در حالی چند روز پیش مدیرعامل جدید شرکت ملی صنایع مس از سوی هیئت مدیره این شرکت منصوب شد که به تازگی نیز نمایندگان مجلس به طرح تحقیق و تفحص از عملکرد این شرکت در دوره مدیرعامل بازداشتی آن رای دادند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، چند روز پیش احمد مرادعلیزاده از سوی هیئت مدیره شرکت ملی صنایع مس به عنوان مدیرعامل جدید این شرکت منصوب شد. این در حالی است که نعمتالله پوستین دوز، مدیرعامل قبلی این شرکت به دلیل آنچه که تخلفات مالی اعلام شده در بازداشت بهسر میبرد. در همین حال روز یکشنبه نمایندگان مجلس در مصوبهای با انجام تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت ملی مس ایران موافقت کردند. 15 محور به عنوان محورهای تفحص از شرکت ملی صنایع مس ایران عنوان شده است.
ابهام در شرایط فروشهای داخلی و خارجی، ابهام در حسابهای ارزی این شرکت، افزایش هزینههای غیرضروری و غیرمنطقی، مشکل عدم سرمایهگذاری در طرحهای توسعه و صنایع پایین دستی، نامشخص بودن فروش ضایعات و علت تداوم خام فروشی در شرکت ملی مس و تاخیر و عدم تکمیل کارخانههای توسعهای در مجتمعها به ویژه سونگون علیرغم تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر عدم خام فروشی، بررسی نحوه پیمانسپاری کارها و خدمات و خرید کالا و خدمات در شرکت ملی مس و مجتمعهای زیرمجموعه، نحوه بکارگیری نیروهای موردنیاز مجتمعها و میزان بومیگزینی به عنوان خواستههای بیکاران شهرستانهای دارای مجتمع، نحوه تسهیم گردش مالی شرکت مس در بانکهای شهرستانهای دارای مجتمع مس و نحوه فروش مس و کنسانتره مس و سایر محصولات مسی در مجتمعهای زیر نظر شرکت ملی مس و صحت و سقم اختلاف، چگونگی برخورد با اختلافگران فروش کنسانتره مس مجتمع سونگون که چندین بار اتفاق افتاده است، نحوه اختصاص و توزیع و هزینهکرد کارانه و راندمانها و پاداش در بین کارکنان، چگونگی هزینهکرد کمکهای بلاعوض و انجام کارهای عمرانی زیربنایی در شهرستانها، نحوه تحویل کمکهای جمعآوری شده از مردم و خیرین سراسر کشور در کمپ ایجاد شده توسط آن شرکت به نهادهای حمایتی شهرستان برای توزیع بین مردم حادثه دیده و بررسی نحوه کمکهای اختصاصی شرکت مس به زلزلهزدگان، نحوه عزل و نصب مدیران مجتمعها در داخل مجتمعها و بکارگیری نیروهای بازنشسته در سمتهای مختلف و نحوه تسهیم هزینههای فرهنگی، ورزشی و تفریحی به شهرستانهای دارای مجتمع و نحوه تنظیم قراردادها در باشگاهها محورهای تحقیق و تفحص از شرکت ملی صنایع مس ایران هستند.
ریخت و پاشهای عجیب در شرکت مس
در همین حال نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز گفت که 1780 میلیارد تومان طی ماههای گذشته توسط شرکت ملی صنایع مس ایران در حساب خارجی نگهداری شده است که بخشی از این منابع با اقدامات وزارت اطلاعات و قوه قضاییه به کشور بازگشته است.
به گفته محمدرضا پورابراهیمی در زمان تعیین مدیرعامل سابق شرکت ملی صنایع مس تذکراتی به رئیسجمهوری و وزیر صنعت، معدن و تجارت سابق برای تغییر مدیرعامل این شرکت دادیم آن هم به خاطر نبود تخصص و داشتن سوابق این فرد در مجموعه شرکتهای دیگر بود که این اتفاق رخ نداد. برخی در این شرکت آمدند و تصور کردند که شرکت ملک خانگی و شخصی آنهاست، آنها علیرغم تمامی تذکرات نمایندگان بدترین اقدامات را در این شرکت مرتکب شدند.
وی افزود: ریخت و پاشهای عجیبی در این شرکت رخ داده که ابهام دارد و باید بررسی شود.
مس از قانون برنامه عقب افتاد
همچنین یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس توضیح داد: در سه سال گذشته مدیریت حاکم بر شرکت ملی صنایع مس مشکلاتی در چهار زمینه تولید، نحوه فروش صادرات و اجرای پروژهها به وجود آمده است؛ به طوری که تولید این شرکت در سال 1390 بالغ بر 901 هزار تن بود و در سال 1391 به 821 هزار تن کاهش یافت و پیشبینی میشود که این میزان امسال به 750 هزار تن کاهش پیدا کند.
