• شنبه / ۱۸ آبان ۱۳۹۲ / ۱۰:۰۶
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 92081811195
  • منبع : نمایندگی کرمانشاه

تاق بستان به سیمای اصیل خود باز می‌گردد؟

تاق بستان به سیمای اصیل خود باز می‌گردد؟

ایسنا/کرمانشاه چند سالی است که موضوع طرح جامع ساماندهی تاق بستان مطرح شده است و طی دو سال اخیر مردم کرمانشاه و گردشگران و مسافرانی که به این دیار آمده‌اند، چهره و سیمای جدیدی از تاق بستان را می‌بینند.

چند سالی است که موضوع طرح جامع ساماندهی تاق بستان مطرح شده است و طی دو سال اخیر مردم کرمانشاه و گردشگران و مسافرانی که به این دیار آمده‌اند، چهره و سیمای جدیدی از تاق بستان را می‌بینند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه کرمانشاه، تاق بستان مجموعه‌ای از سنگ‌نگاره‌ها و سنگ‌نوشته‌های دورهٔ ساسانی است که در شمال غربی شهر کرمانشاه و در غرب ایران زمین واقع است.

به اعتقاد بسیاری مسئولان استان کرمانشاه، تاق بستان چشم و چراغ دیار سنگ و آب است، چشم و چراغی که می توان از ورای آن همه نداشته‌های کرمانشاه و کرمانشاهیان را جبران کرد.

شاید پر بی‌راه نباشد که بگوییم هر ایرانی و هر تاریخ دوستی در هر نقطه‌ای از جهان، کرمانشاه را با نام تاق بستان می‌شناسد. تاق بستانی که همه چیز کرمانشاه است. اما چند سالی می‌شود که بحث اجرای طرح بزرگ ساماندهی تاق بستان مطرح است و در این راستا اقداماتی صورت گرفته که شاید مهمترین آن تغییر سیمای تاق بستان و به اعتقاد کارشناسان و باستان شناسان، بازگشت تاق بستان به سیمای اصیل و تاریخی‌اش باشد.

این طرح بیشتر از دو سال است که مراحل اجرایی خود را می‌گذراند که برای آگاهی یافتن از آخرین وضعیت آن به سراغ نصرت اله سپهر، سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه رفتیم تا در گفت‌وگو با او در جریان آخرین وضعیت این طرح قرار گیریم.

سپهر در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنای کرمانشاه، اظهار کرد: طرح ساماندهی تاق بستان، یک طرح بزرگ و اثرگذار در آینده دیار سنگ و آب و گهواره تمدن ایران زمین است. اگر این طرح به درستی و به صورت کامل اجرا شود، علاوه بر جهانی شدن این اثر ارزشمند تاریخی کرمانشاه، گردشگری استان و حتی منطقه غرب کشور دچار تحولی عظیم خواهد شد.

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه، اظهار کرد: تاق بستان علاوه بر ویژگی‌های بی نظیر و شگفت آور تاریخی اش، یک مجموعه فرهنگی گردشگری زیبا و چشم نواز است که همواره مورد توجه ویژه گردشگران داخلی و خارجی بوده است.

سپهر با اشاره به مراحل اجرای طرح ساماندهی تاق بستان، گفت: چند سالی می‌شود که اجرای طرح بزرگ ساماندهی تاق بستان در دستور کار این اداره کل و مدیریت ارشد استان قرار گرفته است، چرا که ویژگی‌ها و حساسیت این طرح برای همگان آشکار و مبرهن است.

این مقام مسئول تاکید کرد: بعد از انجام طرح مطالعاتی، ساماندهی تاق بستان که یک کار بزرگ و سنگین بود و با دیدن تمامی جوانب کار، حدودا دو سال پیش طرح ساماندهی تاق بستان وارد مراحل اجرایی کار شد. در مرحله اول کار برای نجات سنگ نگاره‌های تاق بستان از نفوذ آب به درون آن، اقدام به پایین بردن کف مجموعه و در نهایت آزادسازی چشمه مقابل نقش اردشیر شد که این مهم با نهایت دقت باستان شناسان و کارشناسان کشوری صورت گرفت.

سپهر خاطرنشان کرد: خوشبختانه این مرحله از کار به بهترین شکل ممکن صورت گرفته و کف مجموعه تاق بستان حدود 1.5 متر پایین رفت و علاوه بر آزاد شدن چشمه مقابل نقش اردشیر، این مجموعه تاریخی فرهنگی به روح اصیل و باستانی خود بازگشت.

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه اظهار کرد: تا به اینجای کار، فاز نخست ساماندهی تاق بستان انجام شده و در ادامه در صورت وجود اعتبارات لازم، مراحل بعدی اجرای طرح جامع ساماندهی تاق بستان ادامه می‌یابد.

وی همچنین به در دست اقدام بودن ثبت جهانی کردن تاق بستان اشاره کرد و گفت: مراحل به ثبت جهانی رسیدن مجموعه تاریخی فرهنگی تاق بستان در حال اجراست و ما امیدواری بسیاری داریم که تاق بستان بعد از بیستون به دومین اثر جهانی دیار سنگ و آب تبدیل شود.

اما خبرنگار ایسنا برای اطلاع یافتن بیشتر از وضعیت کنونی طرح ساماندهی تاق بستان به سراغ علیرضا مرادی بیستونی، معاون میراث فرهنگی استان و مدیر پایگاه تاق بستان رفت که او نیز در این خصوص اظهار کرد: پس از اتمام فاز نخست طرح ساماندهی تاق بستان وارد مراحل بعدی کار شده‌ایم که از جمله می‌توان به انجام طرح جامع نورپردازی مجموعه اشاره کرد.

وی ادامه داد: در حال حاضر طرح جامع نورپردازی تاق بستان انجام شده که برای اجرای آن به سه میلیارد ریال اعتبار نیاز داریم. در صورت تامین این اعتبار کار نورپردازی مجموعه تاق بستان را انجام خواهیم داد.

معاون اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه، اظهار کرد: از دیگر کارهای این مجموعه، اجرای طرح مبلمان محیطی آن است که این بخش از کار در مرحله مناقصه برای انتخاب مشاور قرار دارد. همچنین اجرای طرح المان های ورودی و خروجی مجموعه تاق بستان نیز در دست مطالعه و طراحی است.

مرادی بیستونی به مقوله تملک املاک اطراف این مجموعه اشاره کرد و گفت: یکی از اصلی ترین کارهایی که باید در این مجموعه صورت گیرد، تملک املاک اطراف مجموعه است که کار بزرگ، زمان بر و هزینه بر است. بر این اساس 18 ملک از املاک زیر دریاچه تاق بستان (دنده کبابی‌ها) را در اولویت اول تملک قرار داده‌ایم که اجرای این طرح نیازمند اعتبار مورد نیاز است.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی تاق بستان خاطرنشان کرد: یکی از بزرگترین کارهایی که در تاق بستان صورت گرفته نجات بخشی تاق‌ها و سنگ نگاره‌ها از نفوذ آب به درون آنها بود که این مهم به درستی صورت گرفته و با وجود بارشهای صورت گرفته اخیر خوشبختانه هیچ اثری از نم گرفتگی و شوره زدگی در این اثر تاریخی دیده نمی‌شود.

مرادی بیستونی یادآور شد: این در حالی است که در سال‌های گذشته در فصول بارانی سال شاهد نم گرفتگی، شوره زدگی و حتی در فصل زمستان قندیل بستن در زیر تاق‌ها بودیم که این عامل سنگ نگاره‌ها را با خطری جدی تهدید می‌کرد. خوشبختانه در حال حاضر تاق بستان در آرامش کامل به سر می‌برد.

به گزارش ایسنا، کرمانشاهیان و تاریخ دوستان در انتظار جهانی شدن مجموعه تاریخی، فرهنگی تاق بستان، روزها را سپری می‌کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۸-۱۸ ۱۲:۲۴

کدام بازگشت؟ تخريب و نابودي و آسيب‌هاي غيرقابل جبران به هويت و تاريخ اين مملکت مگر جايي براي بازگشت به اصالت مي‌گذارد؟

avatar
۱۳۹۲-۰۸-۱۸ ۱۳:۰۲

با سلام اين حرف‌ها كه زده شده هيچكدام از نظر علمي قابل قبول نيست بلكه افرادي كه اين تخريب‌ها را انجام داده‌اند بايد مورد پيگرد قانوني قرار بگيرند زيرا بخشي از آثار تاريخي جلوي تاق از جمله سنگهاي تراش دوره ساساني و آثار دوره قاجار كه از صد و پنجاه سال پيش احداث شده و جزئي از ميراث ملي بوده را با اقدامهاي نابخردانه و سودجويانه از بين برده‌اند