• سه‌شنبه / ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ / ۱۴:۵۰
  • دسته‌بندی: فرهنگ عمومی
  • کد خبر: 94051307564
  • خبرنگار : 90002

تلاش برای راه‌اندازی موزه اسباب‌بازی‌ها در سطح جهانی

تلاش برای راه‌اندازی موزه اسباب‌بازی‌ها در سطح جهانی

«زردشت هوشور» در مراسم رونمایی از کتاب «دانشنامه اسباب‌بازی‌های طهران قدیم» از تلاش خود برای ایجاد موزه‌های اسباب‌بازی در تهران و ایران و همچنین تلاش برای ایجاد موزه اسباب‌بازی در سطح جهانی و در کشور کانادا خبر داد.

«زردشت هوشور» در مراسم رونمایی از کتاب «دانشنامه اسباب‌بازی‌های طهران قدیم» از تلاش خود برای ایجاد موزه‌های اسباب‌بازی در تهران و ایران و همچنین تلاش برای ایجاد موزه اسباب‌بازی در سطح جهانی و در کشور کانادا خبر داد.

به گزارش خبرنگار ایسنا، در مراسم رونمایی از کتاب «دانشنامه اسباب‌بازی‌های طهران قدیم»، دکتر زردشت هوشور گفت: اسباب‌بازی‌های دوران کودکی ما تماما دست‌ساز‌هایی بودند که از دورریزها تهیه می‌شدند. این اسباب‌بازی‌ها اقتصادی بودند، چون پولی بابت آن‌ها پرداخت نمی‌شد؛ مضاف بر اینکه خیلی از مسائل از جمله آموزش روحیه جمعی را به ما منتقل می‌کردند.

وی که به مناسبت نخستین جشنواره اسباب‌بازی در محل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان صحبت می‌کرد، گفت: دانشنامه اسباب‌بازی‌های طهران قدیم دارای بیش از 300 تا 400 اسباب‌بازی بومی است که من به احترام نام حضرت علی (ع) ساخت 110 اسباب‌بازی در آن توضیح دادند.

وی تأکید کرد: اسباب‌بازی‌های امروز با دیروز کاملا متفاوت است. در زمانی که مهندس قادری در کانون بود، موضوع نگارش این کتاب مطرح شد و من از همان زمان تلاش کردم تا نسبت به جمع‌آوری و احیای اسباب‌بازی‌های بومی وارد عمل شوم. اسباب‌بازی‌های امروز اغلب به مدد طراحی‌های صنعتی به وجود می‌آیند، در حالی که این اسباب‌بازی‌ها در گذشته با دست کودکان ساخته می‌شد و ساعت‌ها وقت و انرژیِ آن‌ها را صرف می‌کرد و همین موضوع باعث می‌شد تا کودکان دیروز به یافته‌هایی برسند که کودکان امروز از آن‌ها محروم‌اند.

«لیلا کفاش‌زاده» پیش از مراسم رونمایی از کتاب مذکور، به اهمیت ثبت عروسک‌ها در فهرست میراث ناملموس ضمن کار پژوهشی پرداخت.

وی گفت: عروسک «دوتوک» که عروسکی متعلق به خراسان جنوبی است در مهرماه سال گذشته در فهرست آثار ملی ثبت شده است و احتمالا عروسک «دهتولوک» که عروسکی متعلق به منطقه هرمزگان است در شهریورماه امسال در فهرست میراث ناملموس به ثبت رسد.

این مسوول پژوهش کودک و نوجوان در پژوهشگاه میراث فرهنگی تأکید کرد: در جای جای کشور ما عروسک‌های مختلفی وجود داشته‌اند که به علت مکتوب نشدن‌شان از بین رفته‌اند و دیگر کسانی که آن‌ها را می‌ساختند در میان ما نیستند. میراث ناملموس به جنبه‌های غیرفیزیکی فرهنگی گفته می‌شود که اغلب سینه به سینه منتقل می‌شود و یونسکو از سال 2003 اقدام به جمع‌آوری چنین میراثی کرده است و به دنبال آن ایران از سال 2006 به این کنوانسیون پیوسته است.

وی گفت: اکنون 1100 اثر در فهرست ملی و 10 اثر ما در فهرست یونسکو به ثبت رسیده است که از آن جمله می‌توان قالیشویی مشهد اردهال، مراسم پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای، مراسم تعزیه و نوروز را نام برد. عروسک‌ها و اسباب‌بازی‌ها از آن جهت که می‌توانند با ثبت در فهرست آثار ناملموس ماندگار شوند و ارتباط بین نسلی را ممکن کنند و ساخت آن‌ها نوعی شوق و مهارت را شکل می‌دهد و می‌توانند به نوعی مانیفیست ملت‌ها و فرهنگ‌ و... به شمار آیند حائز اهمیت‌اند.

کفاش‌زاده ضمن انتقاد از اینکه چرا در فرهنگ ما عروسک‌های ملل به عنوان تحفه شهرهای مختلف رد و بدل نمی‌شوند گفت: ایران سرزمین وسیعی است که دارای خورده فرهنگ‌های مختلفی است. اهمیت به اسباب‌بازی‌ها و عروسک‌ها در چنین فضایی نه تنها می‌تواند به رونق اقتصادی منتهی شود بلکه نمایانگر بخشی از سنت‌ها، ارزش‌ها و باورهای فرهنگی ما خواهد بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha