معاون برنامه ریزی، آموزشی و توانبخشی سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور گفت: در حال حاضر حدود 105 هزار دانشآموز تحت پوشش این سازمان در 1300 مدرسه تحصیل میکنند.
اسماعیل برقی در گفتوگو با خبرنگار «آموزش و پرورش» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در آستانه روز جهانی معلولان درباره اقداماتی که سازمان آموزش و پرورش استثنایی برای مناسبسازی محتوا و آموزشهایی که در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد، گفت: در حال حاضر حدود 75 هزار دانشآموز در مدارس ویژه استثنایی تحصیل میکنند که از این تعداد 9000 نفر آسیبدیده شنوایی، 2000 نفر معلولان جسمی حرکتی، حدود 5000 چند معلولیتی، حدود 55 هزار نفر کم توان ذهنی، 2500 نفر آسیب دیده بینایی و حدود 1500 نفر نیز دارای اختلال رفتاری (اوتیسم) هستند.
وی افزود: حدود 30 هزار دانشآموز نیز به صورت تلفیقی فراگیر در مدارس عادی مشغول به تحصیل هستند.
برقی تاکید کرد: در حال حاضر حدود 105 هزار دانشآموز با انواع معلولیتها در حدود 1300 مدرسه مستقل سازمان آموزش و پرورش استثنایی تحصیل می کنند ، البته آموزش و پرورش استثنایی، کلاس و مدارس ضمیمه مدارس دولتی نیز دارد که در این مدارس نیز تعدادی از دانشآموزان تحت پوشش قرار گرفتهاند ضمن آنکه 350 مرکز اختلال یادگیری نیز مشغول ارائه خدمات به دانشآموزان استثنایی هستند.
وی گفت: مناسبسازی برای دانشآموزان استثنایی در سه سطح سازگاری، انطباق و اصلاح صورت میگیرد که بخش سازگاری مربوط به محیطهای آموزشی است و بر همین اساس نصب رمپ در مدارس برای سازگاری و تردد آسان دانشآموزان معلول از جمله این اقدامات است.
معاون برنامه ریزی، آموزشی و توانبخشی سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور با بیان اینکه در بخش انطباق نیز که مربوط به مواد و محتوای آموزشی است، متناسب با تواناییها و محدودیت دانشآموزان استثنایی، این محتوا تدوین میشود؛ از جمله تبدیل محتوای کتاب به خط بریل و درشت خط برای یادگیری آسان دانشآموزان با شرایط خاص است.
متناسب سازی 115 کتاب عادی توسط آموزش و پرورش استثنایی در سال جاری
برقی ادامه داد: در بخش مناسبسازی محتوا و مواد آموزشی، سازمان آموزش و پرورش استثنایی 115 کتاب عادی را برای سال تحصیلی جاری متناسبسازی کرده که از این تعداد 83 عنوان کتاب به خط بریل و 32 عنوان کتاب نیز به صورت صوتی تبدیل شده است.
به گفته وی، همچنین در بحث متناسبسازی محتوای آموزشی، برای دانشآموزان "کم توان ذهنی - نابینا" در مقطع ابتدایی 38 عنوان کتاب و در مقطع متوسطه اول نیز 18 عنوان کتاب مناسبسازی شده است.
معافیت دانشآموزان معلول جسمی و حرکتی از درس «آمادگی دفاعی»
معاون برنامهریزی، آموزشی و توانبخشی سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور با بیان اینکه در "بخش اصلاح" نیز با توجه به شرایط ویژه دانشآموزان با معلولیت جسمی و حرکتی، آنها از درس «آمادگی دفاعی» معاف میشوند و در برخی دروس نیز بر اساس توانایی آنها، تعداد تمرینها کاهش یافته است.
برقی عنوان کرد: متناسبسازی محتوای درسی متناسب با نیاز و شرایط جسمی و ذهنی دانشآموزان انجام میشود که توضیح تصویر و شکل کتاب برای دانشآموزان با مشکل بینایی و یا درشت خط بخشی از این تغییرات اصلاحی است.
وی گفت: برای دانشآموزان با مشکل ناشنوایی نیز درسی تحت عنوان «زبان آموزی، جملهسازی و انشاء» علاوه بر سایر دروس در اختیار آنها قرار گرفته تا بتوانند متناسب با شرایطی که دارند، از این محتوای درسی استفاده کنند.
تولید 47 عنوان کتاب برای پایه پیش دبستانی و دبستان
معاون برنامه ریزی، آموزشی و توانبخشی سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور همچنین از تولید 47 عنوان کتاب برای پایه پیش دبستانی و دبستان خبر داد و گفت: در بخش پیش حرفهای و متوسطه حرفهای، کتب ویژهای برای راهنمایی معلم، تدوین و تولید و در اختیار معلمان این گروه قرار گرفته که بالغ بر 100 عنوان کتاب است.
نگرش ناصحیح مسئولان و مردم به دانشآموزان استثنایی
وی درباره اقداماتی که در سالهای اخیر برای معلولان صورت گرفته، گفت: علیرغم اینکه سال 83 قانون جامع حقوق معلولان به تصویب مجلس رسیده و ایران جزو 40 کشوری است که دارای قانون ویژه معلولان است و عضو کنوانسیون دفاع از حقوق معلولان است، اما مشکلی که در کشور ما وجود دارد، نوع نگرش ناصحیح مسئولان و مردم به دانشآموزان استثنایی و معلولان جامعه است.
