وزیر راه و شهرسازی از آزادسازی خرید و فروش مسکن مهر خبر داد و گفت: به زودی این بخشنامه به شهرهای جدید ابلاغ میشود.
به گزارش خبرنگار مسکن خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، شب گذشته عباس آخوندی در برنامه ارائه گزارش 100 روزه فعالیتهای این وزارتخانه، نسبت به جمعیت پایتخت و کلانشهرها ابراز نگرانی کرد و به بیان صریح مشکلات موجود در مسکن مهر و شرایط ایجاد صندوقهای پسانداز پرداخت.
وی گفت: نگاه مسکن در شهرها نگاه شهروندی است و باید مداخلات دولت در امر مسکن کاهش یابد.
آخوندی راهکار کاهش مشکلات مسکن را رفتن مردم به شهرهای اطراف عنوان کرد.
وزیر راه و شهرسازی گفت: به عنوان عضوی از کابینه دولت مهمترین مشکل در 100 روز گذشته، برگشتهای بنیادین بوده که در سنوات گذشته طرحهایی اجرا شده و باید درباره اجرای آنها کمی تردید داشت.
40 درصد از بنگاهداری ایران از مدیریت موثر خارج شد
آخوندی افزود: در سال 84 براساس گفته مقام معظم رهبری و تاکید ایشان درباره اصل 44 قانون اساسی مقرر شد اقتصاد در اختیار بخش خصوصی و تعاونیها قرار گیرد اما همزمان سهام عدالت اجرا شد و این امر به ظاهر به نفع مردم بود اما در واقع بخش عمدهای از سیاستهای اصل 44 را کمرنگ کرد.
به گفته وی در همین مدت 40 درصد از بنگاهداری ایران از مدیریت موثر خارج شد.
وزیر راه و شهرسازی گفت: یکی دیگر از سیاستهای اجرا شده در همان زمان، اجرای سیاست بزرگ یارانهها بود که هدف از اجرای این طرح اصلاح نظام ارزشداری، اصلاح فعالیتهای اقتصادی و نحوه تخصیص منابع به پروژههای دارایی بود. همچنین هدف، جلوگیری از اتلاف انرژی بود که همه این موارد منجر به وابسته شدن مردم به دولت شد.
آخوندی افزود: در همین زمان کاهش تولید افزایش یافت و سیاست دیگری به عنوان مسکن مهر برای گروههای کمدرآمد جامعه در نظر گرفته شد.
وی با اشاره به اینکه پیش از آن در ایران سالی 60 میلیون مترمربع خانه ساخته میشد و مردم میتوانستند مسکن خود را تامین کنند، گفت: عمده سیاستها در توانمندسازی برای مردم در جهت اقتصادی بود تا مردم بتوانند برای تامین مسکن خود توانمند شوند و آنچه میخواهند انتخاب کنند که اینگونه نبود.
اضافه شدن 8500 هکتار به محدوده شهرها در پی ساخت مسکن مهر
وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: نگاه من به مسکن نگاه شهروندی است و از حقوق شهروندان دفاع میکنم چرا که با ساخت مسکن مهر به یکباره 8500 هکتار به محدوده شهرها افزوده شد.
آخوندی با بیان اینکه ظرفیت تهران در آن مدت قابل قبول بود و اکنون با افزایش جمعیت تهران، آلودگی و تراکم جمعیت بیداد میکند، گفت: با ساخت واحدهای مسکونی مهر در اطراف تهران جمعیت قابل توجهی افزوده شد.
وی افزود: در شهر جدید پرند که جمعیتی حدود 170 هزار نفر پیشبینی شده بود در یک مصوبه به 400 هزار نفر جمعیت افزایش یافت. همچنین در شهر جدید پردیس که جمعیتی حدود 130 هزار نفر در نظر گرفته شده بود، در یک مصوبه به 700 هزار نفر رسید و این در حالی است که مشکل آب پرند و پردیس از گذشته مشخص بود.
به گفته وزیر راه و شهرسازی شهر جدید هشتگرد در نزدیک تهران که جمعیتی بالغ بر 160 هزار نفر تخمین زده میشد، در همان مصوبه به 600 هزار نفر رسید و این به ظاهر به نفع مردم بود.
ابراز نگرانی نسبت به جمعیت تهران و ادامه سکونت
آخوندی با اشاره به تدوین برنامه دوم اقتصادی در سال 72 گفت: در این برنامه مقرر شد مسکن برای کل مردم ایران و در سه طبقه اقتصادی در نظر گرفته شود.
به گفته وی کسی که با نگاه دولتی به این موضوع نگاه میکند باید سه گروه کمدرآمد، متوسط و افرادی که توانمندی مسکن عادی را دارند مشخص شوند اما مشکل از آنجا شروع شد که مسکن مهر از کل برنامه مسکن به گروه کوچکی متمرکز شد و تنها طبقات یک، دو و سه را در بر گرفت.
وزیر راه و شهرسازی افزود: اختصاص مسکن مهر به بخش کوچکی از مردم باعث شد این سیاستها نیز برای همان گروه مفید نباشد و وضعیت غیرمتعادلی در کل بازار و شهرسازی رخ دهد.
مسکن و آخوندی تاکید کرد: در شرایط فعلی نگران تهران هستیم و باید راهی برای نجات پایتخت و کلانشهرها داشته باشیم که آیا این شهرها قابل سکونت هستند یا خیر؟
شعار نمیدهم سالی یک میلیون خانه میسازم
وی با بیان اینکه نمیخواهد برای هرگونه اقدام برای شهر تهران به گونهای شعار دهد، گفت: با افزایش تراکم در این شهر علاوه بر افزایش جمعیت، آلودگی هوا افزایش یافت و اشتغال نیز کم شد و من نمیخواهم شعار "ساخت سالانه یک میلیون خانه برای مردم را بدهم".
وزیر راه و شهرسازی معتقد است: باید حقایق مهم در شهر برای مردم مطرح شود چرا که مردم باید بدانند زندگی در کلانشهرها مشکل است و ما طی سالهای گذشته چه روندی را پشت سر گذاشتیم و چه روندی را پیشرو داریم.
بازنگری طرح جامع مسکن برای خروج بازار از رکود تورمی
آخوندی افزود: برای مسکن کشور باید کل مسکن دیده شود و اکنون طرح جامع مسکن در حال بازنگری است تا کشور از وضعیت رکود تورمی خارج شود.
وی معتقد است: در آخر باید برای مردم برنامههایی اجرا شود تا همه مردم قدرت خرید مسکن را پیدا کنند که مرحله اول این کار دخالت نکردن دولت در قیمتگذاری، تولید و نظارت بر مسکن است.
وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: باید مسکن در سطح شهر به صورت عادی ساخته و عرضه شود و مردم بتوانند با پسانداز، قدرت خرید مسکن داشته باشند.
با 20 میلیون تومان وام نمیتوان صاحبخانه شد
آخوندی با بیان اینکه در حال حاضر با 20 میلیون تومان وام مسکن نمیتوان صاحب خانه شد، گفت: دولت نباید در ساخت مسکن دخالت کند بلکه باید با ایجاد شرایطی همچون صندوقهای سرمایهگذاری و پسانداز، قدرت خرید مردم را افزایش دهد.
به گفته وی نمیتوان یک طرح کلان مسکن را برای همه جامعه در نظر گرفت بلکه اقشار متوسط ، ضعیف و پردرآمد هر یک نیازمند طرحی برای مسکن هستند و نباید به این موضوع ادامه دهیم که مسکن تنها مسکن مهراست.
وزیر راه و شهرسازی دولت یازدهم افزود: به جای اینکه تنها برنامه مسکن مهر را ایجاد کنیم باید بدانیم که ایجاد مسکن مهر و اینگونه برنامهها نیازمند پول پرقدرت در جامعه هستند.
افزایش مبلغ وام مسکن هنوز به نتیجه نرسیده است
آخوندی درباره رایزنی با مدیر کل بانک مرکزی برای افزایش وام و تسهیلات مسکن گفت: هفته گذشته جلساتی با مدیرکل بانک مرکزی برگزار شد اما هنوز به نتیجه نهایی برای افزایش یا تثبیت مبلغ وام گرفته نشده است.
آثار گسترده مسکن مهر تا 30 سال آینده ادامه دارد
وی درباره تحویل واحدهای مسکن مهر و اتمام این پروژه گفت: حداقل یکسال و نیم زمان برای اتمام پروژههای فعلی لازم است اما باید بدانیم آثار گسترده مسکن مهر تا 30 سال آینده ادامه دارد.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به برنامههای پیگیری شده در مدت 100 روز گذشته گفت: گروهی برای بازنگری و تجدیدنظر در طرح جامع مسکن در نظر گرفته شدند تا همه مدلهای مالی، اقتصادی و فنی مهندسی بررسی شود و برای هر یک از گروههای مردم طرحهای خود را اعلام کنیم.
آخوندی با اشاره به اینکه این گروهها اکنون در حال بررسی هستند، افزود: برای سال 93 برنامههای مسکن اعلام میشود و بیشترین تلاش دولت کم شدن مداخلات دولتی و افزایش کیفیت زندگی در شهرهاست.
جمعیت شهرها اشباع شده باید در شهرهای اطراف ساکن شد
شهریوی تصریح کرد: اکنون جمعیت شهرها اشباع شده و باید به پیرامون شهرها برویم و با ایجاد اشتغال در شهرهای دیگر میتوان این امر را محقق کرد.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه افزایش جمعیت به اشتغال برمیگردد، گفت: یکی از مشکلاتی که بیتعادلی را در شهرها افزایش داده است، اشتغال بوده که نیاز به برگشتهای بنیادین و بررسی دارد. همچنین باید سیاستهای شهری را یکپارچه کنیم.
آخوندی با گلایه از وضعیت فعلی شهر تهران گفت: باید بدانیم طی سالهای گذشته چه مسیری طی شده بهگونهای که از سال 47 جمعیت تهران در حال رشد بود و در آن زمان جمعیتی بیش از 5.5 میلیون نفر ظرفیت برای تهران در نظر گرفته نشد.
500 هزار متر از باغات تهران برای ساخت مسکن مهر از بین رفت
وی با اشاره به مشکل تامین آب در شهر تهران گفت: در همان زمان شورای نظارتی تشکیل شد تا جمعیت تهران برای 5.5 میلیون نفر کنترل شود که این موضوع تا پس از انقلاب ادامه داشت اما طی سالهایی این موضوع از دست خارج شد.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه اقدامات زیادی جهت محدود کردن شهر تهران انجام شد، گفت: در دهه 60 و 70 مقامات دولتی سیاستهای موفقی برای شهر تهران داشتند و توانستند جمعیت را تا هفت میلیون نفر کنترل کنند.
آخوندی با گلایه از اینکه مصوبه طرح جامع تهران باعث افزایش جمعیت تهران شد، افزود: در اردیبهشت پارسال در یک مصوبه یک طبقه به شهر تهران افزوده شد که در همان زمان کارشناسان زیادی آینده شهر تهران را با مشکل زیادی همراه دانستند و آنچه اکنون شاهدیم جمعیت بالای 12 میلیونی تهران است.
وی تاکید کرد: در این مدت تنها 500 هزار مترمربع از باغات تهران از بین رفت برای اینکه مسکن مهر ساخته شود.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه شاید ساخت مسکن برای مردم دلگرمکننده باشد اما باید مردم به فکر نسلهای آتی که باید از این منابع استفاده کنند، باشند.
آخوندی تاکید کرد: باید اشتغال به شهرهای متوسط رود و نباید تنها اشتغال در شهرهای بزرگ بارگذاری شود و این با صحبت یک وزیر و چند نفر صورت نمیگیرد بلکه این مردم هستند که باید کمک کنند.
پاسخ مسکن در تهران در 200 کیلومتری آن است
وی یکی از راهحلهای برطرفکننده مشکل مسکن تهران را اینگونه عنوان کرد که باید قبول کنیم پاسخ مسکن در تهران در 200 کیلومتری آن است.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه برای تجهیز منابع در بخش مسکن نیازمند سیستمهایی همچون صندوقهای پسانداز و وام مسکن هستیم، گفت: در این صورت ثبات سیاستگذاری ایجاد میشود و هر بانکی میتواند به صورت رقابتی وارد این چرخه شود.
