در حالی که چهار ماه از ابتدای سال گذشته است اما هنوز تکلیف قیمت نفت برای شرکتهای پالایشگاهی مشخص نشده و این شرکتها در آستانه برگزاری مجمع و ارائه گزارشهای سه ماهه در بلاتکلیفی به سر میبردند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، با گذشت چهار ماه از سال هنوز تکلیف مبنای نرخ نفت برای پالایشگاه ها مشخص نشده و سرمایه گذاران این صنعت در بلاتکلیفی به سر برده و یکی از عوامل افت بورس را ابهامهای موجود در این صنعت میدانند.
بر این اساس قیمت نفت پالایشگاهها در حالی هنوز نامشخص است که قرار است مجامع این شرکتهای پرطرفدار بورسی تا پایان تیر ماه برگزار شود ولی به دلیل ابهام در قیمت نفت پالایشگاه ها و توافق نکردن پالایش و پخش با پالایشگاه ها، به احتمال زیاد مجامع این شرکتها به تنفس کشیده شده و بی اعتمادی سهامداران افزایش می یابد.
اما سوالی که بیش از این ذهن سهامداران را درگیر میکند این است که این همه تاخیر برای چیست و چرا با گذشت چهار ماه از سال هنوز قیمت خوراک شرکتهای پالایشگاهی مشخص نشده است؟زیرا آنچه واضح است این است که بازار سرمایه برای رشد و رونق نیاز به داشتن اطلاعات صحیح و شفاف داشته و بدون مشخص نشدن نرخ های جدید صنایع مختلف مسیر رشد برای این بازار بسته شده و موجب فرار سرمایهگذار می شود.
همانطور هم که از دی ماه سال گذشته تاکنون مشاهده شده است بورس تهران به دلیل ابهامات موجود در افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها، سیمان، شکر، لبنیات، خودرو و فرآوردههای نفتی پالایشگاهها با رکودی عمیق دسته و پنجه نرم کرده و زیان 10 درصدی را نصیب سهامداران خود کرده است.
با این حال بررسی ها نشان می دهد که همچنان اختلاف نظرها برای تعیین قیمت نفت پالایشگاهها باقی است و بیشترین مشکل شرکتهای پالایشگاهی و پالایش و پخش بر سر حساب های مالی سال 1392 و قیمت نفت خام و فرآورده های نفتی است.
زیرا تغییر میزان ماندههای بستانکاری حسابهای مربوط به مالیات بر ارزش افزوده فرآوردههای فروش رفته سال 1392 و ابهام در تعیین نرخ نفت خام اعلامی همچنان حل نشده است؛ بنابراین اگرچه جلسات مختلفی برای برطرف شدن این ابهامات برگزار شده است، اما مشکلات پالایشی ها با شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران همچنان پابرجا است.
علاوه بر این شرکت ملی پالایش و پخش معتقد است که سطح کیفی سازی فرآورده های تولیدی باید در قیمت های فروش لحاظ شود که این موضوع اختلاف نظراتی را میان آنها و شرکت های پالایشی به وجود آورده است تا جایی که درخواست اصلاح و تعدیل این فرمول توسط پالایشگاه ها ارایه شده است و قرار است این فرمول تعدیل شود.
اما آنچه واضح است این است که اگر اختلاف نظرهای موجود و ابهامات کنونی حاکم بر صنعت پالایشگاهی تا پایان زمان برگزاری مجمع 31 تیر ماه روشن نشود، مجمع شرکتها به تنفس کشیده خواهد شد زیرا باید در مجامع شرکتها گزارشهای عملکردی سال 1392 نهایی و پس از حسابرسی به سهامداران اعلام شود که با وجود این ابهامات ارائه گزارش های عملکردی نا ممکن است.
این در حالی است که برخی خبرها حاکی از آن است که تکلیف مبنای نرخ نفت برای پالایشگاهها در سال گذشته قرار است به زودی مشخص شده و نرخ 110 دلاری نفت خام برای پالایشگاه ها تصویب شود که با این اتفاق صنعت پالایشگاهی نیز به سرنوشت صنعت پتروشیمی و افزایش 300 درصدی نرخ خوراک دچار شده و علاوه بر بی اعتمادی سرمایه گذاران و ابهامات موجود در صنایع، بورس تهران به این امر واکنش منفی نشان می دهد؛ بنابراین بهتر است مسئولان برای حمایت از بازار سرمایه که مورد تاکید دولت و مجلس نیز قرار گرفته است،تصمیمی اتخاذ کنند که کمترین آسیبی به این صنعت مهم بورسی و سهامداران آن و کل مجموعه بازار سرمایه وارد نشود و بورس تهران رکود خود را عمیقتر نکند.
انتهای پیام
نظرات