معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در راستای گسترش حمایت از توسعه صادرات و تجاریسازی محصولات و خدمات دانش بنیان و هدایت نهایی این فعالیتها به مجاری صادراتی تفاهمنامه ای با صندوق ضمانت صادرات ایران امضا کرد.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، دکتر علیرضا دلیری، معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در راستای گسترش حمایت از توسعه صادرات و تجاریسازی محصولات و خدمات دانش بنیان و هدایت نهایی این فعالیتها به مجاری صادراتی، تفاهمنامه ای با طاهر شهحامد، رئیس صندوق ضمانت صادرات ایران امضا کرد.
دلیری در جلسه امضای تفاهمنامه مذکور، با اشاره به وظایف تعریف شده معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اظهار کرد: این معاونت حوزه بالادستی عرصه علم و فناوری است، در واقع این مجموعه فعالیتهایی که در حوزه علم و فناوری نهادهای زیرمجموعه دولت اتفاق می افتد را هدایت و هماهنگ می کند. این معاونت با دستور مقام معظم رهبری تأسیس شد تا برای حوزه علم و فناوری کشور راهبری کند.
تنها دو درصد از بودجه معاونت علمی صرف هزینه های جاری میشود
معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری توضیح داد: در معاونت علمی و فناوری تمرکز بر فناوری است تا پژوهش، چرا که نهادهای مختلفی در کشور وظیفه پژوهش را بر عهده دارند. در واقع به دنبال این هستیم تا ایده را به محصول تبدیل کنیم تا مقدمات صادرات آن فراهم شود. برای دستیابی به این اهداف هم تا آنجا که امکان داشت، ساختار معاونت را چابک کردهایم تا بیشتر بودجه تخصیص داده شده به آن برای دستیابی به اهداف تعریف شده معاونت هزینه شود؛ ما تنها دو درصد از بودجه معاونت را صرف هزینههای جاری می کنیم.
وی افزود: وظایف محوله به معاونت در 13 ستاد تخصصی پیگیری میشود که دبیران این ستادها هر کدام پیش از این از وزرا و معاونان وزرا بوده اند و در حوزه کاری خود تخصص دارند، ما در واقع یک تیم تخصصی با تجربه از مدیران ارشد در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری راه اندازی کرده ایم تا سیاستگذاری و برنامه ریزی حوزه علم و فناوری را انجام دهد.
دلیری با اشاره به قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان تصریح کرد: متأسفانه این قانون بعد از تصویب مورد بی اهمیتی قرار گرفته است، چند ماه قبل برای اجرای آن بودجه تخصیص داده شد. این بودجه تا کنون 1000 میلیارد تومان بوده است و با استفاده از این بودجه وامهای چهار تا 15 درصد به شرکتها داده میشود. برای اعطای وام طرحهای بزرگ هم، بانکها با معاونت در حال همکاری هستند و بانک های خصوصی هم برای این همکاری اعلام آمادگی کرده اند، اما در زمینه ضمانت نامه برای این بانکها با مشکل روبهرو بودیم که امضای تفاهم نامه با صندوقهای ضمانت می تواند این مشکل را رفع کند.
لزوم تمرکز بر صادرات بعد از تجاریسازی
طاهر شهحامد، رئیس صندوق ضمانت صادرات ایران هم با ابراز امیدواری از همکاری با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری توضیح داد: برای بهبود وضعیت کشور با کمک اقتصاد دانش بنیان لازم است بعد از تجاری سازی محصولات بر صادرات آنها تمرکز کنیم، چرا که نگاه مطلق به بازارهای داخلی محکوم به شکست است.
شهحامد ادامه داد: متأسفانه کشور از نظر صادرات غیر نفتی وضعیت خوبی ندارد و نیاز داریم از وضعیت تجارت سنتی خارج شویم، چرا که در حال حاضر 70 درصد صادرات ما با پنج کشور صورت می پذیرد این موضوع ریسک تمرکز کشوری برای صادرات ایجاد می کند.
وی درباره زمینههای همکاری صندوق ضمانت صادرات ایران با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: این صندوق میتواند در زمینه ضمانت صادرات و فروش محصولات به صورت اعتباری هم مشارکت داشته باشد و ریسکهای صادراتی را پوشش دهد چرا که ما بعد از بیمه ایران بزرگترین شرکت بیمه کننده هستیم.