آخوندی تاکید کرد: باید فضایی در دولت فراهم شود تا امکان تجهیز منابع از داخل اقتصاد ایجاد شود.
وی افزود: طی هشت سال گذشته یکبار هم به مردم گفته نشد که باید برای خانهدار شدن پسانداز داشته باشند و این امر باعث شد بانک مسکن به بانک مرکزی متوسل شود و منابع دریافت کند.
مردم با 5 سال پسانداز صاحبخانه میشوند
وزیر راه و شهرسازی درباره طرح پسانداز برای خانهدار شدن مردم گفت: به دنبال ارقام بزرگ برای پسانداز نیستیم بلکه مردم میتوانند در دورههای سه تا پنج ساله حدود 25 تا 30 میلیون تومان پسانداز کنند و صاحبخانه شوند که این امر میتواند بخش اعظمی از مردم را در شهرها خانهدار کند.
آخوندی با اشاره به اینکه نباید طرحهای مسکن به صورت انحصاری باشد، گفت: تمام حرف ما با بانک مرکزی این است که سیستمهایی راهاندازی شود تا ضریب تکاثری به صندوقها مراجعه کنند و دولت به جای تزریق پول در بازار خالی آن را هدایت کنند.
وی افزود: دولتها باید به جای اینکه درگیر خانهسازی شوند قدرت خرید مردم افزایش دهند.
اعلام برنامههای مسکن تا پایان سال
وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه بازار مسکن به بازار سرمایهای تبدیل شده است، گفت: دولت میتواند با کنترلی که بر صندوقهای که قصد ایجاد آن را دارد، نظارت کند. همچنین برای طبقات کمدرآمد مسکن اجتماعی فراهم و بر نحوه توزیع زمین نظارت کند.
آخوندی با تاکید بر اینکه باید سیستم مسکن در کشور به صورت یکپارچه ایجاد شود، گفت: تا پایان امسال برنامههای مسکن اعلام میشوند چرا که از شش ماه پیش طرح جامع مسکن در حال بررسی است.
جلوگیری از سفتهبازی اولین ضرورت بازار مسکن
وی با اشاره به رکود موجود در بازار مسکن گفت: این رکود در همه بخشهای اقتصادی رخ داد و باید بیش از هرچیز از سفتهبازی در این بازار جلوگیری شود و آنچه بیش از هر چیزی به آن نیاز داریم تولید فعال است.
وزیر راه و شهرسازی ساختوساز مسکن و فعالسازی صنعت حمل و نقل را در این رکود موثر دانست.
آخوندی با ابراز امیدواری نسبت بازنگری برنامه جامع مسکن، گفت: قدرت خرید متقاضیان در مقابل ایجاد میشود و اقتصاد از دوش گروه متوسط خارج میشود.
به گفته وی اقتصاد، توسعه پایدار را ایجاد میکند که عمدتا بر دوش طبقه متوسط است و باید دولت کمک کند تا قدرت خرید مردم بالا رود.
ایجاد صندوقهای املاک و مستغلات
وزیر راه و شهرسازی از ایجاد صندوقهای املاک و مستغلات خبر داد.
آخوندی با اشاره به طرحهایی از پیش تعیین شده همچون مالیات بر خانههای خالی و معاملات مکرر گفت: به دنبال این هستیم تا مالیات برای آن دسته از افرادی که یک واحد مسکونی دارند به صفر برسد و در مقابل مالیات برای خرید دوم و سوم افزایش یابد.
جلوگیری از سوداگری در بازار مسکن با اعمال مالیات بر معاملات مکرر
وی افزود: اگر بتوانیم مالیات بر معاملات مکرر را اجرا کنیم از سوداگری در بازار مسکن جلوگیری میشود و این کار نیازمند تهیه مدل اقتصادی است.
آمار تکاندهنده خانههای خالی در تهران
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به وجود 450 هزار واحد خالی در تهران گفت: این آمارها در تهران بسیار تکاندهنده است و باید فکری به حال آن شود.
آخوندی با اشاره به موضوع بازار ثانویه رهن گفت: بازار ثانویه رهن به گونهای است که در صورتی که بانکی بخواهد به تعدادی از افراد وامی پرداخت کند بانک یا موسسه دیگری وارد میشود و میگوید این تسهیلات را تامین میکند.
وی افزود: رقابت میان بانکها و موسسات مالی بازار ثانویه رهن را ایجاد میکند.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه میخواهد تسهیلات مسکن به صورت تسهیلات رهنی در نظر گرفته شود، گفت: تاکنون این شرایط در کشور اجرایی نشده و باید بانکها و موسسات مالی قدرت خرید و ایجاد این موقعیت را داشته باشند.
وی با اشاره به وضعیت فعلی مسکن مهر در کشور گفت: تاکنون یک میلیون و 200 هزار واحد مسکونی به متقاضیان تحویل داده شده است و در حال حاضر 20 هزار واحد آماده تحویل داریم.
8000 مسکن مهر در حال ساخت است
آخوندی افزود: 800 هزار واحد مسکونی مهر در حال ساخت است که هر هفته 4000 واحد افتتاح میشود.
وی با بیان اینکه در 100 روز گذشته 1600 میلیون تومان تسهیلات مسکن اعطاء شده است، گفت: در همین مدت 65 هزار واحد مسکونی به مرحله نازککاری رسیدهاند.
وزیر راه و شهرسازی روند رو به رشد مسکن مهر تا پایان سال 93 را اینگونه عنوان کرد که بیش از 80 درصد واحدهای باقیمانده تا پایان سال 93 تکمیل میشوند.
مشکلات مسکن مهر مهمان 5 دولت آینده!
آخوندی با بیان اینکه همواره مدافع حقوق خریداران مسکن است، گفت: اگر مسکن مهر را نقد میکنیم این موضوع به مردم بر نمیگردد چرا که از مردم حمایت میکنیم به این دلیل که به دولت اعتماد کردند.
وی با اشاره به اینکه زیرساختهای واحدهای مسکونی مهر با کمبود مواجه بود، افزود: گروههایی برای مستندسازی و شناسایی مشکلات مسکن مهر در نظر گرفته شده تا زمین، موقعیت، نحوه تهیه طرح از زمان شکلگیری تا ایجاد امکانات را بررسی کنند.
مسکن مهر غیر از خدمات زیربنایی هزار و یک مشکل دارد
وزیر راه و شهرسازی گفت: مسکن مهر مهمان چهار یا پنج دولت آینده است چرا که این واحدهای مسکونی علاوه بر خدمات زیربنایی هزار و یک مشکل دیگر دارند.
آخوندی افزود: پس از تامین تاسیسات زیربنایی و روبنایی هر زمانی نیاز به ساخت کلانتری، مدرسه، مجتمع تجاری، درمانی، ورزشی در این شهرها احساس میشود، چرا که باید توجه کرد که شهرهای جدیدی ایجاد میشود.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر تامین مسکن جانبازان نیز گفت: براساس نرخ منطقهای، جانبازان میتوانند به بنیاد شهید و امور ایثارگران مراجعه کنند و پس از اعلام درخواست موضوع در دستور کار قرار میگیرد و هر جای ایران که باشد در خدمت آنها هستیم.
وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه مشکل مسکن تنها به پایتخت بر نمیگردد، گفت: برنامههای مسکن در حال بازنگری است و این تصور که دولت باید در همه شهرها خانه بسازد اشتباه است بلکه باید تسهیلات ساخت مسکن فراهم شود.
خانهسازی دولت به بنبست خورده است
به گفته آخوندی، مردم باید با سلیقه خود و امکانات موجود برای خود مسکن بسازند و نمیشود دولت برای 70 میلیون نفر خانه بسازد چرا که این طرح اکنون به بنبست خورده است.
به گزارش ایسنا، در برنامه شب گذشته نظرسنجی برای اولویت وزارت راه و شهرسازی از نگاه مردم برای تامین مسکن اینگونه اعلام شد که 40.9 درصد به تلاش برای مهار و کاهش قیمت مسکن رای دادند، 24.3 درصد به افزایش قدرت خرید و طرحهای حمایتی و 34.8 درصد برای ساخت و تامین مسکن برای اقشار ضعیف رای دادند.
انتهای پیام
نظرات