اللهوردی دهقانی با بیان اینکه شرکت مس با مشکلاتی در حوزه تولید و صادرات مواجه است، گفت: اکنون شاهد کاهش صادرات مس هستیم که این موضوع ناشی از کاهش تولید است؛ به طوری که کل فروش سالانه شرکت مس بیش از 2000 میلیارد دلار بوده که این میزان کاهش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه شرکت ملی مس از قانون برنامه عقب است، افزود: طبق قانون این شرکت باید تولید مس کاتد را به 600 هزار تن در سال میرساند که خبری از این تولید نیست.
پوستیندور چگونه دستگیر شد؟
چندی پیش نیز سخنگوی دستگاه قضا در پنجاهمین نشست خبری خود درباره تخلفات شرکت ملی مس گفت: "براساس بررسیهای انجام شده مشخص شد که آقای پ، معاونش و همدستاتش اقدام به خروج مقدار زیادی پول آن هم به صورت غیرقانونی به خارج از کشور کردهاند."
محسنی اژهای افزود: "اگر دستگاه قضایی در این پرونده ورود پیدا نمیکرد چه بسا امکان بازگرداندن مبالغ خارج شده از کشور فراهم نمیشد و این سرمایهها تلف میشد."
خبرگزاری خانه ملت هم درباره چگونگی دستگیری مدیرعامل شرکت مس گزارش داد که "شنیدهها حاکی از آن است که وی در آخرین روزهای کاری دولت دهم قصد مسافرت به ارمنستان را داشت که در فرودگاه متوجه میشود ممنوع الخروج است که ظاهرا علت ممنوع الخروج بودن این مدیر، موضوع جابه جایی وجوه نقدی زیاد بوده است. پوستین دوز به دلیل عدم ارائه نکردن مستندات مناسب در این زمینه هفته گذشته راهی زندان شده است."
چندی پیش پورابراهیمی، نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس هم گفته بود: "ظرف یک ماه گذشته خبرها حاکی از این است که با تصویب هیات مدیره شرکت ملی صنایع مس، شرکتی به نام "ای پی" در خارج از کشور تاسیس شده و گزارش وزارت اطلاعات نیز حاکی از آن دارد که بالغ بر هزار میلیارد تومان به حساب شخصی واریز شده و متاسفانه منافع شرکت در حال از بین رفتن است. وزارت اطلاعات و قوه قضائیه به این موضوع ورود کردند که بخشی از این منابع به کشور بازگردانده شده است و تلاشهای دستگاههای امنیتی در رابطه با بازگشت مابقی این پول به کشور ادامه دارد."
سهامداران در انتظار تصمیمات مدیرعامل جدید
تازهترین آمار عملکرد شرکت ملی صنایع مس نشان میدهد که تولید این شرکت در سه ماهه نخست سال جاری با افت 30 درصدی مواجه شده است. اگرچه فروش و سود خالص ملی مس در همین مدت به ترتیب 43 و 60 درصدی به 1183 و 574 میلیارد تومان رسید. صادرات شرکت ملی صنایع مس نیز در این مدت به بیش از 184 میلیون دلار رسید. از نظر ریالی هم ارزش صادرات بالغ بر 5900 میلیارد ریال شد.
شرکت ملی صنایع مس در حال حاضر پروژههای متعددی را برای افزایش ظرفیت در دست اجرا دارد که برخی از این پروژهها قرار است امسال و برخی دیگر طی سالهای آینده به بهرهبرداری برسند. از جمله این پروژهها میتوان به ایجاد ظرفیت مولیبدن سونگون اشاره کرد که بیش از 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و به نظر میرسد امسال به بهرهبرداری برسد.
افزایش ظرفیت ذوب خاتون آباد، ایجاد ظرفیت پالیشگاه خاتون آباد، ایجاد ظرفیت پالیشگاه سونگون، ایجاد ظرفیت ذوب سونگون، توسعه تغلیظ سونگون و توسعه ذوب سرچشمه از دیگر پروژههای در دست اجرای شرکت ملی صنایع مس هستند.
در تازهترین رخداد نیز چند روز پیش احمد مرادعلیزاده از سوی هیات مدیره شرکت ملی صنایع مس ایران به سمت مدیریت عامل و نایب رییس هیات مدیره این واحد بزرگ معدنی و صنایع معدنی منصوب شد. وی از سال 1372 وارد صنعت مس شد و در سمتهای مختلف فعالیت کرد. او همچنین مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران تا پیش از آغاز دولت نهم - 1380 تا 1384 - بوده است. باید دید وی چگونه میخواهد ترمز کاهش تولید شرکت ملی صنایع مس را بکشد و رضایت سهامدار این بزرگترین شرکت معدنی حاضر در بورس را جلب کند.
انتهای پیام
نظرات