رییس خانه کشاورز در مورد بحران آب با تاکید بر اینکه ما سالها بودجه مملکت را هدر دادیم و منابع آبی مملکت را تاراج کردهایم، گفت: پولها را جایی خرج کردیم که مربوط به پیمانکاران بود و مردم را فراموش کردیم اکنون هم اگر روی کشاورزی متمرکز شویم فقیر خواهیم شد چون ایران کشور کشاورزی نیست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، عیسی کلانتری - وزیر اسبق کشاورزی - عصر روز گذشته در نشست هماندیشی بحران آب و ارائه راهکار جهت برونرفت با تاکید بر اینکه باید از 55 درصد آب تجدیدپذیر استفاده کنیم، گفت: در حال حاضر تا 85 درصد از آب تجدیدشونده استفاده میکنیم در حالی که کشورهای مشابه ایران مثل چین و اسپانیا از 29 و 23 درصد آب تجدیدشونده استفاده میکنند؛ بنابراین باید در این مورد تجدیدنظر کنیم.
وی تصریح کرد: استفاده بیش از 55 درصد آب تجدیدپذیر خیانت به نسلهای بعدی است؛ به گونهای که کشور را خشک به آنها تحویل میدهیم. اگر سه استان شمالی را از آمار بارندگی حذف کنیم بارندگی کشور در حد 170 میلیمتر میشود و این به معنی مواجه ایران با خشکسالی است.
وزیر سابق کشاورزی گفت: در صورت حذف سالهای 78 و 79 و همچنین 86 و 87 میتوانیم ببینیم بارشها به صورت معناداری کاهش پیدا نکرده است؛ بنابراین چه اتفاقی در حال وقوع است؟ در استان فارس ما آب را تاراج کردیم و اکنون 65 درصد مردم کمتر از هزار متر مکعب آب در دسترس دارند و در مناطقی زندگی میکنند که بحران آب حاکم است.
کلانتری با تاکید بر اینکه بنده در اوایل دهه 80 مخالف سیاست خودکفایی گندم بودم، گفت: معتقد بودم باید براساس سیاستی پیش رویم که سالانه سه تا چهار درصد رشد تولید داشته باشیم و یکباره برنامه و روند کشاورزی را برهم نزنیم.
ما کشور کشاورزی نیستیم
وزیر اسبق کشاورزی تاکید کرد: اگر کشور روی کشاورزی متمرکز شود فقیر میشویم و منابع را از دست میدهیم؛ بنابراین باید به سیاستهای درست توسعه پایدار برگردیم.
وی با تاکید بر اینکه راه توسعه کشور، راهی غیر از توسعه کشاورزی است، گفت: سهم بخش کشاورزی از آب 44 تا 45 میلیارد مترمکعب یعنی نصف آبی که در سال 92 مصرف شده، است.
رییس خانه کشاورز با تاکید بر اینکه در 37 سال گذشته بی از 130 میلیارد مترمکعب از آبهای استاتیک استفاده کردیم گفت: این آبها میلیونها سال است که در کشور انباشته شدهاند اما با مصرف این آبها الان منابع به آبهای لبشور تبدیل شدهاند.
کلانتری با تاکید بر اینکه محوریت برنامه ششم را باید روی آب بگذاریم، گفت: بدون آب نمیتوانیم کاری انجام دهیم. برخی به دنبال انتقال آب از سایر کشورها هستند اما روی آب برون سرزمینی حساب نکنید.
چارهای جز کاهش سهم آب کشاورزی نداریم
وی با درخواست برای کنار گذاشته شدن سدسازی و حتی حذف پول مطالعه سدها گفت: چارهای جز کاهش سهم آب کشاورزی نداریم. بنابراین حتی اگر لازم است باید آب را از کشاورزان خریداری کنیم.
رییس خانه کشاورز ادامه داد: وزارت نیرو تمایل به خرید آب از کشاورز ندارد اما باید با پرداخت خسارت و خرید آب سهم کشاورزی را کاهش دهیم، حتی لازم است حداقل 400 مترمکعب آب را از کشاورزان خریداری کنیم که ارزش بالایی دارد.
کلانتری با تاکید بر اینکه آب تبدیل به بحران ملی میشود، گفت: در اصفهان حتما باید 30 درصد آب از کشاورزان، صنایعی چون فولاد و شهرداری کم شود و این آب به زایندهرود بریزد تا به گاوخونی بریزد.
وی با اشاره به اینکه تمام باتلاقها خشک شدهاند، گفت: دولت باید هزینه خرید آب را به کشاورزان بپردازد تا سفرهها را نجات دهد.
انتهای پیام
نظرات