• چهارشنبه / ۱۶ بهمن ۱۳۹۲ / ۱۰:۱۹
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 92111611488
  • منبع : نمایندگی کهگیلویه و بویراحمد

معاون سازمان امور مالیاتی کشور:

لایحه مکانیزه شدن امور مالیاتی در مجلس معطل مانده است

لایحه مکانیزه شدن امور مالیاتی در مجلس معطل مانده است

معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی کشور ضمن انتقاد از معطل ماندن لایحه مکانیزه شدن امور مالیاتی در مجلس اظهارکرد: برای تصویب این لایحه که به واسطه آن جمع‌آوری اطلاعات مالیاتی آسان‌تر می‌شود، نباید بیش از این منتظر بمانیم.

معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی کشور ضمن انتقاد از معطل ماندن لایحه مکانیزه شدن امور مالیاتی در مجلس اظهارکرد: برای تصویب این لایحه که به واسطه آن جمع‌آوری اطلاعات مالیاتی آسان‌تر می‌شود، نباید بیش از این منتظر بمانیم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه کهگیلویه و بویراحمد حسین وکیلی در مراسم تودیع و معارفه مدیرکل مالیاتی استان کهگیلویه و بویراحمد افزود: یک سر سوزن حق نداریم سیاسی‌کاری کرده و وارد حاشیه شویم و معتقدیم کسانی در این دستگاه وارد سیاسی‌کاری می‌شوند که از نظر کار حرفه‌ای در بخش مالیاتی نقطه ضعف دارند و ضعیف عمل می‌کنند.

وی اظهارکرد: باید در این دستگاه حساس قبل از هر چیز در مدیریت‌ها مراقب خود باشیم و انجام وظیفه درست و قانونی را سرلوحه کارهای خود قرار دهیم.

معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی کشور ضمن انتقاد از وابستگی کشور به درآمدهای نفتی، خاطرنشان کرد: مملکتی که نفت و سرمایه خود را می‌فروشد حکم آدم معتاد را دارد که هر روز تکه‌ای از خانه خود را برای امرار معاش می‌فروشد. این نفت‌خوری و ثروت‌خوری توهین به خودمان و نسل آینده است که اکنون همه در کشور به این موضوع واقف شده‌ایم.

وکیلی تصریح کرد: اصلاح قانون مالیات‌ها یکی از محورهای اصلاح ساختار مالیاتی است که تقریبا یک سالی هست که لایحه آن تنظیم شده و به مجلس فرستاده‌ایم.

وی ادامه داد: از اصلی‌ترین محورهای این لایحه را در اختیار داشتن اطلاعات صحیح مالیاتی دانست تا این که به واسطه آن تبعیض مالیاتی در کشور وجود نداشته باشد.

معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی کشور بیان کرد: تاکنون و در ۱۰ ماهه اخیر ۸۳ درصد مالیات‌ها در بودجه را تحقق بخشیدیم.

وی به اجرای طرح جامع مالیاتی به صورت پایلوت در سه استان اشاره و اضافه کرد: در آینده این طرح در سایر مناطق هم اجرایی می‌شود که امیدواریم بتوانیم از این پس در سازمان امور مالیاتی کار خود را به خصوص در بخش جمع‌آوری اطلاعات به خوبی و با کمترین ضریب خطا انجام دهیم.

همچنین علی‌حسن نوروزی، معاون برنامه‌ریزی استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: برای اینکه تحقق درست اخذ مالیات‌ها در این استان را داشته باشیم لازم است پایه‌های مالیاتی را در این استان بهتر بشناسیم.

وی افزود: دولت یک سری مصارف عمومی دارد به مانند ساختن پارک و مدرسه و دانشگاه و سایر خدمات که باید از محل اخذ مالیات‌ها این اماکن را برای رفاه حال مردم بسازد.

نوروزی بیان کرد: مالیات از ابزارهای دولت است که می‌تواند تثبیت اقتصادی در کشور را عملیاتی کند و همواره قرار بوده هزینه‌های جاری توسط مالیات‌ها پوشش داده شود که در سه سال پیاپی 90، 91 و 92 تنها 45 درصد آن را پوشش داد.

معاون برنامه‌ریزی استاندار کهگیلویه و بویراحمد به لزوم اجرای برخی قوانین مالیاتی در استان کهگیلویه و بویراحمد برای بهبود اوضاع اشاره و خاطرنشان کرد: در قانون آمده است که واحدهای صنفی ملزم به اخذ پروانه کسب هستند بنابراین هر کدام از این واحدها که فاقد پروانه هستند لازم است تا دو برابر جریمه شوند.

نوروزی تسهیل در امر دریافت اظهارنامه به وسیله فن‌آوری نوین در این استان را یکی دیگر از خواسته‌های استان از سازمان امور مالیاتی دانست و گفت: ابلاغ برگه‌های مالیاتی نیز باید الکترونیکی شوند.

وی ادامه داد: برای اینکه مبادلات شفاف شوند همه اسناد باید با رعایت اولویت ملزم به نصب صندوق و سامانه شوند و اگر صنفی این کار را انجام ندهد از کلیه معافیت‌های مالیاتی محروم شود.

معاون برنامه‌ریزی استاندار کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرد: در سطح استان و در سال جاری 22 درصد از مالیاتی که وصول کردیم از مالیات بر حقوق کارمندان دولت بود در حالی که مالیات بر مشاغل تنها 9 درصد بوده است.

نوروزی بیان کرد: یکی از ضعف‌های استان کهگیلویه و بویراحمد است که پایه‌های مالیاتی را به خوبی نشناخته‌ایم و برای این‌که خطا و لغزش کمتری داشته باشیم باید این پایه‌ها را بهتر و بیشتر بشناسیم

همچنین "سهراب امدادی فر"، مدیرکل جدید امور مالیاتی استان کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: در جذب نیروهای جدید‌الاستخدام در یک سال گذشته نیروهای ما دو برابر شده‌اند.

وی افزود: در بسیاری از بخش ها و نقاط استان با مشکل مواجه هستیم و برای تجهیز نیاز به ۱۵۰ دستگاه رایانه داریم و برای تجهیز سیستم‌های سخت‌افرای و نرم‌افزاری به ۶۰۰ میلیون تومان اعتبار نیاز داریم.

امدادی فر بیان کرد: عدم استقرار ادارات مالیاتی در شهرستان‌های چرام، باشت، بهمئی و لنده از دیگر مشکلاتی است که اکنون با آن مواجه هستیم.

مدیرکل جدید امور مالیاتی استان کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: نیاز به ۱۵۰ میز و صندلی و فرسوده بودن خودروهای اداری این دستگاه و از رده خارج شدن این خودروها و هزینه‌های بالای نگهداری از دیگر مشکلات این دستگاه است.

امدادی فر پرداخت‌های نامناسب و نامتناسب به کارکنان این دستگاه را از دیگر مشکلات برشمرد و خاطرنشان کرد: هم اکنون ۶۵ درصد از پرسنل ما درخواست انتقال به دیگر دستگاه‌ها را دارند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha