مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان گفت: میراث فرهنگی استان در گذشته قادر به ایفای نقش خود نبود و دستگاههای دیگر به خود اجازه میدادند که به مسائل آن ورود پیدا کنند اما امروز جایگاه خود را در استان تثبیت کرده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه اصفهان، فریدون الهیاری امروز (دوشنبه 28 اردیبهشت) در جمع خبرنگاران با بیان اینکه میراث فرهنگی از جایگاه مهمی در جهان امروز برخوردار است، اظهار کرد: امروزه نگرشهای تازه در حوزههای مختلف فرهنگی و سرعت تحولات باعث شده بشر بیشتر نیازمند به حفظ مواریث گذشته خود باشد.
وی با بیان اینکه اهتمام به حفظ میراث فرهنگی یک وظیفه خطیر جهانی است، افزود: ایران از نظر فرهنگی و تمدنی از جایگاه ویژهای برخوردار است. ایران از جمله کشورهای تاریخی دنیا محسوب میشود و 3000 سال تاریخ تحت نام ایران وجود دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان با بیان اینکه میراث فرهنگی کشور باعث افتخار ایرانیان و حتی جهانیان است، گفت: استان اصفهان جایگاه ویژهای در تمدن اسلامی داشته است. این استان به دلیل قرار گرفتن در قلب جغرافیای ایران، باعث شده که کانون فرهنگ سازی و تمدن سازی ایران اسلامی باشد.
الهیاری با تأکید بر اینکه در دولت تدبیر و امید میراث فرهنگی محور توسعه استان اصفهان قرار گرفته است، اضافه کرد: استان اصفهان بیش از 20 هزار اثر تاریخی و فرهنگی دارد و 1713 اثر و ابنیه تاریخی تا پایان سال 93 به ثبت ملی رسیده است. اگر میراث ناملموس و میراث منقول را به این تعداد اضافه کنیم، 1760 اثر تاریخی در استان اصفهان وجود دارد که به ثبت ملی رسیده است. همچنین چهار اثر ثبت جهانی و دو اثر ناملموس جهانی از استان اصفهان وجود دارد.
وی با اشاره به برنامههای هفته میراث فرهنگی گفت: در روز 28 اردیبهشت ماه بازدید از ابنیه و موزههای تاریخی اصفهان به صورت رایگان خواهد بود. برگزاری کارگاه نقاشی با موضوع میراث فرهنگی برای فردا ویژه کودکان و نوجوانان، آشنایی با هنر سنتی لایه چینی (توسط استاد خراسانی)، برگزاری کارگروه صنایع دستی کشور با حضور مدیران کل میراث فرهنگی سراسر کشور، برگزاری کارگروه میراث فرهنگی کشور با حضور معاونین، مدیران ستادی و مدیران کل میراث فرهنگی استانها از دیگر برنامههای هفته میراث فرهنگی است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان ادامه داد: همچنین در هفته میراث فرهنگی سه موزه مردم شناسی در سمیرم، تاریخ و فرهنگ در فریدن داران و موزه برنج در لنجان راه اندازی خواهد شد.
الهیاری با بیان اینکه ارتباط با رسانهها سرمایه بسیار بزرگ میراث فرهنگی است، افزود: میراث فرهنگی متعلق به تمام مردم سرزمین است و حفظ و حراست از میراث فرهنگی باید با اهتمام به جذب عمومی صورت پذیرد و رسانهها در این مهم میتوانند بسیار مؤثر واقع شوند.
پیشبینی 12 هزار میلیارد تومان درآمد در سال 94
وی با بیان اینکه مشکل بودجه وجود دارد اما همه کاستیها از کمبود بودجه نشأت نمیگیرد، تصریح کرد: وضعیت بودجه با بیش از 20 هزار اثر تاریخی، اعتبارات زیادی را میطلبد اما شرایط کنونی استان ناشی از کمبود بودجه سازمان نیست.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان اضافه کرد: در زمینه اعتبارات، رویکرد دولت جدید تقویت بودجه در بخشهای مرمتی و عمرانی بوده و با وجود اینکه دولت با تنگناهایی مواجه بوده اما در این زمینه تخصیصهای مناسبی وجود داشته است. دولت سعی کرده منابع خود را در امور اساسی و زیربنایی توسعه دهد.
الهیاری با بیان اینکه زمینههای درآمدی در استان اصفهان از حوزه میراث فرهنگی وجود دارد، گفت: برخلاف گذشته در سال 93 سازمان میراث فرهنگی اعلام کرد که درآمد حاصل از حوزه میراث فرهنگی هر استان به همان استان اختصاص پیدا میکند و این موضوع انگیزهای برای درآمدزایی در استان اصفهان شد.
وی افزود: سال 93 شرایط بدی در تأمین اعتبارات وجود نداشت، اما با تنگناهایی همراه بودیم. در سال 93 هفت میلیارد تومان درآمد حاصل شد و برای سال 94 پیشبینی ما 12 میلیارد تومان است.
با جدیت مراقب خانههای تاریخی هستیم
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان به تعامل با شهرداریهای استان اشاره و اظهار کرد: شهرداریها میتوانند نقش مهم و سازندهای در حوزه میراث فرهنگی ایفا کنند. باید مسئولیتها در حوزه میراث فرهنگی برای هر یک از ارگانها مانند شهرداریهای استان مشخص شود.
الهیاری اضافه کرد: میراث فرهنگی استان در گذشته قادر به ایفای نقش خود نبود و دستگاههای دیگر به خود اجازه میدادند که به این قضیه ورود پیدا کنند اما اکنون میراث فرهنگی جایگاه خود را در استان تثبیت کرده و میتواند مسئولیتهای خود را در زمینههای مختلف فنی، تخصصی، کارشناسی و ... به درستی ایفا کند. ممکن است این بازگرداندن اقتدار با یکسری تنشها همراه شده باشد.
وی ادامه داد: در سال 94 نشستهای متعددی با شهرداری اصفهان برگزار کردیم و مسئولیتها مشخص شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان به وضعیت خانههای تاریخی اشاره و اظهار کرد: میراث فرهنگی به شدت مراقب خانههای تاریخی است و مردم نیز به شدت مراقب هستند و کوچکترین اتفاق در خانههای تاریخی را به سازمان انعکاس میدهند.
میراث فرهنگی استان، تنها محدود به اصفهان نیست
الهیاری گفت: 20 هزار اثر تاریخی در استان وجود دارد و طبیعی است که سازمان قادر به حفاظت از تمام این آثار نیست. باید ارزش آثار سنجیده شود و برطبق میزان نفیس بودن، از همکاری ارگانهای دیگر مانند شهرداریها نیز استفاده شود. به عنوان نمونه به دلیل نفیس بودن عمارت عالی قاپو، این عمارت به هیچ وجه به ارگانهای دیگر برای حفاظت واگذار نخواهد شد.
وی یکی از فعالیتهای جدی سازمان را تقویت حضور سازمان در شهرستانها ذکر کرد و گفت: میراث فرهنگی تنها به اصفهان و مرکز شهر خلاصه نمیشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان با بیان اینکه 110 کارگاه فعال مرمت در استان وجود دارد، افزود: این کارگاهها از چهل ستون و مسجد امام گرفته تا روستای چوپانان نائین یعنی در تمام استان فعال هستند.
الهیاری با تأکید بر اینکه استحکام بخشی جزء ضرورتهای اولیه سازمان است، ادامه داد: انجمن میراث فرهنگی با ریاست استاندار و با حضور دستگاههای مختلف برگزار شد و قرار شد در 12 شهرستان انجمن میراث فرهنگی تشکیل شود. جذب مشارکت مردمی و فرهنگسازی در صورت حفظ میراث فرهنگی از جمله اهداف تشکیل میراث فرهنگی در استانها محسوب میشود.
وی اضافه کرد: برای نخستین بار میدان نقش جهان به صورت هیأت امنایی اداره میشود. در صورت موفقیت، این طرح قرار است در کل کشور به اجرا درآید و پایگاههای جهانی به صورت هیأت امنایی اداره شوند.
ریسباف امید موزه سازی در اصفهان
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان درخصوص روستاهایی مانند ابیانه و شهر زواره، گفت: دیگر نمیتوان مانند گذشته تنها یک یا دو اثر تاریخی از این گونه شهر و روستاها را حفظ و حراست کرد، بلکه باید کل بافت زواره و ابیانه حفظ شود. ابیانه به یک پایگاه ملی تبدیل شده و این پایگاه در نوبت ثبت جهانی قرار دارد. روستای ابیانه به عنوان پایلوت روستاهای تاریخی انتخاب شده است.
