زمانی که منطقه صدرا در شمالغرب شیراز، بهعنوان یک شهر جدید مصوب شد، هدف ایجاد یک شهرک خوابگاهی بود تا سکونتگاه سربار جمعیت کلانشهر شیراز به آن نقطه منتقل و از گسترش شهر جلوگیری شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه فارس، اما پایبند نبودن دولتها به قوانینی که دولتهای قبل از آنان مصوب میکنند و تغییر در سیاستهای کلان، مسیر حرکت صدرا و بسیاری از شهرهای جدید را منحرف کرد و اکنون صدرا شهری است با جمعیتی رو به تزاید، که بدون توجه به اصول شهرسازی و ساختارهای مورد نیاز در یک شهر، تنها رشد یافته است.
مرغوبیت آب و هوا و خاک، زمینه را برای بسیاری از دلالان مساعد کرد تا با خرید اراضی ارزانقیمت منطقه و تملک بخشی از اراضی منابعطبیعی و استفاده از ترفندهای قانونی و اخذ سند، در بخشی از صدرا، باغشهرهایی احداث کرده و زمینهایی را که زمانی هر یک هزار متر آن کمتر از یک میلیون تومان ارزش داشت، امروز با قیمتهایی بیش از میلیارد، به بورس معامله بکشانند!!
باغ شهرهایی که نه تنها آبادانی برای صدرا نداشت بلکه آب این شهر را بلعید و از لولههای قطور پمپهای مکنده قوی کارگذاشته شده بر روی چاههای نیمه عمیق و عمیق، به درون جویهایی که تنها برای تفرج عدهای از ما بهتران، ساخته شده بود، پمپ کرد تا هوای داراها برای تنفسشان سالمتر از کوخنشینانی باشد که از بد حادثه، به صدرا به پناه آمده بودند!!
طرح مسکن مهر و عرضه اراضی خارج از محدوده صدرا و عرصههایی که با هدف ایجاد فضای سبز دیده شده بود به این طرح، مشکل را دو چندان کرد. اگرچه سودهای هنگفتی به جیب دلالانی واریز شد که از آب گلآلود ماهی صید کرده و هر روز خانهای را به دکان و دکانی را به آپارتمان و ملک مسکونی را به تجاری و ... بدل و معامله کردند!!
اما امروز صدرا با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم میکند، مشکلاتی که اگر با برنامهریزی و دقیق، به مواجهه با آنها نروند، دو صدچندان خواهد شد و این شهر را که میتواند همچنان در کشور نمونه باشد، به شهری با هزار معضل بدل میکند.
گفت و گوی ایسنا با شهردار صدرا، کنارزدن پرده از بخشی مشکلات و هم چشماندازهای مورد نظر در صدرا است.
شهردار صدرا در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه فارس، گفت: صدرا به لحاظ ظرفیتهای محیطی و چشمانداز، خصوصیتهای منحصر بهفردی دارد، در موضوع توپوگرافی اراضی با قابلیتهای متنوع، چشمانداز حاشیه و حومه بسیار مطلوب با پسکرانههای قوی و زیبا. در مجموع ساختار شهری مطلوب است اما رشد و توسعه این شهر همگون با خدمات نبوده و میبینیم که سرانه فضاهای سبز، درمانی، بهداشتی، تفریحی، گردشگری و ... متناسب با عدد افزایش جمعیت نیست.
منوچهر قائدی اعتقاد دارد که نگاه پروژهای باعث شده قابلیتها از استانداردها به دور باشد و کاربریهایی نظیر فضای بازشهری، فضای خدماتی تجاری در محلات و فضای خدمات آموزشی به شکل همگون در شهر توزیع نشده است.
وی با یادآوری اینکه صدرا یکی از معدود شهرهایی است که آرامستان ندارد، گفت: در این شهر سیستم یکپارچه جمعآوری، انتقال و تصفیه فاضلاب ندارد و از نبود سیستم مناسب حمل و نقلی رنج میبرد، اما قبول داشتن و بیان این ضعفها، مشکل را حل نمیکند، باید از مرحله شعار عبور کرد و جایی وارد اجرا شد.
قائدی با تصریح اینکه اولین قدم اصلاح و ساماندهی سیستم درونسازمانی و مجموعه شهرداری است، گفت: ابتدا باید انگیزه ایجاد تغییر در شهر، برای کارکنان شهرداری ایجاد شود و بعد به امکانسنجی، تعریف پروژههای جدید با توجه به زیست شهری و تدوین و اجرای برنامههای کوتاهمدت و درازمدت، اقدام کرد.
شهردار صدرا خاطرنشان کرد: در برنامههای کوتاه مدت، توسعه فضای سبز را در فضاهای شهری و ایجاد تناسب در مبلمان شهری و بهسازی فضا به لحاظ بصری، و هدایت کامل شهر به سمت شهر سبز فرهنگی، در دستور کار قرار دارد، اگرچه معتقدم اینها به تنهایی کافی نیست و باید به سمت ایجاد فضاهای سبز فرامنطقهای حرکت کرد.
وی ادامه داد: در همینراستا موضوع طراحی و احداث اکوپارک صدرا در مقیاس و قابلیتهایی منحصر بفرد مد نظر قرار گرفت که هندسه طبیعت را به شهر و آینده آن هدیه کرده و این شهر را در مسیر شهری سبز و فرهنگی، حرکت خواهد داد.
قائدی گفت: اکوپارک صدرا در زمینی به مساحت 27 هکتار در ورودی صدرا احداث میشود و فضاهایی از جمله دریاچه مصنوعی، مدرسه بینالمللی محیطزیست، سایت زراعت، سایت اقامتی گردشگری، تونل حیوانات، جنگل بارانی، جاده سلامت و پیست دو و دوچرخهسواری، در آن پیشبینی و احداث میشود.
شهردار صدرا گفت: در چنین پارکی بازیافت زباله و فاضلاب تا 100 درصد انجام میشود، منبع تامین انرژی آن خورشید و مصالح بهکار رفته در ایجاد سازهها همه بومی و سازگار با طبیعت است.
وی تصریح کرد: در اکوپارکها، بازدهی اجتماعی و اکولوژیکی در حد مطلوبی بوده و مقولههایی مانند آموزش، مشارکت، نظارت و پایداری اقتصادی و خودکفایی، مد نظر قرار دارد.
قائدی با بیان اینکه شهر صدرا مرحله گذار را طی میکند و در این مرحله خواه ناخواه با مشکلاتی نیز مواجه خواهد بود، گفت: هر شهری مراحل زایش، بلوغ، بالندگی را باید طی کرده تا به مرحله تثبیت برسد، فضاهایی که به تثبیت نرسیده در ماهیت و ذات، مشکلاتی دارد که اگر با نگرش سیستمی دیده شود، باید برای وضع موجود و آینده، آن را برنامهریزی کرد، هدف از برنامهریزی هم رسیدن به مطلوبیت کمی و کیفی و باز تعریف سطحی مناسب از رفاه زندگی شهری است.
شهردار صدرا با تاکید براینکه این شهر میتواند همچنان در کشور الگو باشد، گفت: باید این شهر را از حالتی که به نظر میرسد یک کارگاه خانهسازی است، خارج کنیم، باید به دنبال ایجاد کار، اشتغال و تفریح و فراهم کردن زمینه سرزندگی و نشاط در میان شهروندان صدرا باشیم و این مهم را نهادینه کنیم، این قابل دستیابی نیست مگر اینکه مجموعه مدیریتی در صدرا همه دست بهدست هم دهند و با تدوین راهکارهای اساسی، ایجاد درآمدهای پایدار، جذب سرمایهگذار و ... به سمت تحقق رفاه اقتصادی – اجتماعی شهروندان با حرکتی برنامهریزی شده بروند.
وی با تاکید براینکه استفاده از اراضی این شهر برای احداث مجموعههای مسکن مهر، اشتباه بود، گفت: نقش شهر صدرا متفاوتتر از این بود که پهنهای از آن بهعنوان مسکن مهر تعریف شود، آنهم در حساسترین کاربری شهری یعنی فضای سبز!! فضایی که باید آینده محیطزیست این شهر را تامین میکرد به مسکن مهر اختصاص داده شد.
شهردار صدرا با تصریح اینکه ایجاد زیرساختهایی نظیر راه، سیستمهای جمعآوری فاضلاب و امکانات زیربنایی، وظیفه اداره کل راه و شهرسازی است، گفت: راه و شهرسازی، دستگاه مسئول در قبال مسکن مهر است، دستگاهی که 30 هزار واحد مسکونی را در این محدوده زمانی و بدون در نظر گرفتن تمام زیرساختها به صدرا تحمیل کرده است، حال آنکه این میزان افزایش جمعیت باید طی سالیانی با حفظ رابطه ظرف و مظروف و توجه به ساختارهای علمی شهرسازی و معماری، به یک شهر اضافه شود، نه اینکه یک مرتبه و بهشکل وصلهای این پهنه را بر پیکره شهری تحمیل کنیم.
