• یکشنبه / ۲۶ مرداد ۱۳۹۳ / ۰۰:۲۷
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 93052612898
  • خبرنگار : 71186

تنها راهکار قانونی کاهش قیمت خودرو!

تنها راهکار قانونی کاهش قیمت خودرو!

با توجه به تضاد بین موضع شورای رقابت و وزارت صنعت، معدن و تجارت با نظرات برخی نمایندگان مجلس درباره قیمت خودرو، تنها یک راهکار قانونی برای کاهش قیمت این محصولات باقی مانده است.

با توجه به تضاد بین موضع شورای رقابت و وزارت صنعت، معدن و تجارت با نظرات برخی نمایندگان مجلس درباره قیمت خودرو، تنها یک راهکار قانونی برای کاهش قیمت این محصولات باقی مانده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، رییس شورای رقابت حدود 40 روز پیش قیمت جدید خودروهای داخلی را اعلام کرد.

این قیمت‌ها مورد اعتراض برخی از نمایندگان مجلس که عضو ناظر در جلسات شورای رقابت هستند قرار گرفت به‌گونه‌ای که آنها اعلام کردند کمیته‌ای برای کاهش قیمت خودروهای داخلی تشکیل شده و قیمت‌های جدید تا 22 مرداد ماه اعلام خواهد شد.

اگرچه تا هفته گذشته رییس شورای رقابت و وزیر صنعت، معدن و تجارت در رابطه با این سخنان نمایندگان مجلس سکوت کرده بودند اما هفته گذشته اظهاراتی را برخلاف نظرات نمایندگان معترض به قیمت‌های جدید بیان کردند.

هفته گذشته درست در زمانی که نمایندگان وعده داده بودند قیمت جدید خودروهای داخلی را اعلام کنند، رضا شیوا - رییس شورای رقابت - اظهار کرد: قیمت‌های اعلامی برای خودروهای داخلی معتبر است و تغییر نخواهد کرد.

همچنین محمدرضا نعمت‌زاده - وزیر صنعت، معدن و تجارت - نیز با بیان اینکه با کاهش قیمت خودرو مخالفیم، اظهار کرد: از نظر ما میزان افزایش قیمت خودروها ناچیز بوده و دلیلی برای کاهش قیمت این محصول وجود ندارد.

به این ترتیب رییس شورای رقابت رسما مخالفت خود با کاهش قیمت‌های اعلامی از سوی این شورا را اعلام کرد. در این شرایط با توجه به جایگاه قانونی شورای رقابت تنها یک راهکار برای کاهش قیمت خودرو باقی مانده و آن موافقت اکثریت نمایندگان مجلس با این موضوع است.

در این زمینه دبیر انجمن خودروسازان در پاسخ به اینکه قیمت خودروهای داخلی سرانجام کاهش می‌یابد یا خیر؟ اظهار می‌کند: از نظر قانونی شورای رقابت مسوول قیمت‌گذاری خودرو است و رییس این شورا نیز اعلام کرده که قیمت‌های اعلامی از سوی آنها تغییر نخواهد کرد.

احمد نعمت‌بخش با بیان اینکه هم‌اکنون از نظر قانونی تنها یک راهکار برای کاهش قیمت خودرو وجود دارد، خاطرنشان می‌کند: در این زمینه نمایندگان مخالف افزایش قیمت خودرو باید طرح تثبیت قیمت خودرو را به مجلس ارائه و به تصویب اکثریت نمایندگان برسانند.

وی ادامه می‌دهد: در این زمینه نیز اکثریت نمایندگان مجلس به شرایط اقتصادی کشور و هزینه‌های تولید خودرو آگاه بوده و مطمئنا طرحی را برخلاف مصالح اقتصادی و امنیت شغلی کارگران ایرانی تصویب نخواهند کرد.

دبیر انجمن خودروسازان ایران با طرح این پرسش که چرا نمایندگان مخالف افزایش قیمت خودرو هیچگاه به افزایش قیمت کالاهای اساسی و قوت روزمره مردم اعتراض نکرده‌اند، خاطرنشان می‌کند: قیمت لبنیات در طول یک سال اخیر حداقل دو برابر شده است اما هیچکس به این موضوع اعتراض نکرد.

وی اظهار می‌کند: اما قیمت خودرو پس از یک سال و نیم تنها 5.5 درصد افزایش یافته اما این همه به آن اعتراض می‌شود. معترضان اگر واقعا غم مردم را دارند به گرانی کالاهای اساسی و حیاتی مورد نیاز مردم مانند شیر، گوشت و تخم مرغ واکنش نشان دهند اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۰:۲۵

ماشين را با بدترين کيفيت مي‌ديد به مردم اين مردم اين قدر بدبختن که قاتل متحرک را از روي ناچاري مي‌خرن

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۱:۲۵

من بارها از ايسنا خواهش کردم ، در مورد خودرو مطلبي تحليلي نوشته شود و صنعت خودرو ايران با ديگر کشورها مقايسه شود . لطفا توجه داشته باشيد چگونه شرکت فورد در کشوري مثل امريکا با هزينه هاي چند برابري مالياتي ، هزينه هاي چند برابري انرژي ، حقوق کارگري چندين برابري و هزينه حمل و نقل بسيار زياد مي تواند خودرويي واقعا با کيفيت مثل فورد EDGE را در تبريز با قيمت 130ميليون تومان عرضه کند ولي هنوز ما بايد خودروي مگان 20 سال پيش فرانسه را 110 و سوزوکي 20 سال پيش ژاپن را 120 بخريم؟ به خدا قسم خودروسازها دارن به مردم ظلم مي‌کنند!!!! بخدا قسم اين توليد ملي نيست، اين افتخار نيست، خيلي راحت ميشه جلوي همه اين ظلم ها رو گرفت 1- گمرک خودرو آزاد شود، و رقابت ايجاد شود، در نهايت به جاي اعطاي باج و وام هاي چندين هزار ميلياردي دولت به خودروسازان ، اگر ضرر مي‌کنند، خب تعطيل کنند ، همين کارخانه ها را به اروپايي ها اجاره بدهند و کارگران ايراني کار کنند. شما کارخانه پژوي فرانسه را ببينيد. يک دهم ايران خودروي ما فضا ندارد!!!!

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۰۱:۲۶

تنها راهکار آزاد شدن واردات خودرو است وگر نه اين آقايوون فقط و فقط به فکر منافع خودشون هستند