رئیس صندوق ضمانت صادرات ایران راه اندازی بورس ایده را اقدامی قابل ستایش خواند و اضافه کرد: نخبگان را نباید درگیر جزئیات تجارت و تولید کرد، نخبه باید تنها بر ایده تمرکز داشته باشد و کار تولید را به تولیدگران بسپاریم، در غیر این صورت نخبگان را بعد از مدتی تبدیل به بدهکاران بانکی خواهیم کرد همین موضوع تمرکز نخبه را از وظیفه اصلی خود دور می کند. البته برای حل این مشکل راهاندازی بورس ایده کمک کننده بود که باید مورد حمایت نهادهای دیگر از جمله صدا و سیما قرار بگیرد.
موضوع تفاهمنامه
براساس این گزارش موضوع همکاری این تفاهمنامه شامل مواردی همچون کمک به توسعه بازارهای خارجی کالاها و خدمات شرکتهای دانشبنیان، مشارکت و همکاری در تهیه بانک اطلاعاتی جامع صادراتی شرکتهای دانش بنیان، کمک به تسهیل و کاهش هزینههای تأمین مالی شرکتهای دانش بنیان جهت حضور موفق در بازارهای صادراتی، کمک به ایجاد و توسعه شبکههای کسب و کار در سطح شرکتهای دانش بنیان با رویکرد صادرات، تقویت همکاری با سیستم بانکی در جهت توسعه اعطای اعتبارات صادراتی، بیمه و تضمین اعتبارات و سرمایه گذاریهای مربوط به کالاها و خدمات صادراتی شرکتهای دانش بنیان، ایجاد تسهیلات لازم به منظور توسعه صادرات با کمترین هزینه و با استفاده بهینه از منابع موجود، ایجاد لینک و لوگوی طرفین در وبسایتهای دستگاه متبوع، تسریع در صدور انواع پوششهای ضمانتی و بیمه ای و قبول ریسک های تجاری و سیاسی آن، تسریع در اعتبارسنجی مشتریان به منظور تعیین سقف اعتباری و رتبه بندی صادرکنندگان و ارائه گزارشهای تحلیلی و تخصصی در رشته مربوط حسب درخواست طرفیت است.
طرفین قرار داد برای دستیابی به اهداف خود موارد دیگری را نیز مورد تفاهم قرار دادند که از جمله این موارد می توان به برپایی همایش و کارگاه های آموزشی فصلی به منظور توانمندسازی اعضای علاقه مند به صادرات با حضور صندوق، اطلاع رسانی در مورد آخرین مصوبه ها، بخشنامه ها و دستورالعمل ها و خطوط اعتباری صادراتی برای بهرهمندی فعالین اقتصادی در حوزه موضوع تفاهم نامه، پوشش بیمه ریسک های سیاسی سرمایه گذاری خارجی در حوزه احداث واحد های صنعتی دانش بنیان، ارائه خدمات مشاوره ای در رابطه با مسائل صادراتی در حوزه های مرتبط، برگزاری نشست های تخصصی با صادرکنندگان محصولات دانش بنیان و پیگیری خسارت های وارده و رفع مشکلات احتمالی، تنزیل اسناد صادراتی به پشتوانه بیمه نامه صندوق، پذیرش معرفی شدگان از سوی معاونت جهت تشکیل پرونده و تکمیل مدارک و مستندات مورد نیاز جهت صدور ضمانتنامه، ارزیابی مجدد طرح های توجیهی فنی مالی و اقتصادی متقاضیان (مصوب بانک یا موسسه مالی و اعتباری) و تعیین حد ریسک پذیری سرمایه گذاری طرح توسط کارگروه فنی و اعتبارسنجی صندوق جهت صدور ضمانتنامه، اعتبار سنجی و بررسی توانمندی های مالی فنی و اجرایی متقاضیان و عقد قرارداد با آنها جهت صدور ضمانتنامه و سایر مواردی که به توافق طرفین خواهد رسید، اشاره کرد.
انتهای پیام
نظرات