علیرغم اعلام مکرر وزارت آموزش و پرورش مبنی بر ممنوعیت ورود کتابهای کمک آموزشی به مدارس و تایید نکردن این کتب، این روزها شاهد داغ شدن بازار تبلیغاتی این کتابها از طریق رسانه ملی هستیم.
به گزارش خبرنگار«آموزش و پرورش» ایسنا، در حالی کتابهای کمک آموزشی از طریق رسانه ملی و به صورت گسترده تبلیغ میشود که سازمان پژوهش آموزش و پرورش ادعا میکند نه تنها محتوای این کتابها را ندیده، بلکه مجوزی هم برای انتشار آنها صادر نکرده است، لذا حق ورود به مدرسه را ندارند.
بحث تبلیغات زمانی جالب میشود که در آستانه سال تحصیلی، کتب کمک آموزشی "کتابهای کار پایه جدیدالتالیف هفتم" یکی از موسسات انتشاراتی با عنوان «کلاغ سپید» در حالی به صورتی گسترده از طریق رسانهها تبلیغ میشود که هنوز تعدادی از کتب این پایه در کتابفروشیها توزیع نشده، با این اوصاف باید پرسید چگونه میشود کتابهای کمک آموزشی زودتر از کتابهای اصلی در دسترس دانشآموزان و متن و محتوای این کتب در اختیار ناشران قرار میگیرد؟
حجتالاسلام والمسلمین محیالدین بهرام محمدیان، رییس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش در این باره به خبرنگار ایسنا گفت: آموزش و پرورش برای این کتابهای کمک آموزشی هیچ گونه مجوزی صادر نکرده و به همین دلیل این کتابها مجوز ورود به داخل مدرسه را ندارند.
وی افزود: هر چند که از محتوای این کتابها اطلاعی نداریم چرا که به سازمان پژوهش ارائه نشده، اما درباره آن قضاوتی هم نمیکنیم؛ آموزش و پرورش تنها کتابهای کمک آموزشی «انتشارات مدرسه» و برخی از کتابهایی که اسامی آنها در سامانه مربوط به رسانههای کمک آموزشی این سازمان آمده را تایید میکند.
محمدیان با بیان اینکه کتابهای کمک آموزشی "کلاغ سپید" و" گاج" مخصوص پایههای هفتم و سوم که تبلیغ میشوند، مجوز خود را از وزارت ارشاد دریافت کردهاند، لذا حق ورود به مدرسه را ندارند.
همچنین محمد ناصری، مدیرکل انتشارات و تکنولوژی آموزشی در گفتوگو با ایسنا به دلایل ایجاد بازار کتابهای کمک آموزشی اشاره کرد و گفت: زمانی که دانشآموز بخواهد مفاهیم را به صورت عمیقتر بیاموزد، کتاب کمک آموزشی میتواند به وی کمک کند. همچنین این کتابها در سادهتر کردن موضوعات نیز نقش دارند، اما تنها کتابی مورد تایید است که دارای استانداردهای لازم آموزش و پرورش باشد.
وی افزود: طی سالهای گذشته دستورالعمل صریح قانونی از یک مقام مافوق برای همه دستگاههای دولتی نداشتیم که بخواهند بر اساس آن موضع خود را درباره کتابهای کمک آموزشی اعلام کنند، اما در سال 90 قانونی مصوب شد که به مصوبه 828 شورای عالی آموزش و پرورش معروف است و بر اساس آن آییننامه ساماندهی منابع آموزشی، تربیتی و مواد و رسانههای آموزشی تصویب و توسط رییسجمهور ابلاغ شد.
ناصری ادامه داد: بر اساس این آییننامه شورای عالی آموزش و پرورش، تمام کتابهای کمک آموزشی و مواد و رسانههای آموزشی گروه سنی تحت پوشش آموزش و پرورش (شش تا 18 سالهها) برای چاپ و نشر باید تاییدیه آموزش و پرورش را داشته باشند.
