رئیس جمهور با بیان این که در این یک سال تلاشمان این بوده که فضای دانشگاه از فضای امنیتی فاصله ، فاصله و فاصله بگیرد، تصریح کرد : تلاش ما همچنین این بوده که اگر فردی با دلایل ضعیف کنار گذاشته شده بود، بر سر کار وکلاس خود بازگردد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی صبح امروز(سه شنبه) در مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاهها و مراکز پژوهشی و فناوری که در دانشگاه تهران برگزار شد، در ابتدای سخنان خود با مورد توجه قرار دادن مقارن شدن آغاز سال تحصیلی دانشگاهها با اعیاد مبارک قربان و عید سعید غدیر، همچنین هشتادمین سال تاسیس دانشگاه تهران اظهار کرد: قانون تاسیس دانشگاه تهران علاوه بر اهمیت آن از لحاظ علم، دانش و توسعه جامعه ما یکی از آثار تحول اجتماعی و سیاسی بود که در انقلاب مشروطه در کشور ما رخ داد.
وی افزود: انقلاب مشروطه به معنای حرکت مردم برای حکومت قانون بود و در پی آن تاسیس عدالتخانه حکومت قانون در سایهی فعالیت مجلس شورای ملی تاسیس بانک ملی ایران به عنوان نهاد مهم اقتصادی و همچنین در کنار آن تاسیس دانشگاه تهران در همین مکانی که معروف به باغ جلالیه بود مورد توجه قرار گرفت.
روحانی گفت: سالیان دراز وقتی در ایران گفته میشد دانشگاه، معنایش دانشگاه تهران بود و بعدها دانشگاههای دیگر در رشتهها و علوم مختلف حضور علمی یافتند و من خودم به عنوان دانش آموخته همین دانشگاه هرگاه به دانشگاه تهران آمدم و یا از کنار آن عبور میکنم برایم خاطره انگیز است و این دانشگاه عظمت و حلاوت خاص خود را دارد. اگر چه امروز دانشگاههای بزرگ دیگر در کشور هستند که هر کدام در علم و دانش (سرآمد ) محسوب میشوند.
رئیس جمهور در ادامه با بیان این که علم یک سنت جاریه است و ما نمیتوانیم علم راکنار بگذاریم، اظهار کرد: تحول علمی در سایهی نقد پذیری علم حاصل میشود. حتی در علوم دینی و تفاسیر قرآن میبینید که دانشمندی موضوعی را به اثبات میرساند که زمانی دانشمند دیگر آن را نقد کرده است.
وی گفت: اسلامی کردن علوم انسانی به آن مفهوم نیست که دانش بشری را در این بخش به طور کامل کنار بگذاریم . علم را باید نقد کرد نباید به حفظ آن پرداخت؛ چرا که علم حذف شدنی نیست، بلکه نقد شدنی است ممکن است ابطال شدنی هم باشد، اما نمیشود که حذفش کرد. حال چطور عدهای به فکر افتادند که بخشی از علوم را حذف کنند. حذف معنا ندارد، اما میتوانیم حرف بهتر و سخنن دقیقتر و مطلبی علمیتر را عرضه کنیم و آن نکات قبلی را مورد نقد و ابطال قرار دهیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه دولت وعدههایی را که نسبت به دانشگاه داده است، فراموش نکرده و به اعتقاد من به بخشی از آن جامهی عمل پوشانده است، از این که نمایندگان تشکلهای دانشجویی در این مراسم سخنان خود را عنوان نکردند ابراز تاسف کرد و گفت: آمدن من به دانشگاه بیشتر برای شنیدن است تا حرف زدن وسال گذشته دقایقی که دانشجویان عزیز صحبت کردند بسیار لذت بخش و آموزنده بود.
روحانی گفت: نقد دانشجویی زیبایی دیگری دارد؛ چرا که بی غل و غش است. دانشجو آنچه در دل دارد و میفهمد را تبیین میکند و نشاط دانشگاه همین است. و باید در دانشگاه فضای لازم برای گفت و شنود و نقد و انتقاد وجود داشته باشد.
رئیس جمهور اضافه کرد: همان وقت که امثال ما در همین دانشگاه بودیم کلاسهایی را میپسندیدیم که اساتید صحنهی نقد را در آن باز میگذاشتند و اصلا حیات کلاس و دانشگاه به نقد و سخن و بیان نظرات متفاوت است و ما نباید از این که اساتید ما در کلاسها سخنان متفاوتی را بیان میکنند، بترسیم.
روحانی خاطر نشان کرد: سخن متفاوت غیر ازسخن مغرضانه است، بنابراین خواهش میکنم سخت گیری نکنید. سختگیریهای بی مورد به عدم تساهل منجر میشود و عدم تساهل هم به رانده شدن افراد لایقی که بیانشان صریح است منجر خواهد شد.همچنین سختگیری منجر میشود که تملقگوها بالا بیایند.
نگذاریم در دانشگاه فضای تملق باز شود. ما دلمان نمیخواهد جمعیت حدود 80 میلیون ایرانی به 160 میلیون تبدیل شود به این معنی که همه دو چهره پیدا کنند.
رئیس جمهور در ادامه با تاکید بر این که حکومت و ادارهی کشور بدون سعه صدر امکان پذیر نیست، گفت: به خاطر یک اشکال کوچک و یک خرده اشکال آدمهای بزرگ را کنار نگذاریم بر مبنای اعتقاد شیعه در این جامعه هیچ کس معصوم نیست و فقط 14 معصوم، مصون هستند و همه خطا میکنند. بیجهت افراد را زیر سوال نبریم.
روحانی اضافه کرد : یک وقتی می خواستیم به آقایی مسئولیت دهیم که یک نفر عکسی را نشان داد و گفتکه این آقا اشکال دارد من به او گفتم تو از کجا اینقدر استعداد فراوان داری و تطبیق میدهی. بعد از صحبتهای مفصل گفت که احتیاطش این است. در حالی که اتفاقا ، احتیاطش به آن سمت است؛ چرا که اساس این است که همه مردم راستگو ، خوب و صالح و بیگناه هستند، مگر این که عکسش ثابت شود.
وی گفت: متاسفانه در مراکز تصمیمگیی بسیار مهم میگویند فلان آقا برای ریاست فلان دانشگاه به مصلحت نیست، چون کسی راجع به او مطلبی گفته است. حال باید پرسید آن فرد کیست؟ و چگونه میشود به او اعتماد کرد. ما به راحتی آبروی مردم را معامله میکنیم و اسمش را دقت نظر میگذاریم. این دقت نظر نیست، بلکه تخریب مسلمان و از بین بردن آبروی مردم است. البته اگر مدرک و سند قابل اعتماد است اشکالی ندارد اما باید حواسمان باشد.
روحانی با بیان این که در این یک سال تلاشمان این بوده که فضای دانشگاه از فضای امنیتی فاصله ، فاصله و فاصله بگیرد افزود: تلاش ما این بوده که اگر فردی با دلایل ضعیف کنار گذاشته شده بود، بر سر کار وکلاس خود برگردد.همچنین تلاش ما این بوده که در دانشگاههای ما فضای آرامش حاکم باشد، ضمن این که همهی گروهها نظرات سیاسی و نقد خود را داشته باشند و در عین حال همه بدانند که اینجا دانشگاه است و باشگاه سیاسی و مرکز فعالیت احزاب نیست.
رئیس جمهور در ادامه با بیان این که حضور دانشگاه و دانشجو در فضای سیاسی فقط به این معنا نیست که راجع به مسایل سیاست خارجی و داخلی اظهار نظر شود گفت: پس محیط زیست و شرایط آب و هوایی و خشکسالی و کم وآبی و بی آبی و صادرات واردات، و موضوعاتی از این دست چه میشود. به هر ترتیب گاهی بسیاری از مسائل دانشگاهی و اجتماعی در دنیای امروز با مشکلات و مسائل منطقه و جهان یکسان است، و گاهی بسیار شباهت دارند. مسائل ما در اقتصاد با دنیا خیلی فاصله ندارند. آنها هم دربارهی رکود وتورم و رونق صحبت میکنند ما به دنبال فعالیت صلح آمیز هستهای هستیم دیگران هم مشابه ما کار میکنند.
وی خاطر نشان کرد: اگر در کشور ما از لحاظ محیط زیست مشکل وجو دارد؛ اگرچه دولت هم در این باره مسئولیت دارد اما تنها مسئول دولت نیست دانشگاههای ما هم مسئولند، آنها هم باید به میدان بیایند و راه حل ارائه دهند.در موضوعات مربوط به اقتصاد نیز دانشگاههای ما مسئولند اگر ما در کشوری زندگی میکنیم که کمبود آب وجود دارد و کشاورزی ما مکانیزه و آبیاری ما علمی نیست همه مسئولیم. دانشگاه که فقط برای مدرک نیست که یک عدهای واحد بگذارنند و مدرک بگیرند. دانشگاه برای است که انسانهای مسئول و مشارکت جو بسازیم.
روحانی گفت: تنها چیزی که ما در علم از آن فاصله میگیریم علمی است که از اخلاق فاصله داشته باشد. ما به دنبال سلاح کشار جمعی و شیمیایی و هستهیی و میکروبی نمیرویم و ایران چقدر دارد برای این که اخلاق علمی را دنبال کند ضربه میبینند.
رئیس جمهور در ادامه موضوع استیضاح وزیر علوم رامورد توجه قرار داد و گفت: البته حق مجلس شورای اسلامی است که اگر خواست تحت عنوان استیضاح رای دهد، اما ما هم نمیتوانیم تاسف خود را از این که یک وزیر دانشمند، اخلاقی و انقلابی را از دست دادهایم، ابراز نکنیم. وقتی آن همه اساتید دانشگاه برای من نامه مینویسند که آقای دکتر فرجی دانا شایستگی دارد من با فشار این و آن حاضر شوم که به او بگویم استعفا دهد؟این با اخلاق و چارچوبی که این دولت به مردم قول داده انطباق پیدا نمیکند.
وی با بیان این که در طول یک سال ما 4 وزیر و سرپرست را تجربه کردیم افزود: از آقای میلی منفرد خواهش کردیم که مسئولیت وزارت علوم را بپذیرند دیدیم که مجلس شورای اسلامی نپسندید، اشکال ندارد. از آقای توفیقی خواهش کردیم که سرپرستی را به عهده بگیرند از یمین و یسار به ما فشار آمد که او را معرفی نکنید ، گفتیم اهلا و سهلا سر فرود آوردیم برای این که دانشگاه و کشور آرام باشد، آقای دکتر فرجی دانا رای آوردیم و ایشان شروع به کار کرد که بورسیه و ما ادراک البورسیه .
روحانی با مورد تاکید قرار دادن این موضوع که همه باید به اخلاق علمی توجه کنیم گفت: ما نمیتوانیم مسالهای را که صداقت و راستگویی و قانون در آن مورد توجه قرار نگرفته رها کنیم. از روز اولی که آقای دکتر فرجی آمدند اولین گلام من این بود که باید مسالهی بورسیه را دنبال کنید.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که قدمهای مهمی از سوی دانشگاهها و مسئولان و دانشجویان عزیز ما در زمینهی علمی و تولید و فناوری برداشته شده است گفت: نظر من این است که با تک حلقهها زنجیر درست نمیشود. ما با مقالهی علمی به ثروت و قدرت نمیرسیم این حلقه باید با حلقهی دیگر وصل شود و این روند ادامه پیدا کند. صنعت و کشاورزی باید به دانشگاه وصل بشود؛ چرا که اگر این گونه نباشد آن وقت ما فارغالتحصیلانی خواهیم داشت که شغل لازم برای آنها فراهم نیست.
روحانی با تاکید براین که در صورتی ما پیشرفت علمی میکنیم که به دنیا متصل باشیم و البته این تعامل با جهان فقط در بخش سیاست خارجی نیست افزود: در اقتصاد و علم و فناوری نیز باید با جهان تعامل داشته باشیم در این راستا ما به فکر ساخت شهرک IT با همکاری کشوری بزرگ هستیم. ما معتقدیم دنیای امروز دنیای رقابت است و اگر عقب افتاده شود حتی استقلال و قدرت ملی آن کشور عقب افتاده به خطر خواهد افتاد.
وی در ادامه تصریح کرد: عدهای میگویند اگر با اساتید خارج تماس داشته باشید، بلکه یکی از آنها جاسوس در بیاید . دست بردارید از این بهانهجوییها . لااقل این رئیس جمهور در امنیت ملی متخصص است حتی اگر در موضوع دیگری تخصص نداشته باشد. البته ما باید احتیاط و مراقبت داشته باشیم اما لازم است تا اساتید خارجی به کشور ما بیایند و اساتید مابه خارج بروند و حتی یک دانشگاه ایجاد کنیم که زبانش زبان انگلیسی باشد تا بتوان از این طریق دانشجوی خارجی جذب کرد.
روحانی خاطر نشان کرد: نمیخواهم بگویم از آن جاهایی شروع کنیم که بعضیها خیلی میترسند از کشورهای همسایه شروع کنیم. ما باید بتوانیم از فضای علمی دانشگاه حداکثر استفاده را داشته باشیم .
وی خطاب به جمع حاضر اظهار کرد: تدبیر را با تلاش خودتان نهادینه کنید و امید را با شور و دانش و علمتان بیشتر و بیشتر سازید.
سخنرانی امروز رئیس جمهور در مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاهها و مراکز پژوهشی و فناوری دارای محورهای مهمی بود.
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی در این مراسم با تاکید بر این که تحول علمی در سایهی نقدپذیری حاصل میشود، اظهار کرد: علم را باید نقد کرد. نباید حذفش کرد. چطور عدهای به فکر افتادند که بخشی از علوم را حذف کنند در حالی که حذف معنا ندارد.
رئیس جمهور همچنین گفت: دولت وعدههایی را که نسبت به دانشگاهها داده فراموش نکرده است.
وی با ابراز تاسف از این که در این جلسه نمایندگان تشکلهای دانشجویی سخنان خود را مطرح نکردند، گفت: آمدن من به دانشگاه بیشتر برای شنیدن است تا حرف زدن.
این بخش از سخنان رئیس جمهور با تشویق حاضرین همراه شد و سپس روحانی ادامه داد: باید فضای لازم برای گفت و شنود ونقد وانتقاد در دانشگاه وجود داشته باشد.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: خواهش میکنم سختگیری نکنید چراکه سختگیریهای بیمورد به عدم تساهل منجر میشود و عدم تساهل نیز به رانده شدن افرادی که بیانشان صریح است، منجر خواهد شد.
روحانی ادامه داد: سخت گیری منجر میشود که تملقگوها بالا بیایند. نگذاریم در دانشگاه فضای تملق باز شود.
وی اظهار کرد: ما دلمان نمیخواهد جمعیت حدود 80 میلیونی ایرانی به 160 میلیون تبدیل شود به این صورت که همه دو چهره پیدا کنند.
روحانی با بیان این که حکومت و ادارهی کشور بدون سعهی صدر امکان پذیر نیست در حالی که با تشویق حاضرین برای بیان چنین جملاتی مواجه شد، ادامه داد: هیچ کس در این جامعه معصوم نیست و بر مبنای اعتقاد شیعه فقط 14 معصوم، معصوم هستند همه خطا میکنند بنابراین بیجهت افراد را زیر علامت سوال نبریم.
وی همچنین تاکید کرد: اساس این است که همه مردم راستگو و خوب و صالح و بیگناه هستند مگر این که عکسش ثابت شود.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: ما در جایی به راحتی آبروی مردم را معامله میکنیم اسمش را دقت نظر میگذاریم در حالی که این دقت نظر نست بلکه تخریب مسلمان و از بین بردن آبروی اوست.
وی در ادامه اظهار کرد: در این یک سال تلاشمان این بوده که فضای دانشگاه ما از فضای امنیتی فاصله و فاصله و فاصله بگیرد و تلاش ما بر این هم بوده که اگر یک فردی با دلایل ضعیف کنار گذاشته شده بوده به سر کار و کلاس خود برگردد.
رئیس جمهور در ادامه گفت: این دولت برای این که اخلاق علمی را دنبال کند چقدر دارد هزینه میدهد البته حق مجلس شورای اسلامی است که اگر خواست تحت عنوان استیضاح رای دهد. اما ما هم نمیتوانیم تاسف خود را از این که یک وزیر دانشمند اخلاقی و انقلابی را از دست دادهایم ابراز نکنیم.
روحانی اضافه کرد: وقتی آن همه اساتید دانشگاه برای من نامه مینویسند که آقای دکتر فرجی دانا شایستگی مدیریت را دارد من با فشار این و آن حاضر شوم که به او بگویم استعفا دهد؟ این با اخلاق و چارچوبی که دولت به مردم قول داده انطباق پیدا نمیکند.
رئیس جمهور با مورد توجه قرار دادن اتفاقات رخ داده در وزارت علوم گفت: ما از آقای میلی منفرد خواهش کردیم که مسئولیت را بپذیرند اما به هر ترتیب مجلس شورای اسلامی نپذیرفت. اشکال ندارد از آقای توفیقی خواهش کردیم که سرپرست باشند از یمین و یسار به ما فشار آمد که او را معرفی نکنید. گفتیم اهلا و سهلا ما سر فرود آوردیم برای این که دانشگاه و کشور آرام باشد. بعد از آن آقای دکتر فرجی دانا را آوردیم و شروع به کار کرد و بورسیه و ما ادراک ما البورسیه. و این در حالی است که از روز اولی که آقای دکتر فرجی آمدند اولین کلام من به ایشان این بود که باید مساله بورسیه را دنبال کنند.
رییسجمهور همچنین گفت: برخی میگویند اگر با اساتید خارج تماس داشته باشید، ممکن است یکی از آنها جاسوس دربیاید، دست بردارید از این بهانهجویها حداقل این رییسجمهور در امنیت ملی متخصص است حتی اگر در مسائل دیگر تخصص نداشته باشد. ما باید احتیاط و مراقبت داشته باشیم اما کاری کنیم که اساتید خارجی بیایند و اساتید ماهم به خارج بروند.
انتهای پیام
نظرات