حزب اسلامی کار بر اساس وعدهای که به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام داده بود، طرح پیشنهادی خود در رابطه با اصلاح فاز دوم هدفمندی یارانهها را تدوین و به دفتر آیتالله هاشمی رفسنجانی ارسال کرد.
سخنگوی حزب اسلامی کار در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، گفت: حزب اسلامی کار بر اساس آنچه به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام وعده داده بود، طرح پیشنهادی اصلاح فاز دوم هدفمندی یارانهها را به ایشان تقدیم کرد.
محمد نیشابوری خاطرنشان کرد: این طرح که توسط تعدادی از اعضای شورای مرکزی و کمیته اقتصادی حزب اسلامی کار و با مشورت برخی از اساتید دانشگاه در چهار راهکار جمعبندی شده بود، روز یکشنبه تحویل دفتر آیتالله هاشمی رفسنجانی شد.
وی با بیان اینکه "این طرح چهار راهکار را در بر میگیرد"، به بیان جزئیات این راهکارها پرداخت و گفت: در مقدمه طرح به بحث و بررسی اجرای فاز اول هدفمندی یارانهها بر اساس آمارهایی که از مراجع رسمی گرفته بودیم پرداختهایم و دورنمایی از ادامه روند هدفمندی یارانهها درفاز دوم نیز ارائه شد که در آن توضیح داده شده است ادامه اجرای این طرح با شیوه کنونی به نفع اقتصاد کشور نخواهد بود.
سخنگوی حزب اسلامی کار در ادامه افزود: از ابتدای اجرای طرح هدفمندی یارانهها تا اسفندماه سال گذشته رقمی حدود 135 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی پرداخت شده است که به جرأت میتوان گفت این حجم انبوه از یارانه نقدی به هدر رفته است. اگر این عدد را در بخشهایی از اقتصاد مانند تولید رقابتی و اشتغال وارد میکردیم، بسیار مفید واقع میشد و امروز گرفتار مشکلات اقتصادی و نابسامنیهای بزرگ نمیشدیم.
نیشابوری ادامه داد: قسمت دوم مقدمه این طرح را به دورنمای اجرای فاز دوم به روش فاز اول اختصاص دادیم و با دادهها و آمارهای رسمی نشان دادیم که اگر روند دولت قبل را این دولت نیز ادامه دهد، حتماً با سقوط اقتصادی روبرو خواهیم شد. تورمی که از هدفمندی یارانهها ایجاد شده است و نیز افزایش میزان یارانه نقدی با افزایش جمعیت موجب بروز مشکلاتی جبرانناپذیر برای کشور میشود.
وی با اشاره به چهار راهکار ارائه شده توسط حزب اسلامی کار در این طرح، گفت: ما برای ارائه این چهار راهکار، بررسیهای بسیاری انجام دادیم. اولین راهکاری که پیشنهاد دادیم این است که دولت برای یک بار هدفمندی را به ریل اصلی خود ببرد و آن تنها با حذف یارانه نقدی امکانپذیر است. البته در راهکار اول معذورات و محذورات دولت برای پرداخت یارانه در نظر گرفته نشده است.
سخنگوی حزب اسلامی کار افزود: بر این اساس، ما به سراغ راهکار دوم رفتیم مبنی بر اینکه دولت برای تک تک افراد حساب بانکی ایجاد کند و برای آن حساب، کارت اعتباری اختصاص دهد تا مردم بتوانند از طریق کارت اعتباری هزینههای خود را در بخش قبوض انرژی و خرید کالای ایرانی تأمین کنند یا با اختصاص یارانه اعتباری خود به امور عامالمنفعه در اجر اخروی شریک شوند. در این طرح افراد زیر هجده سال نیز از بدو تولد یارانههایشان را بدون امکان برداشت و هزینهکرد ذخیره میکنند و وقتی به هجده سالگی رسیدند، آن را به صورت وام یا کارت اعتباری دریافت میکنند. شرط و شروطی نیز برای این طرح قائل شدهایم؛ مثلا اگر فردی فوت کرد، تکلیف منابع تجمیع شده در کارت اعتباریاش چگونه هزینه شود.
نیشابوری در ادامه گفت: طرح سوم به ایجاد یک شرکت بزرگ سرمایهگذاری توسط دولت میپردازد. بدین ترتیب که دولت درآمدهای حاصل از فروش نفت را در این شرکت سرمایهگذاری میکند و سود آن را به مردم میدهد. این روش موجب میشود که هم دولت وارد سرمایهگذاری شود و هم پول حاصل از فروش نفت به طور مستقیم هزینه نشود بلکه سود حاصل از سرمایهگذاری به مردم پرداخت شود.
وی راهکار چهارم را راهکاری جامعتر دانست و گفت: ما فکر کردیم که دولت ممکن است به دلایل مختلف نتواند یا نخواهد در شرایط فعلی یارانههای نقدی را قطع کند یا آن را در بخشهای دیگر به مصرف برساند. طرح چهارم ما در همین راستاست که دولت با بخشی از درآمد حاصل از فاز دوم هدفمندی یارانهها مقرری بیکاری برای بیکاران و افراد تحت پوشش کمیته امداد و عشایر و روستائیان محروم در قالب وجوه نقدی یا کارت اعتباری تعیین کند. این جامعه آماری حدود 30 میلیون نفر خواهد شد و منابع تخصیص داده به آنها هم حدود 2025 میلیارد تومان خواهد بود.
نیشابوری با بیان اینکه "ما با استفاده از آمار رسمی تعداد این افراد را مشخص کردیم"، افزود:دولت همچنین میتواند به غیر از اینکه بخشی از یارانهها را در قالب وجوه نقدی یا کارت اعتباری به بیکاران و محرومان تخصیص دهد، بخش دیگری از آن را در امور آموزشی، کمک به دانشجویان و دانشآموزان محروم و همچنین حوزه درمان بویژه بیماران صعبالعلاج و فراگیرکردن بیمههای درمانی اختصاص دهد.
سخنگوی حزب اسلامی کار همچنین خاطرنشان کرد: بر اساس آن چیزی که ما از بودجه سال 1393 بدست آوردیم، دولت میتواند در سال جاری تا سقف 48 هزار میلیارد تومان از محل هدفمندی یارانهها درآمد داشته باشد؛ یعنی در هر ماه 4000 میلیارد تومان. بنابراین با احتساب 2025 میلیارد تومان یارانه در بخش مقرری بیکاری، روستاییان و عشایر محروم و نیز 500 میلیارد تومان یارانه در بخش درمان و دانشجویان و دانشآموزان محروم، دولت حدود هزار و 475 میلیارد تومان را در هر ماه میتواند به تولید رقابتی و اشتغال پایدار اختصاص دهد که البته برای تخصیص این بودجه به تولید رقابتی و اشتغال پایدار راهکارهای جامعی تدوین و در طرح پیشنهادی ارایه شده است.
نیشابوری در پایان با بیان اینکه "منتظر اعلام نظر آقای هاشمی درباره این برنامه هستیم"، گفت: در آینده جزئیات بیشتری را از راهکار چهارم اعلام خواهیم کرد. ما فکر میکنیم که این راهکار، مناسب و تأثیرگذارتر است و همچنین کمترین آسیب را برای دولت و مردم در پی خواهد داشت. اگر یارانههای نقدی صرف اشتغال پایدار و تولید شود، بسیاری از افرادی که در حال حاضر در حوزه نیازمندان قرار میگیرند، از این چرخه خود به خود حذف خواهند شد که بدون شک در سالهای آتی نیز از تعداد یارانهبگیران کاسته میشود.
انتهای پیام
نظرات