• یکشنبه / ۱۱ خرداد ۱۳۹۳ / ۱۱:۲۷
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 93031105387
  • خبرنگار : 71049

نگاهی به آخرین تحولات در برنامه هسته‌ای کشور

ذخایر قطعی اورانیوم غنی‌شده تا 5 درصد ایران به 7/5 تن رسید

ذخایر قطعی اورانیوم غنی‌شده تا 5 درصد ایران به 7/5 تن رسید

با وجود اعمال محدودیت شش ماهه در غنی‌سازی ایران میزان ذخایر اورانیوم 5 درصدی کشور از هفت و نیم تن به حدود هشت و نیم تن در سه ماه گذشته رسید.

با وجود اعمال محدودیت شش ماهه در غنی‌سازی ایران میزان ذخایر اورانیوم 5 درصدی کشور از هفت و نیم تن به حدود هشت و نیم تن در سه ماه گذشته رسید.

به گزارش خبرنگار انرژی هسته‌ای خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جدیدترین گزارش خود درباره ایران، هم‌زمان با ارائه آخرین نظارت‌ها و بازرسی‌ها از روند اجرای "برنامه اقدام مشترک"، "چارچوبی برای همکاری" و آخرین تحولات و فعالیت‌های برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران پرداخته است.

بر اساس گزارش آمانو که جمعه هفته پیش 2 خرداد به طور غیر رسمی در اختیار 35 عضو شورای حکام قرار گرفت، میزان اورانیوم غنی‌شده تا 5 درصد ایران نسبت به گزارش قبلی مدیرکل به حدود هشت تن و نیم (8475) افزایش یافته است که این میزان نسبت به گزارش قبلی بیش از 800 کیلو بیش‌تر است.

شایان ذکر است در حدود نیمی از اورانیوم 5 درصدی تولید شده در سه ماه گذشته از رقیق کردن نیمی از ذخایر اورانیوم 20 درصدی ایران به 5 درصد به دست آمده است که قرار نیست در چارچوب توافق ژنو به اکسید اورانیوم تبدیل شود.

علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی پیش از این در سخنانی پس از توافق ژنو اعلام کرده بود که "با تبدیل نیمی از ذخایر UF6 غنی شده تا 20 درصد ایران به UF6 غنی‌شده تا 5 درصد، ذخایر اورانیوم کشور حدود 400 کیلوگرم افزایش خواهد یافت."

هم‌چنین پیش از این یک مقام مرتبط با مذاکرات هسته‌ای کشورمان نیز در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به این پرسش که آیا ایران می‌تواند اورانیوم 5 درصدی حاصل از رقیق‌سازی اورانیوم 20 درصدی را به همان شکل گاز UF6 نگهداری کند؟ با تایید این مطلب اظهار کرده بود: یکی از مهم‌ترین اختلاف‌نظرها میان ایران و 1+5 در همین رابطه بود که طرف مقابل اصرار داشت تا اورانیوم 5 درصدی حاصل از تبدیل اورانیوم 20 درصد، به اکسید تبدیل شود که ما آن را نپذیرفتیم.

در عین حال، با اجرای توافق ژنو از 30 دی ماه 1392 اورانیوم 5 درصدی جدیدی که در تاسیسات هسته‌ای کشور تولید می‌شود باید در مدت زمان اجرای شش ماهه توافق به اکسید اورانیوم تبدیل شود.

میزان ذخایر اورانیوم 5 درصدی ایران پیش از اجرای توافق ژنو بیش از هفت تن (7154.3 کیلوگرم) بود که این میزان اکنون به حدود هشت تن و نیم رسیده است اما از هشتصد کیلو اورانیومی که در سه ماه گذشته طبق گزارش اخیر آژانس بر ذخایر قبلی کشور افزایش یافته است تقریبا نیمی از آن به ذخایر قبلی اضافه می‌شود، بنابراین ذخایر قطعی اورانیوم غنی‌شده تا 5 درصد که به شکل گاز باقی می‌ماند اکنون به بیش از هفت و نیم تن رسیده است.

هم‌چنین بر اساس گزارش جدید آژانس، تاسیسات هسته‌ای ایران به عدد 18 افزایش یافته است.

ایران در نامه‌ای راکتور تحقیقاتی "فارس" که راکتوری آب سبک و 10 مگاواتی با استفاده از سوخت اورانیوم با غنای پایین است را به آژانس معرفی کرده است. این راکتور در اطراف شهر شیراز قرار دارد.

فریدون عباسی، رئیس وقت سازمان انرژی اتمی سال گذشته از ساخت یک راکتور جدید تحقیقاتی مشابه راکتور تهران در نزدیکی شهر شیراز خبر داده بود.

آژانس همواره به راستی‌آزمایی انحراف نداشتن مواد هسته‌ای اعلام شده در 18 تاسیسات و مکان‌های خارج از تاسیسات (LOFs) که از سوی ایران به آژانس اعلام شده پرداخته است.

بنا بر گزارش آژانس، تعداد سانتریفیوژهای ایران در همان تعداد 19 هزار و 838 ماشین از گزارش قبلی مدیرکل تاکنون باقی مانده است.

شایان ذکر است از زمان اجرای توافق ژنو تاکنون که بیش از چهار ماه می‌گذرد، با تعلیق تولید اورانیوم 20 درصدی، سانتریفیوژهایی که به تولید اورانیوم غنی‌شده تا غنای 20 درصد می‌پرداختند با اورانیوم طبیعی تغذیه شده‌اند و در هیچ یک از آن‌ها اورانیومی با غنای پایین با هدف تولید اورانیوم 20 درصدی تزریق نشده است.

این گزارش تصریح دارد که هیچ کدام ازسانتریفیوژهایی که به تولید اورانیوم 20 درصد در تاسیسات غنی‌سازی نطنز و فردو می‌پرداختند، تعطیل نشده‌اند و با اورانیوم طبیعی فعالیت می‌کنند.

هم‌چنین گزارش آژانس اعلام می‌کند که ایران 26 مجموعه سوخت راکتور تحقیقاتی تهران را ساخته است که از این تعداد 20 مجموعه برای تست به راکتور تهران انتقال یافته‌ است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha