هماکنون مقدمات سرمایهگذاری را فراهم کنند.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره بودجه سال 95، خاطرنشان کرد: ما بودجه را بر اساس سقف درآمدهای نفتی در نظر میگیریم. این عدد در بودجه 95، 22 میلیارد دلار است. اکنون نرخ ارز هم حدود سه هزار تومان و در بازار بیش از سه هزار تومان است. ما انتظار داریم نرخ مناسبی برای ارز که کمتر از نرخ بازار است برای دلار تعیین شود.
وی درباره پیشنهاد امیر قطر برای میزبانی گفتوگوی اعراب با ایران، گفت: ما به همسایگان خود احترام میگذاریم. در سیاستهای اقتصاد مقاومتی نیز به تحکیم روابط منطقهای اشاره شده است. ما از هر نوع بهبود روابط با همسایگان خود استقبال میکنیم البته هماکنون نیز به غیر از عربستان با سایر کشورهای منطقه نیز روابط دوجانبه داریم.
نوبخت در پاسخ به سوالی درباره صحت خبر دست دادن ظریف با اوباما، گفت: من هم این خبر را شنیدهام اما صحت آن را نمیدانم. از آقای ظریف درباره آن سوال خواهم کرد.
سخنگوی دولت همچنین درباره خبر تبادل زندانیان آمریکا و ایران، تصریح کرد: ما موظفیم آزادی زندانیان خود را در تمام کشورها پیگیری کنیم اما مذاکره دوجانبه یا تهاتر در این زمینه با دولت آمریکا نداریم.
وی احتمال سفر رییسجمهور یا وزیر امور خارجه به عربستان برای پیگیری مساله حجاج را بعید دانست.
نوبخت همچنین در پاسخ به این پرسش که اگر در قضیه فرودگاه جده اقدام جدی از سوی دولت صورت میگرفت شاهد فاجعه منا نبودیم، یادآور شد: به هر حال دولت عربستان نسبت به ما موضع خصمانه دارد اما نمیشود فرودگاه جده را با فاجعه منا ارتباط داد. ما همان مقطع سفر حجاج به عمره را قطع کردیم و البته دولت عربستان هم پیگیر جدی این موضوع حتی در حد اعدام هم بود.
سخنگوی دولت درباره نامه بابک زنجانی به رییسجمهور نیز گفت: من این نامه را ندیدم. به هر حال زنجانی متهم است و باید محاکمه شود. نه دولت، نه قوه قضاییه هیچگونه سستی در استیفای حقوق ملت انجام نمیدهد. مستندات و مدارک کافی نیز در رابطه با بابک زنجانی وجود دارد.
وی درباره درخواست وزیر صنعت برای خروج پتروشیمی از بورس نیز خاطرنشان کرد: هنوز این مساله در دولت مطرح نشده است.
نوبخت درباره استیضاح وزیر راه و شهرسازی نیز گفت: آقای آخوندی کارنامه درخشانی در عرصه راه و شهرسازی دارد. استیضاح وی فرصت خوبی برای دفاع وزیر از عملکردش است البته 13 امضای استیضاحکنندگان نشان میدهد که این استیضاح جنبه فراگیری ندارد. به هر حال استیضاح حق مجلس بوده و ما هم آماده پاسخگویی هستیم و وزیر نیز کارنامه موفقی دارد.
سخنگوی دولت درباره واگذاری پروژههای عمرانی به بخش خصوصی نیز یادآورشد: قانون اجازه این کار را داده و مجلس هم با این واگذاریها موافقت کرده است. اکنون دستورالعمل واگذاری پروژههای عمرانی در شورای اقتصاد به تصویب رسیده و آییننامه اجرایی آن هم اخیرا به تصویب هیات دولت رسیده است. مقرر شده که سازمان مدیریت و برنامهریزی برنامه دستگاهها را در این خصوص جمعآوری کند و همین برنامه نیز در استانها انجام میگیرد. در این آییننامه چگونگی واگذاریها مطرح شده است.
وی درباره اعلام نتایج آزمونهای استخدامی دولت نیز گفت: من خواهش میکنم هر چه سریعتر با هماهنگی در معاونت توسعه دولت، نتایج آزمون استخدامی دولت اعلام شود.
سخنگوی دولت درباره کسری بودجه دولت، اظهار کرد: دولت در لایحه بودجه 94 قیمت نفت را حدود 70 دلار در نظر گرفت اما نظر مجلس این بود که قیمت بالاست و آن را کاهش داد. بنابراین انتظار ما این بود که عدد 224 هزار میلیارد تومانی که ما در بودجه در نظر گرفته بودیم، کاهش یابد اما مجلس این عدد را به 236 هزار میلیارد تومان رساند. من در همان مقطع اشاره کردم و اکنون هم می گویم که سازمان مدیریت و برنامهریزی بر اساس اختیارات قانونی خود میتواند از مکانیسم تخصیص استفاده کرده و پرداختها را با دریافتها متناسب کند.
وی افزود: بنابراین از 236 هزار میلیارد تومان، هر مقداری که دریافتی دولت کمتر تحقق پیدا میکرد ما مجبور بودیم هزینهها را هم کمتر کنیم. البته مجلس برای 6 ماه اول سال اعلام کرد که دولت بر پایه 220 هزار میلیارد تومان عمل کند. اما ما از ابتدای سال که متوجه شدیم این رقم نیز تحقق پیدا نمیکند یک بودجه اضطراری برای خود در نظر گرفتهایم.
نوبخت ادامه داد: ما در سازمان مدیریت و برنامهریزی برای شرایط بدبینانه نیز برنامه داریم که دچار غفلتزدگی نشویم. ما بودجه اضطراری را در حد 184 هزار میلیاردی در نظر گرفتیم و از این مبلغ 147 هزار میلیارد تومان برای هزینههای جاری، 30 هزار میلیارد تومان برای هزینههای عمرانی و 7 هزار میلیارد تومان برای خرید اوراق مشارکت که سالهای قبل فروخته و سررسید آن رسیده بود در نظر گرفتیم.
سخنگوی دولت با بیان اینکه سازمان مدیریت و برنامهریزی، متناسب با دریافتیها برنامههای خود را تنظیم میکند، خاطرنشان کرد: هیچ سالی نیست که پیشبینیها تحقق پیدا کند. هر چقدر هم که دولت سقف بودجه را بالا ببندد مجلس باز هم بر آن میافزاید. برای امسال هم همین اتفاق رخ داد.
نوبخت در پایان با بیان اینکه سازمان مدیریت تعهد کرد که با مکانیسم تخصیص عدم تحقق بودجه را به کسری بودجه منجر نکند، افزود: من خواهش میکنم که تحلیلگران اقتصادی کسری بودجه را با عدم تحقق بودجه یکسان نگیرند. زیرا این دو همیشه یکسان نیست. ما در همین شرایط پرداختهای عمرانی را نه تنها کاهش نداده بلکه بیشتر هم کردهایم.
انتهای پیام
نظرات