به گفته مدیرکل انتشارات و تکنولوژی آموزشی، وزارت ارشاد موظف به ارائه مجوزنشر کتب است، اما متولی تالیف و تایید کتابهای کمک آموزشی گروه سنی یاد شده (شش تا 18 سال) آموزش و پرورش است و هر کتابی برای ورود به مدرسه باید دارای تاییدیه این وزارتخانه باشد.
وی افزود: با توجه به اینکه بحث کتابهای کمک آموزشی متاسفانه به دلیل سودآوری، ناشران را به سمت خود میکشد، نهادهایی که باید در این زمینه به کمک آموزش و پرورش بیایند، توجه لازم را ندارند.
ناصری ادامه داد: همانگونه که وزارت ارشاد موظف است درخصوص انتشار هر موضوعی در خصوص زندگی و اندیشههای امام(ره) از دفتر نشر مجوز بخواهد، در تبلیغاتی که برای کتابهای کمک آموزشی انجام میگیرد، مجوز و تاییدیه انتشار آن کتابها که باید از سوی آموزش و پرورش صادر شده باشد را از موسسات نمیخواهد و این موضوع جای تعجب دارد که چرا یک دستگاه فرهنگی تنها به سودآوری می اندیشد!
قانون شکنی رسانه ملی برای کسب منفعت
به گفته وی، بر اساس ماده 7 مصوبه 828 شورای عالی آموزش و پرورش، مشارکت و همکاری معاونتها، سازمانهای وابسته به آموزش و پرورش و سایر دستگاههای فرهنگی و آموزشی کشور در اجرای این مصوبه الزامی است.
به گفته ناصری، برای آموزش و پرورش نیز جای سئوال است که چگونه ممکن است کتابهای جدیدالتالیف سوم ابتدایی که هنوز در بین دانشآموزان توزیع نشده و برخی از عناوین کتابهای جدیدالتالیف پایه هفتم به دست دانشآموزان نرسیده، کتابهای کمک آموزشی برای این کتابها تالیف شده و به این شدت از طریق صدا و سیما تبلیغ میشود؟
مدیرکل انتشارات و تکنولوژی آموزشی ادامه داد: کتاب کمک آموزشی زمانی به دانشآموزان توصیه میشود که در طول سال تحصیلی معلم بخواهد برای تعمیق بیشتر مفاهیم دروس، کتابی را به دانشآموز معرفی کند؛ باز سئوال دیگری به ذهن میرسد که چگونه ممکن است قبل از آغاز سال تحصیلی، این نیاز اجباری برای دانشآموزان از سوی یک دستگاه فرهنگی تحمیل شود؟
وی با تاکید بر اینکه کتابهای کمک آموزشی که از آموزش و پرورش مجوز انتشار دریافت نکرده باشند، حق ورود به مدرسه را ندارند، گفت: معلمان نیز چنین مجوزی برای تهیه اینگونه کتابها را ندارند، لذا نه تنها این کتابها وارد مدارس نمیشود، بلکه به خانوادهها توصیه میشود تنها کتابهایی را تهیه کنند که در صورت صلاحدید، معلم آن را معرفی کند، در غیر این صورت دانشآموزان هیچگونه نیازی به کتابهای کمک آموزشی ندارند.
به گزارش ایسنا، به نظر میرسد نگاه صرف سودآوری حاصل از تبلیغ کتب کمک آموزشی در برخی رسانهها از جمله رسانه ملی، آموزش و پرورش را از اهداف اصلی اسناد سند تحول در حوزه یادگیری کتابهای جدیدالتالیف دور میکند چرا که مسئولان حوزه تالیف سازمان پژوهش وزارت آموزش و پرورش بارها تاکید کردهاند که کتابهای جدیدالتالیف نیازی به کتابهای کمک آموزشی ندارند و چنانچه این نیاز احساس شود، سازمان پژوهش نسبت به تدوین و تالیف آن اقدام خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات