سد لار آخرین نفسهای خود را در پایان تابستان میکشد به گونهای که تا خارج شدن آب از مدار تنها یک گام 18 میلیون متر مکعبی باقی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور امروز چهارشنبه در حاشیه بازدید مسوولین ارشد آبی کشور از سد لار با اشاره به اینکه در حال حاضر سد لار حدود 30 میلیون متر مکعب آب دارد، گفت: 12 میلیون متر مکعب باید در سد حفظ شود و 18 میلیون متر مکعب آب از مخزن قابل تامین است. سهم سامانه شرق در تامین آب 35 درصد است و به همین دلیل باید با حساسیت موضوع را بررسی کنیم.
حمیدرضا جانباز با اشاره به اینکه برای مدیریت نیاز سامانه شرق تهران بخشی از آب از غرب به شرق منتقل میشود گفت: حفر 70 حلقه چاه در دستور کار قرار گرفته است.
وی با تاکید بر اینکه باید در رفتارمان تغییر ایجاد کنیم، گفت: کاهش در مصرف آب یک الزام است. در ایران سرانه مصرف به ازای هر نفر در شبانه روز 250 لیتر است، در حالی که در بسیاری از کشورهای دنیا سرانه مصرفی آب هر نفر کمتر از 150 لیتر است.
کمک از همیاران آب در استانهای کشور
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با اشاره به اینکه در استان کرمان در راستای مدیریت مصرف با همکاری استاندار از هیماران آب استفاده میشود، گفت: همیاران آب به مشترکین پرمصرف هشدار می دهند تا مصرف آب را مدیریت کنند.
جانباز همچنین تصریح کرد: در بسیاری از استانها همیاران آب در حال شکل گیری هستند و به مدیریت مصرف کمک میکنند.
اختصاص 100 میلیارد تومان اعتبار به ماملو و پرداخت 30 درصد آن در روز تصویب
وی با اشاره به اینکه امروز وزیر نیرو با توجه به وضعیت خاص آب شرب تهران گزارش مربوطه را به هیات وزیران ارائه کرده است گفت: برای تکمیل سامانه سد ماملو صد میلیارد تومان اعتبار مصوب شده که تخصیص یابد و همین امروز 30 میلیارد تومان آن به حساب ما واریز می شود.
مدیر عامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در مورد اقدامات صورت گرفته برای مدیریت مصرف از جمله تعیین جریمه مشترکین پر مصرف گفت: در نظر گرفتن جریمه به طور جدی در دستور کار وزارت نیرو و دولت است؛ طرح آن را یک ماه پیش به دولت تقدیم کردیم. در شرایط سخت خشکسالی به صلاح نیست که مشترکینی چند برابر الگوی مصرف آب مصرف کنند.
جانباز تاکید کرد:برای مشترکین پر مصرف باید جریمه در نظر گرفته شود و در صورت تکرار عدم مدیریت مصرف انشعاب آنها قطع شود. البته قطع آب مشترکین پر مصرف آخرین راهکار است.
وی با تاکید بر اینکه سعی داریم مشترکین را به سمتی هدایت کنیم که الگوی مصرف را رعایت کنند گفت: در شرایط کنونی لازم است که مصرف آب مدیریت شود.
اعتبارات تصفیه خانه پردیس در راه است
مدیر عامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با اشاره به اینکه فاز اول تصفیه خانه آب شهر پردیس در هفته دولت به بهره برداری رسیده است گفت: تکمیل تصفیه خانه پردیس نیاز به تامین اعتبار دارد که در تلاشیم اعتبار مورد نیاز آن را از طریق بودجه شرکت تامین کنیم.
ورود فاضلاب به ماملو در نتیجه عقب ماندگی فاضلاب
جانباز در مورد ورود فاضلابهای بالادست سد ماملو به این سد گفت: به دلیل عقب ماندگی در اجرای طرحهای فاضلاب با این مشکل مواجهایم و برخی منابع آب تحت تاثیر این موضوع قرار می گیرند.
مدیر عامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ادامه داد: درصددیم تا با تامین اعتبارات و استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی به اجرای طرحهای فاضلاب سرعت دهیم.
سد لار تقریبا خشک شده است
در این مراسم همچنین مدیر دفتر بهرهبرداری از تاسیسات آبی و برقابی شرکت آب منطقهای تهران با تاکید بر اینکه اکنون از حجم مرده لار برداشته میشود و بیلان منفی است، خبر داد: از حدود یک هفته آینده برداشت از سد لار از شش متر مکعب در ثانیه به سه متر مکعب در ثانیه میشود و از سوی دیگر به تبع کاهش تراز و حجم مخزن نیز فرار آب که اکنون پنج متر مکعب در ثانیه است، کاهش پیدا می کند.
محمد شهریاری با اشاره به اینکه حجم کل مخزن سد لار 960 میلیون متر مکعب و حجم مفید 860 میلیون متر مکعب است، گفت: رودخانه سفید آب که به لار می ریزد، تقریبا خشک شده و تنها باریکهای از آب باقیمانده است.
وی افزود:همچنین تراز آب در حال حاضر هشت متر پایینتر از تونل ارسال آب به سد لتیان و تصفیه خانه پنج سوهانک قرار گرفته لذا ناگزیریم آب را با پمپاژ ارسال میکنیم.
مدیر دفتر بهره برداری از تاسیسات آبی و برقابی شرکت آب منطقهای تهران با تاکید بر اینکه در حال حاضر 30 میلیون متر مکعب آب در حجم مخزن سد باقی مانده است گفت: سال گذشته در زمان مشابه آب موجود در سد حدود 66 میلیون متر مکعب بود. در حال حاضر شش متر مکعب در ثانیه آب به سمت تهران پمپاژ میشود و تا باقیماندن 12 میلیون متر مکعب آب در سد می توان از حجم آن بهره برداری کرد.
شهریاری با تاکید بر اینکه حجم موجود در لار ناچیز و تقریبا سد خشک شده است، گفت: امکان بارندگی در پاییز است، اما با توجه به خاص بودن شرایط منطقهای سد لار نزولات جوی به صورت برف است و در سال آینده میتوان از آن بهره برداری کرد.
وی در مورد بیشترین حجم ذخیره شده در سد لار گفت:در سال 1371، 430 میلیون متر مکعب آب در سد لار ذخیره شده بود.
مدیر دفتر بهره برداری از تاسیسات آبی و برقابی شرکت آب منطقهای تهران با تاکید بر اینکه در حال حاضر از حجم مرده سد بهرهبرداری میشود، گفت: در شرایط نرمال برای ایمنی و پایداری سد نباید وقتی حجم آب به صد میلیون متر مکعب میسد و وارد حجم مرده می شود از آن برداشت کرد، اما به دلیل حساسیت آب شرب تهران برداشتها ادامه دارد.
شهریاری با اشاره به اینکه در حال حاضر پنج متر مکعب در ثانیه آب وارد مخزن سد لار میشود، گفت:شش متر مکعب در ثانیه از سد برداشت میشود و پنج متر مکعب در ثانیه فرار آب داریم.
به گزارش ایسنا، سد لار که در حال حاضر رنگ و بوی سد را ندارد در خشکی به سر میبرد و با توجه به این که در اواسط پاییز با کاهش شدید دما در آن منطقه نزولات جوی به صورت برف است دیگر در سال جاری بهره ای از افزایش بارش نزولات جوی نمی بریم. در منطقه ای که سد لار قرار دارد افزایش دما به گونهای بوده که دیو سپید پای در بند اکنون رنگ سفید خود را باخته و دیگر برف بر سر قله دماوند دیده نمی شود.
وضعیت سد لار به گونهای شده که گویی هر سال اولین نوبت آبگیری آن است چرا که در سالهای آبی اخیر پس از جاری شدن آبها به مخزن سد تا پایان سال آبی (شهریور ماه) حجم مخزن خالی میشود و دوباره با جاری شدن نزولات جوی آب در آن تجمیع میشود که این موضوع می تواند بر پایداری و شرایط سد نیز تاثیر بگذارد.
به گفته یکی از کارشناسان سد تا 10 روز دیگر که پیش بینی میشود دو متر از تراز آب کاهش پیدا کند برم (دیواره تونل انحراف آب که در زمان ساخت سد احداث شده است) سد دیده شود که این مساله نشان دهنده وضعیت حاد و بحرانی سد لار است.
انتهای پیام
نظرات