معاون آموزشی سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور با انتقاد از اینکه هر زمان اسم دانشآموز استثنایی عنوان میشود، همه متوجه سازمان بهزیستی میشوند، گفت: علیرغم اینکه 21 سال از ایجاد سازمان آموزش و پرورش استثنایی میگذرد، اما جامعه آشنایی درستی از این سازمان و خدمات آموزشی که در اختیار قشر معلول قرار میدهد، ندارد و نسبت به توانمندی این افراد آگاهی کامل ندارند.
برقی با تاکید بر اینکه باید نگرشها نسبت به دانشآموزان استثنایی و معلولان تغییر کند، خاطر نشان کرد: فعالیتهایی که در سطح جامعه انجام میشود، برازنده نظام جمهوری اسلامی ایران نیست که یکی از این موارد، مناسبسازیهای سطح شهر و خدماتی است که سایر شهروندان از آن استفاده میکنند، به این معنا که جایگاه معلولان به خوبی در خدماترسانی شهری دیده نشده و شاهد مشکلات آنها برای تردد در شهرها هستیم.
وی ادامه داد: معلولان نیز جزو شهروندان این جامعه محسوب میشوند و باید از حق و حقوق برابری برخوردار باشند، لذا باید عدالت در خدماترسانی نیز رعایت شود که اشتغال و مشارکت آنها در اجتماع جزو وظایف دستگاههای متولی و مرتبط محسوب میشود و به نظر میرسد با رعایت حق و حقوق آنها به عنوان یک شهروند، بسیاری از مشکلات معلولان در جامعه رفع خواهد شد.
معاون برنامه ریزی، آموزشی و توانبخشی سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور گفت: سازمان آموزش و پرورش استثنایی با توجه به شرایطی که دانشآموزان معلول دارند، به دنبال هموارسازی موانع آموزشی این افراد است، لذا سایر سازمانها و دستگاههای متولی نیز باید برای اشتغال و ارتقای جایگاه معلولان توجه ویژهای به این موضوع داشته باشند.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد دولت اعتدال نگاه اعتدالگونهای به موضوعات مختلف دارد، عنوان کرد: اگر عدالت در مورد معلولان رعایت شود، قطعا به اعتدال خواهیم رسید و از دولت اعتدال و امید درخواست داریم تا نگاه ویژهای به معلولان به ویژه دانشآموزان استثنایی داشته باشند.
به گفته برقی، در دنیا بیش از 600 میلیون معلول وجود دارد و با توجه به اینکه کشور ما نیز جزو کشورهایی است که تعداد زیادی معلول در آن زندگی میکنند، قطعا خدماتی که دریافت میکنند، باید به گونهای باشد که دغدغهای برای آنها ایجاد نشود.
به گفته معاون آموزشی سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور، شعار امسال سازمان ملل «موانع را از سر راه برداریم، درها را باز کنیم برای جامعه فراگیر برای همه» است و این نشان از توجه ویژه سازمان ملل به معلولیت و معلولان جهان است.
اقدامات آموزش و پرورش برای مناسب سازی فضاهای آموزشی ویژه دانشآموزان استثنایی
به گزارش ایسنا، همچنین مرتضی رئیسی معاون عمرانی وزیر آموزش و پرورش نیز در گفتوگو با ایسنا، درباره اقداماتی که سازمان نوسازی برای مناسبسازی فضاهای آموزشی ویژه دانشآموزان استثنایی انجام داده است، گفت: در سالهای گذشته اقدامات قابل توجهی با استفاده از اعتبارات استانی برای مناسبسازی مدارس عادی و همچنین مدارس ویژه دانشآموزان استثنایی صورت گرفته است.
وی افزود: مراجع قانونی مجوزهای کافی و لازم را در این باره به آموزش و پرورش دادهاند و برخلاف محدودیتهایی که از لحاظ فضای آموزشی برای دانشآموزان عادی وجود دارد، این محدودیتها برای دانشآموزان استثنایی وجود نداشته و بر همین اساس بخش عمدهای از اعتبارات عمرانی و ساخت و سازها برای تامین فضای آموزشی به دانشآموزان استثنایی اختصاص یافته است.
رییس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور گفت: سازمان نوسازی تلاش کرده تا شرایط تحصیل را برای دانشآموزان استثنایی و دانشآموزانی که دارای مشکل جسمی و حرکتی هستند، فراهم کنند و بر همین اساس مناسبسازی مدارس عادی از جمله تامین رمپ و سرویس بهداشتی ویژه این دانشآموزان از اقدامات انجام شده است.
رئیسی با تاکید بر اینکه اعتبار سنگینی برای ساخت مدارس ویژه دانشآموزان استثنایی هزینه شده است، گفت: آموزش و پرورش همواره بر این امر اهتمام داشته به طوری که در تمامی ساخت و سازهای جدید، امکان دسترسی مناسب از جمله نصب رمپ و سرویسهای بهداشتی ویژه دانشآموزان دارای مشکلات جسمی و حرکتی جزو الزامات طراحی و اجرایی بوده است.
انتهای پیام
نظرات