قائدی در عینحال گفت: در زمینه ارائه خدمات عمومی به مجموعههای مسکن مهر، علاوه بر تکلیف، آمادگی هرگونه همکاری را داریم اما باید زیرساختها توسط متولیان تعریف و ایجاد شود.
شهردار صدرا همچنین در خصوص تبدیل واحدهای مسکونی به تجاری، بدون توجه به ساختارهای معماری و شهرسازی توسط عدهای سودجو، نیز گفت: بدترین نوع کاربری در شهرها، که متاسفانه عرف شده، تجاریسازی خطی در کنار معابر است، این هم موجب ترافیک شهری میشود و هم جداره و بدنه شهری را به لحاظ ظاهری و روانشناختی دچار سردرگمی و اغتشاش میکند، مقصر هم متولیان امور شهری هستند.
قائدی تصریح کرد: ما مردم را عادت دادهایم که تک بعدی به موضوع خرید نگاه کنند، حال آنکه باید مجتمعهای تجاری تعریف شود که در قالب این مجتمعها بتوان رفتار و تعامل شهروندی را در حین انجام خرید و تامین نیازهای ضروری دید، نه اینکه صرفاً خرید مد نظر باشد بدون هیچ رفتار و تعامل شهروندی!
وی در عینحال در خصوص مواجهه با مشکل فعلی شهر صدرا گفت: قطع یقین، بهدنبال گرهگشایی هستیم و نمیخواهیم گرههای بیشتری اضافه کنیم، اجرائیات شهرداری نیز با قاطعیت با متخلفان برخورد میکند، اما خیلی جاها قانونگذار مواردی قانونی هم پیشبینی کرده است، از جمله کمیسیون ماده 100، که از مجرای قانونی ساخت و سازها و وضع موجود بررسی شود، اگر هرکجا به لحاظ فنی و شهرسازی، مورد تائید کارشناسان نباشد، به کمیسیون ارجاع داده خواهد شد تا آنجام تصمیمگیری شود.
شهردار صدرا با تاکید براینکه این شهر به لحاظ ساخت و ساز مسکن، تاحدودی اشباع شده است، گفت: باید جهت و سمت و سوی شهرداری بهگونهای باشد که به سمت ایجاد و توسعه فضاهای تجاری، خدماتی، گردشگری و تفریحی باشد و البته در حوزه حمل و نقل هم مشکلات زیادی وجود دارد، ناوگان بسیار فرسوده است و باید در کوتاه مدت با بخش خصوصی برای ترمیم و نوسازی ناوگان وارد مذاکره شویم.
قائدی در خصوص ایجاد راههای دسترسی جدید به صدرا، گفت: با الحاق هرگونه راه دسترسی مطالعه نشده به شهر صدرا، مخالف هستم، این کار بورسبازی و دلالی را در حریم شهر گسترش خواهد داد و همه میدانیم که از گذشته تاکنون یکی از عواملی که کلیت شهر صدرا را رنج داده، چپاول زمین در قالب طرحهای بر زمینمانده بوده است، باید به چهارچوب توسعه پایدار شهری پایبند باشیم.
وی تصریح کرد: اگر شهر صدرا ارزشی دارد، به دلیل محصور بودن اکولوژیکی است، به نظر من الآن و در وضعیت فعلی برای احداث راه دسترسی جدید از هیچ سمتی، شمال، غرب، شرق، جنوب، هیچ ضرورتی احساس نمیشود.
شهردار صدرا با بیان اینکه شورای اسلامی این شهر با تصویب قطارشهری بهدنبال تعیین اعتبار این طرح بهعنوان یک سیستم مناسب حمل و نقلی است،گفت: وقتی تکنولوژی در قالب قطار شهری که در شرف تعیین اعتبار است، چه ضرورتی دارد که با تخریب محیطزیست، با هزینههایی گزاف، راه دیگری احداث کنیم که هم امنیت و هم احساس آرامش شهری را به خطر میاندازد؟
انتهای پیام
نظرات