رئیس جمهوری اسبق آمریکا گفت که الحاق شبه جزیره کریمه با روسیه "اقدامی کاملا اجتنابناپذیر" بود چرا که در وهله اول تمام مردم کریمه از آن حمایت کردند بنابراین نمیتوان نتایج آن را در آینده نزدیک تغییر داد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، جیمی کارتر در مصاحبه با صدای آمریکا تاریخ مساله شبه جزیره کریمه را یادآوری کرد. در دهه 1950 "نیکیتا خروشچف،" رهبر شوروی کنترل کریمه را به عنوان یک هدیه در اختیار اوکراین قرار داد. با این حال خروشچف زمانی این اقدام را انجام داد که هرگز تصور نمیکرد اتحاد جماهیر شوروی سقوط میکند. کارتر گفت: به اعتقاد من، این چیزی بود که مردم کریمه میخواستند.
شبه جزیره کریمه در مارس 2014 به روسیه ملحق شد و این اقدام در پی رفراندومی برگزار شد که 96 درصد از مردم به آن رای مثبت دادند. طی روزهای گذشته، رئیس جمهوری سابق آمریکا به عنوان عضو گروه "بزرگان" که موسس آن نلسون ماندلا بود، در یک سری نشستها در مسکو شرکت کرد. کوفی عنان دبیرکل سابق سازمان ملل و اخضر الابراهیمی، نماینده سابق اتحادیه عرب و سازمان ملل در سوریه جزو سیاستمداران سرشناسی هستند که جیمی کارتر را در سفر به روسیه همراهی کردند.
چهارشنبه گذشته گروه "بزرگان" با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و سرگئی لاوروف رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه دیدار کرده و در خصوص وضعیت اوکراین بحث و مذاکراتی صورت گرفت. کارتر پس از دیدار با رهبر روسیه گفت که از نتیجه گفتوگوها راضی است و به اعتقاد وی، مسکو به توافقات مینسک احترام میگذارد. ماه فوریه، رهبران روسیه، فرانسه، آلمان و اوکراین در مینسک پایتخت بلاروس دیدار کردند و مذاکرات سازش اوکراین را برگزار کردند. این مذاکرات به توافقهای آتش بس میان کییف و جمهوریهای خود خوانده دونتسک ختم شد. هدف از این معاهده تمرکززدایی قدرت در اوکراین و اعطای خودمختاری بیشتر به دونتسک و لوهانسک بود.
رئیس جمهوری سابق آمریکا تاکید کرد: هیچ تردیدی ندارم که روسها صادقانه میخواهند تمام جنبههای توافق اجرا شده و به نتیجه برسد. این تنها گزینه ممکن است. تنها راهی که صلح را در اوکراین برقرار میکند اجرای توافق مینسک است.
رئیس جمهوری سابق آمریکا درباره اتهام زنیهای آمریکا مبنی بر اینکه روسیه پرسنل نظامی و تجهیزات به شرق اوکراین میفرستد گفت که این اطلاعات هرگز تایید نشده است. مقامهای روسیه اتهامهای وارده را رد می کند و خواستار راه حل سیاسی درگیری اوکراین و مشارکت فعال کی یف در مذاکرات سازش شده است.
کارتر تاکید کرد که تمایل بسیاری دارد که ارسال سلاح به اوکراین، چه کییف و چه مناطق شرقی، باید متوقف شود. وی افزود: امیدوارم که رئیس جمهور اوباما دست به ارسال سلاح نزند.
کارتر عنوان کرد که اختلاف نظرهایی میان واشنگتن و مسکو وجود دارد که عمدتا مربوط به اتفاقاتی است که منجر به سرنگونی دولت ویکتور یانوکوویچ رئیس جمهوری وقت اوکراین شد. به گفته وی، آمریکا معتقد است که به قدرت رسیدن پترو پوروشنکو، رئیس جمهوری کنونی اوکراین بر طبق قوانین بوده است اما موضع مسکو کاملا فرق میکند.
جیمی کارتر که بین سالهای 1977 و 1981 ریاست جمهوری آمریکا را برعهده داشت، درباره تصمیم رهبران اروپایی برای عدم شرکت در مراسم "روز پیروزی" در مسکو به تاریخ نهم مه اظهار نظر کرد و گفت: تصمیم رهبران اروپایی تصمیمی مستقل بوده است و بدون اعمال فشار از سوی آمریکا گرفته شده است.
انتهای پیام
نظرات