الهیاری خاطرنشان کرد: مطالعات ثبت جهانی برخلاف گذشته به دلیل وجود بدنه کارشناسی سازمان میراث فرهنگی استان در درون سازمان انجام میشود.
وی با بیان اینکه 40 موزه در سطح استان وجود دارد، اضافه کرد: موج موزه سازی در استان اصفهان زیاد شده است. باید در حوزه موزه سازی به کیفیت توجه شود و نه کمیت. در سازمان موزههای تخصصی مانند موزه برنج در لنجان اولویت دارند. بخش خصوصی نیز دعوی زیادی در موزه داری دارند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان ادامه داد: بخش خصوصی باید آگاه باشد که آثار تاریخیای که در اختیار دارد، به صورت امانت در دست آنها است. اینها سرمایه فرهنگی مملکت هستند و ما به عنوان سازمان متولی موظفیم تمام این آثار را به صورت ضابطهمند درآوریم. موزه و موزه داری بسیار اهمیت دارد و اعتبار و حیثیت ویژهای برای اصفهان است. اصفهان باید یک موزه در شأن خود داشته باشد، در این راستا کارخانه ریسباف با پیگیریهای ویژه استاندار امیدها را برای وجود موزه در اصفهان زنده کرده است.
الهیاری به وضعیت کاروانسرای ملک اشاره کرد و گفت: این کاروانسرا موقوفه است. میراث فرهنگی در زمینه حفظ و احیاء آثار باستانی نیازی به مالکیت ندارد اما باید مالکان آن آثار برای حفظ و احیای ابنیه متقاعد شوند.
اتمام مرمت عالی قاپو تا پایان سال
وی به عمارت عالی قاپو اشاره و تصریح کرد: عالی قاپو نسبت به سال گذشته بسیار متفاوت شده است و کنترل و پایش الکترونیک در آن احداث شده و امیدواریم تا پایان سال مالی 93 (تیرماه 94)، داربستهای آن جمع آوری و عملیات مرمت این بنا به اتمام برسد. همچنین بیرون بردن سرویسهای بهداشتی از مسجد امام(ره) در دستور کار سازمان قرار دارد که این پروژه با همکاری سازمان بهسازی و نوسازی شهرداری اصفهان انجام خواهد شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان افزود: ارگ قورتان قرار است به اکو موزه تبدیل شود و میتواند از لحاظ گردشگری مفید به فایده باشد. جای خالی دفتر میراث فرهنگی روستایی و عشایری در سطح استان محسوس است و تأسیس این دفتر در آینده صورت خواهد گرفت.
الهیاری در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا درخصوص وضعیت "لسان الارض" در تخت فولاد، اظهار کرد: تخت فولاد در اختیار شهرداری اصفهان است و شهرداری خدمات غیرقابل انکاری را در خصوص آن انجام داده است. پیرامون "لسان الارض" باید هماهنگیها بین شهرداری و میراث فرهنگی و برخی صاحبان معترض قبور انجام شود و با لحاظ قرار دادن ملاحظات فرهنگی، میراثی و اجتماعی این مشکل حل خواهد شد.
وی اضافه کرد: سه قنات وزوان در شهر وزوان، مزدآباد در میمه و مون در اردستان در نوبت ثبت جهانی قرار گرفتهاند.
حل مسئله مترو با تعامل مثبت
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان در خصوص احداث تونل مترو، گفت: زمانی که من مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان شدم، مترو دیگر از چهارباغ عبور کرده بود. اگر این قضیه اتفاق نیفتاده بود ما محکم میگفتیم نه و نباید مترو از چهارباغ عبور کند.
الهیاری افزود: مردم اصفهان نیاز به مترو دارند و اهتمام بر این است که بخش باقیمانده مترو را با تعامل مثبت به سمت حل مسائل پیش برده شود.
وی به احداث خط دو مترو اصفهان اشاره کرد و گفت: طرح مطالعاتی خط دو مترو به صورت کامل برای یونسکو ارسال شده، چرا که قرار است این خط از مترو از میدان نقش جهان عبور کند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان ادامه داد: تپه اشرف قرار است در طرحها و برنامه های میراث فرهنگی به سایت موزه تبدیل شود.
انتهای پیام
نظرات