• جمعه / ۲۱ فروردین ۱۳۹۴ / ۰۹:۱۴
  • دسته‌بندی: آموزش
  • کد خبر: 94012106459
  • خبرنگار : 71523

اما و اگرهای یک مصوبه

حذف نمره مردودی؛ نخبه‌پروری یا تنبل‌پروری؟

حذف نمره مردودی؛ نخبه‌پروری یا تنبل‌پروری؟

کابوس نمره مردودی که سالیان سال خواب را بر دانشجو و دانش آموز حرام کرده بود اکنون با تصویب یک مصوبه پایان یافت، مصوبه ای که هدف وزارت علوم از تصویب آن تعبیر یک رویای شیرین برای کابوس نمره مردودی بود، تعبیری که اختلاف نظر درباره آن بسیار است.

کابوس نمره مردودی که سالیان سال خواب را بر دانشجو و دانش آموز حرام کرده بود اکنون با تصویب یک مصوبه پایان یافت، مصوبه ای که هدف وزارت علوم از تصویب آن تعبیر یک رویای شیرین برای کابوس نمره مردودی بود، تعبیری که اختلاف نظر درباره آن بسیار است.

به گزارش سرویس دانشگاهی ایسنا، وزارت علوم در دولت دهم برای ارتقای کیفی تحصیل دانشجویان از ابزاری به نام "نمره" استفاده و اعلام کرد نمره صفر از کارنامه دانشجویان حذف می شود. طرحی که با هدف ارتقای تحصیلی دانشجویان و کاهش اضطراب آنان اجرا شد، اما اجرای آن چندی نپایید و اندکی بعد، مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی آموزشی وزارت علوم اعلام کرد حذف نمره صفر به مصلحت نظام آموزشی کشور نبوده و بر این اساس نمره صفر دوباره به کارنامه دانشجویان بازگشت.

پس از گذشت کمتر از یک سال از "بازگشت نمره صفر به کارنامه دانشجویان"، وزارت علوم باز هم با هدف ارتقای کیفی تحصیلی دانشجویان، این بار با رویکردی دیگر به نمره متوسل شد و آنطور که مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و تحصیلات تکمیلی وزارت علوم اعلام کرده بود: نمره مردودی در معدل کل دانشجویان دوره‌های کاردانی و کارشناسی محاسبه نخواهد شد.

بر اساس ماده 18 این آیین‌نامه حداقل نمره قبولی در هر درس ۱۰ است و دانشجویی که در هر نیمسال در یک و یا چند درس نمره قبولی کسب نکند چنانچه در نیمسال های بعدی، درس یا دروس مذکور را با نمره قبولی بگذراند، نمره یا تمام نمره های مردودی قبلی در ریز نمرات تحصیلی دانشجو ، فقط ثبت و باقی می ماند اما این نمره ها در محاسبه میانگین کل دوره بی اثر و صرفا آخرین نمره قبولی در آن درس ملاک محاسبه میانگین کل دوره خواهد بود.این طرح برای دانشجویان وروردی سال تحصیلی 94-1393 و پس از آن و نیز تمام دانشجویانی که در زمان ابلاغ این آیین‌نامه شاغل به تحصیل می‌شوند است.

واکنش مخاطبان ایسنا به حذف نمره مردودی از معدل دانشجویان

انتشار خبر حذف نمره مردودی از معدل دانشجویان با واکنش‌های مختلفی از سوی جامعه آموزش عالی کشور مواجه شد. تنها با مرور کامنت‌های خبر مذکور در ایسنا می‌توان دریافت که مصوبه مذکور برخلاف تصور چندان هم موجب خوشحالی دانشجویان، فارغ‌التحصیلان و اساتید نشده است، به عنوان مثال گروهی این مصوبه را نوعی اجحاف و بی عدالتی در حق افرادی می‌دانستند که در سال های قبل فارغ‌التحصیل شده‌اند و به دلیل معدل از برخی فرصت‌های شغلی و تحصیلی محروم شده‌اند.

از دیگر سو اساتید و اعضای هیات علمی هم دل‌نگرانی‌هایی از حذف نمره مردودی از کارنامه دارند.

دکتر فرزانه، استاد دانشگاه صنعتی شریف در این باره به ایسنا می‌گوید: اجرای این طرح تبعات منفی در پی خواهد داشت. از یک‌سو با اجرای این طرح دانشجویان در طول ترم دغدغه ای برای درس خواندن ندارند و از سوی دیگر ممکن است دانشجویی درس را خوانده باشد و به هر دلیلی از امتحان نمره 10 بگیرد، این نمره در کارنامه و معدل کل او حساب می شود، در صورتی که اگر دانشجویی نمره 9 اخذ کند، در کارنامه و معدل کل او محاسبه نمی شود و این دانشجو می تواند همین درس را ترم آینده با نمره بالاتر بگذراند و این نوعی اجحاف در حق دانشجویی است که درس را با نمره 10 گذرانده است.

حذف نمره مردودی از معدل دانشجویان باعث از بین رفتن انگیزه درس خواندن می شود

دکتر فرقانی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی نیز "حذف نمره مردودی" در معدل کل را خلاف فلسفه برگزاری آزمون می‌داند و به ایسنا می‌گوید: اجرای این قانون باعث می شود دانشجویان انگیزه خود برای اخذ نمره قبولی را از دست دهند.

وی عقیده دارد:گرچه اجرای این طرح ممکن است تبعیض آمیز باشد اما هر زمان که قانون جدیدی تصویب می شود ممکن از برای برخی از افراد حامل تبعیض باشد،فارغ التحصیلان حق دارند در این مورد اعتراض و انتقاد کنند، مگر آنکه دلایل اجرای این قانون به قدری قوی بوده و به نفع جامعه علمی، دانشگاهیان و دانشجویان باشد که وجه تبعیض‌آمیز آن را از بین ببرد.

ابزار دیگری جز نمره برای ارتقای کیفی آموزش وجود ندارد؟

به جرات می‌توان گفت بودن یا نبودن نمره مردودی در کارنامه، مساله‌ امروز نظام آموزش عالی کشور نیست، در شرایطی که تجهیزات آزمایشگاهی دانشگاه‌ها روز به روز فرسوده‌تر می‌شوند و انگیزه اساتید رو به کاهش، در شرایطی که کلاس‌های درس به جای گفتمان و مباحثه بر مدار «جزوه» می چرخد و مدیران چاله چوله‌های مالی دانشگاه را با پذیرش کمی دانشجو پر می‌کنند.

هرچند باید منتظر ماند و دید عمر حذف نمره مردودی از کارنامه دانشجویان مانند عمر حذف نمره صفر از کارنامه دانشجویان کوتاه خواهد شد و مسئولین پس از مدتی به این نتیجه می رسند که اجرای آن باعث افت کیفیت تحصیلی قشر دانشجو شده و بازگشت نمره مردودی به معدل دانشجویان را مانند نمره صفر به کارنامه آن ها را مصلح نظام آموزشی کشور می دانند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۰۱-۲۱ ۰۹:۵۷

طرح عقلاني و عادلانه اي نيست .

avatar

دانشجويان امروز بسيار بي انگيزه و بي هدف هستند. کلاسهاي درس عمدتاً به مکاني براي تجمع بيش از چهل دانشجو تبديل شده که براي سرگرمي و وقت گذراني، خنده و خوشگذراني با دوستان، بازي با موبايل، و ... دور هم جمع شده اند و هيچ توجهي به درس ندارند. اساتيد در صورت انتقاد به اين وضعيت نيز با پرخاشگري دانشجو مواجه مي شوند. دانشجويان امروز اهل مطالعه نيستند و عليرغم معرفي بهترين منابع از سوي اساتيد، همچنان تمايل به جزوه نويسي و ساده گويي مطالب علمي دارند. تحقيقاتشان کپي برداري از منابع اينترنتي است آن هم از وبلاگهاي شخصي نه حتي سايتهاي معتبر علمي. در صورت کسب نمره پايين نيز از طريق ايميل و در شبکه هاي اجتماعي به استاد درس مربوطه توهين مي کنند. اينها همه نتيجه آسان گيري بيش از حد در دوره هاي قبل از دانشگاه است و دانشگاهها هم تحت تأثير مشي آموزش و پرورش به يک تنبلخانه بزرگ و پرجمعيت تبديل شده اند. همين کافي نبود که مصوبه هم گذارندند. خدا به داد جامعه آينده ايران برسد.

avatar
۱۳۹۴-۰۱-۲۲ ۱۹:۴۷

با شما موافقم. ضمناً مشکل براي همه وجود دارد با اين همه عده اي از تلاش دست برنمي دارند و نتيجه مي گيرند و عده اي هم اصلا تلاش نمي کنند و مشکل داشتن را بهانه مي کنند. مادربزرگم شب امتحان مرد. پدربزرگم مرد... از بهانه هاي آشناي دانشجويان است. اين کار، اجخاف در حق آنهايي است که به قول معروف، دود چراغ مي خورند و درس مي خوانند. با شما موافقم. جامعه ما به يک تنبلخانه بزرگ تبديل شده و همه سريع و يک شبه و بدون تلاش و زحمت مي خواهند به نتيجه برسند. دوره هاي دکتراي بدون آزمون و پولي که مثل منوي رستوران شده و خيلي راحت با پرداخت پول هم ثبت نام مي کنند و هم رساله شان را مي دهند آدمهاي متفکر مي نويسند، کم نبود اين هم اضافه شد.

avatar
۱۳۹۴-۰۱-۲۱ ۱۰:۴۱

حالا قبلا يک قانون مسخره اي بوده الان که اصلاح شده باز يک عده دلواپس رشک ميورزند...

avatar
۱۳۹۴-۰۱-۲۱ ۱۰:۴۹

خيلي هم خوبه اساتيد بيخود نگران نباشن شما اگه نگران درس خوندن بچه ها بوديد الان دانشگاه هاي ما تو جهان رتبه بالایي مي داشتند. نه اينکه حتي تو خاورميانه هم دانشگاه عربستاني اول باشه. شما اساتيد فقط از بچه ها درس خوندن ميخواهيد . فقط بخونن و 20 بشن . ترم بعد همه درسا رو فراموش ميکنن . چون همش شده درس خوندن . چرا از دانشگاه هاي معتبر ما يک اختراع جهاني توليد نميشه ؟ چرا يه مقاله که در سطح جهاني موفق باشه توليد نميشه ؟

avatar
۱۳۹۴-۰۱-۲۳ ۱۹:۴۵

چون نسل تنبلها و آماده خورها وارد دانشگاه شده اند.

avatar
۱۳۹۴-۰۱-۲۱ ۱۱:۲۶

اگر تا حالا دانشجو به خاطر نمره يه خورده احترام ظاهري براي استادش مي گذاشت از اين به بعد بايد منتظر بي احترامي هاي دانشجو حتي در کلاس براي اساتيد باشيم ببينيد کي گفتم

avatar
۱۳۹۴-۰۱-۲۱ ۱۴:۴۴

فکر خوبي است شايد کسي سعي و تلاش مستمر داشته باشد اما در زمان امتحان به هر دليلي نتواند نمره مناسب کسب کند بالاخره انسان است ماشن که نيست پس بايد به او فرصت جبران داد،اما کاش براي ورودي هاي سالهاي قبل نيز ميسر بود

avatar
۱۳۹۴-۰۱-۲۱ ۱۸:۱۲

دوباره با ابزار رسانه حرف مي‌زنيد. اولا مگر شما وکيل وصي استادان هستيد؟ ثانيا اکثر استادان آنچنان گرفتار معيشت شده‌اند که حتي کار علمي خودشان را هم از دست داده‌اند چه رسد به دلسوزي براي دانشجو؟ ثالثا کدام فرصت شغلي؟ آيا ميدانستيد نمره منفي در پيام نور چه ضرباتي به دانشجويان زد تا بالاخره برداشته شد؟ عاقلانه نيست اگر به نسلي در دوره‌اي جفا شده همان جفا به نسلهاي ديگر تسري پيدا کند. لذا خواهشمند است عاقلانه‌تر به مسائل بنگريد

avatar
۱۳۹۴-۰۱-۲۱ ۲۱:۰۶

طرح خوبيه اما به اونايي که در گذشته فارغ‌التحصيل شدن خيلي ظلم شده

avatar
۱۳۹۴-۰۱-۲۱ ۲۲:۲۲

حذف نمره مردودي نيست بلكه عدم تاثير آن در معدل كل فطظ فارغ التحصيلي است اشتباه نشود

avatar
۱۳۹۴-۰۱-۲۱ ۲۳:۰۸

اصولاً روح دانشگاه و دانشجو نمره‌بازي نيست. اگر حذف بشود. خيلي خوب است. ولي ايکاش عطف به ما سبق هم بشود.