یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: امروز توقع مردم از روحانیت بالاست و ما روحانیون بر اساس اعمالمان مورد پرسش واقع میشویم.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجتالاسلام و المسلمین علیاکبر ناطق نوری در چهارمین اجلاس مدیران حوزههای علمیه استان تهران اظهار کرد: نوع نگاه به روحانیت نسبت به قبل از انقلاب عوض شده و امروز توقع مردم از روحانیت بالاست. شرایط ما از نظر روحانیت و حوزههای علمیه امروز با شرایطی که قبل از انقلاب داشتیم خیلی با هم متفاوت است و تفاوت فاحشی دارد.
وی افزود: پیش از انقلاب روحانیت به لحاظ اینکه در حکومت نبود و مسئولیت اداره و مدیریت کشور را نداشت و همچنین مسئولیت فرهنگی به معنای رسمی در دستش نبود رسالت محدودی داشت. آن زمان قوه قضاییه، ادارات، وزارتخانهها و نهادهای فرهنگی دست ما نبود و تنها رسالتمان هدایت و ارشاد مردم، امر به معروف و نهی از منکر و انتقاد به حکومت و مدیریتهای غلط آن زمان بود و به معنایی طلبکار بودیم. حیطه مسئولیتمان محدود و توقع جامعه هم از ما محدود بود. اگر مردم هم حرفی میزدند میگفتیم که چیزی دست ما نیست و کسی حرف ما را نمیشنود و ما فوقش بتوانیم انتقاد کنیم. آن زمان طلبکار و طرفدار مردم و مقابل حکومت بودیم که چنین جایگاهی در جامعه پایگاه و طرفدار دارد.
وی با بیان اینکه «باید ببینیم در آن شرایط که روحانیت خیلی مسئولیت نداشت حوزههای علمیه ما چه خروجیهایی داشتند و چه کسانی را تحویل میدادند و این مساله را با امروز مقایسه کنید.» ادامه داد: قبل از مقایسه باید بگویم که آن زمان تکنولوژی و علم و صنعت به گستردهای امروز نبود. امروز تکنولوژی با سرعت جلو میرود و در عصر ماهوارهها فضای مجازی و انفجار اطلاعات قرار داریم که اطلاعات لحظه به لحظه بهروز میشود. امروز با مراجعه به اینترنت که در موبایلها خلاصه شده هر کسی با زدن یک دکمه میتواند به هر اطلاعاتی که میخواهد اعم از مثبت و منفی دسترسی پیدا کند.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین یادآور شد: امروز چیزی به عنوان محرمانه و سری در دنیا نداریم و با پیشرفت علم و تکنولوژی مردم به راحتی به انواع اطلاعات دسترسی پیدا میکنند. آن زمان است که میتوانیم حساب کنیم چقدر سوال و بحث در مسائل دینی پیش میآید. زمانی ما منبر میرفتیم و از بروکرواسی دولت انتقاد میکردیم و میگفتیم که با 36 میلیون جمعیت 500 هزار کارمند وجود دارد و غر میزدیم. امروز جمعیت دو برابر شده و حقوقبگیران چهار برابر شدهاند. پیش از انقلاب طلبه و روحانی طلبکارانه برخورد میکرد اما امروز مردم میگویند که حکومت دست خودتان است. حالا باید مقایسه کنیم که حوزهها در آن زمان چطور اداره میشدند و خروجیشان چه بود و چه بزرگانی تحویل دادند. شاید یکی مثل من که حدود 33 سال است از حوزه دور هستم اما چند سال قبل به خدمت مراجع رسیدم خدمت آیتالله مکارم عرض کردم که به ذهن من میرسد که سطح حوزه و سطح معلومات طلبهها بسیار پایین آمده است.
وی تاکید کرد: آن زمان حضور و غیاب و مدرک مطرح نبود، بلکه درس برای علم بود و سطح معلومات بالا و درس جدی بود، اما امروز مثل مدیران پروازی که از آنها صحبت میشود طلبههای پروازی داریم که از راه دور درس میخوانند، اینکه درس خواندن نیست.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در آن زمان اساتید، طلبهها را درست انتخاب میکردند، مثلا گودرزی رهبر گروه فرقان که خود من او و گروهش را محاکمه کردم نزد مرحوم آیتالله مجتهدی رفته بود اما آیتالله مجتهدی با دیدن او گفته بود که تو به درد طلبگی نمیخوری اما به هر حال در جای دیگری طلبه شد و شد احمد گودرزی.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه «الان طلبگی مدرکی شده است»، افزود: زمانی دغدغه ما این بود که سیستم حوزوی در دانشگاه اعمال شود، اما حالا چه اتفاقی افتاده که حوزهها مثل دانشگاه شده است. امروز طلبهها در سیستم جذب میشوند و باید روی تهذیب آنها کار کرد. ما الان باید طلبهها را طوری بار بیاوریم که مثلا بتوانند قاضی شوند یعنی باید عادل، متدین و متقی باشند. از آن طرف مکلاها هم میتوانند قاضی شوند. توقع مردم از روحانیت بسیار بالاست.
وی تصریح کرد: امروز اگر همه مسئولین مملکت هم مکلا باشند باز به خاطر اینکه ولی فقیه در راس حکومت است، مردم از ما روحانیون توقع دارند. حالا ما باید ببینیم در حوزههای علمیه برای اخلاق و تهذیب طلبهها چقدر فعالیت صورت میدهیم.
وی با اشاره به اینکه «امروز به درس و اخلاق نیاز زیادی وجود دارد، گفت: من انسان صفر و صدی نیستم و گاهی به آقای معزی که مدیر حوزه امام حسن(ع) است میگویم ما اگر بتوانیم 50، 30، 20، 10 یا حتی پنج طلبه حقیقی و فاضل تحویل بدهیم خوشحال خواهیم شد. اصلا همین که یک مشت جوان را جمع کنیم تا به دنبال معصیت نروند برای ما بس است ولی حتما به این مساله قانع نیستیم.
ناطق نوری در پایان اظهار کرد: باید با این امکاناتی که وجود دارد طلبهها را مهذب بار بیاوریم. امروز مردم از روحانیت عمل و اخلاق را با هم میخواهند و ما نباید خود را از مردم جدا کنیم. متاسفانه بعضی از ما تا به پستی میرسیم زود برای خودمان کلاس میگذاریم و مردم نمیتوانند با ما تماس بگیرند و حتی ما را ببینند.
انتهای پیام
نظرات