مراسم تودیع سید شمسالدین حسینی و معارفه علی طیب نیا وزرای اقتصادی دولتهای دهم و یازدهم عصر روز گذشته با حضور اسحاق جهانگیری در سالن شهید مدرس وزرت امور اقتصادی و دارایی برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در ابتدای این مراسم که با حضور معاونین وزارت اقتصاد در دولت دهم،تع دادی از نمایندگان مجلس و مدیران ارشد بانکی و بیمهای کشور برگزار میشد،شهریاری معاون حقوقی وزارت اقتصاد به ایراد سخنرانی پرداخت.
وی در صحبتهای خود ضمن تشکر از زحمات حسینی و خیر مقدم به طیب نیا اظهار کرد: از ابتدا که نام دکتر طیب نیا برای تصدی این پست مطرح شد،دکتر حسینی از آن استقبال کردند و به همهی ما توصیه اکید داشتند با تمام توان خود در خدمت ایشان باشیم.
در ادامه این برنامه محمد طالبی،مدیر عامل بانک کشاورزی به نیابت از جامعه بانکی کشور پشت تریبون رفت و از زحمات حسینی در راه ادارهِ اقتصاد کشور در شرایط تحریمها و تلاش ایشان در ایجاد شفافیت در نظام بانکی کشور تشکر کرد.
جهانگیری : بهبود وضعیت رفاهی و زندگی مردم
در ادامه این برنامه اسحاق جهانگیری معاون اول ریاست جمهوری ضمن تشکر از زحمات حسینی به تجلیل از شخصیت طیب نیا پرداخت و گفت: مطمئن هستم با توجه به دانش و سعه صدری که آقای طیبنیا دارند همچنین با توجه به اعتمادی که جناب آقای رئیس جمهور و مجلس به ایشان دارند و همچنین خوشنامی که در جمع اقتصاددانان کشور از ایشان وجود دارد، ایشان از این سرمایهی بزرگ در جهت بهبود شرایط اقتصادی کشور استفاده و مشکلات پیش روی کشور را برطرف کنند.
وی افزود:دکتر روحانی طی برنامههایی که برای اولین بار در مجلس مطرح کردند، گفتند که هدف نهایی سیاستهایی که دنبال میکنم بهبود وضعیت رفاهی و زندگی مردم است و برای این هدف نهایی توسط دوستان اقتصاددان اهداف متعددی تدوین شده است.
جهانگیری همچنین بر لزوم وجود هماهنگی در تیم اقتصادی دولت تاکید کرد و گفت: این بار تلاش شده با استفاده از نظر دوستان و کارشناسان تیم هماهنگی از دو دستگاه وزارت اقتصاد و دارایی و برنامه و بودجه و سازمان مدیریت و برنامهریزی که انشاء الله در آینده احیاء خواهد شد، مورد توجه قرار بگیرد بر همین اساس در روزهای نخستین قرار گذاشته شد که حداقل هفتهای یکی دو جلسه با ستاد اقتصادی جلسه داشته باشیم تا برای مسائل اصلی اقتصاد بحث و بررسی داشته باشیم.
جهانگیری در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد:علیرغم همهی زحمتهایی که تاکنون کشیده شده، اقتصاد کشور با چالشهای مختلفی روبرو است که مردم از آن رنج میبرند.
وی پایین بودن نرخ رشد اقتصادی و بالابودن نرخ بیکاری را از جمله این چالشها عنوان و اظهار کرد: بیکاری بالا دارد به یکی از چالشهای جمهوری اسلامی تبدیل میشود و اگر نتوان برای آن راهکاری اتخاذ کرد، ممکن است این موضوع در آینده جدی مشکلساز شود.
وی با اشار به بالا بودن نرخ تورم و با بیان اینکه این نرخ از نرخ متوسطی که بانک مرکزی اعلام میکند بالاتر است افزود: تجهیز منابع ریالی و ارزی برای فعالان اقتصادی از جمله دیگر مواردی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
معاون اول رییس جمهور همچنین اظهار کرد: هدف اصلی ما از خصوصی سازی باید این باشد که بهرهوری از سرمایه را بالا ببریم. ضمن این که باید بررسی شود که وضع بازدهی به چه صورت است و مدیریت بنگاهها در دست چه کسی است.
وی در ادامه سهام عدالت را از چالشهای اقتصاد خواند و خاطر نشان کرد: امروز شرکتهای بزرگی با حجم دارایی بالا در کشور ایجاد شده که وزارت اقتصاد باید این حجم از دارایی که توسط این شرکتها برای توزیع سهام عدالت به کار گرفته را در مسیر درست ساماندهی کند تا این شرکتها به شرکتهای سرمایهگذاری دیگری تبدیل شود.
جهانگیری همچنین با بیان اینکه نباید از نظام بانکی غفلت کنیم، گفت : اتفاقاتی که در نظام بانکی افتاده دغدغهی جدی شده است. به هر ترتیب اتفاقات حاشیهای ایجاد شد که نمیدانم نتیجه اتفاق سه هزار میلیارد و آن ریسکی که آقای حسینی گفتند، از مدیریت نظام بانکی کنار رفته؟
پس از جهانگیری نوبت به حسینی رسید تا پس از پنج سال وزارت،آخرین سخنرانی خود در وزارت اقتصاد را حداقل در مقطع فعلی انجام دهد.
تقدیر و تشکر حسینی از زیرمجوعههای خود
حسینی در ابتدای صحبتهای خود از پنج سال وزراتش گفت و اینکه برای تمام این سالها حرفهای بسیاری دارد که البته جای بسیاری از آنها اینجا نیست.
وی در ادامه صحبتهای خود از بخش های مختلف وزارت اقتصاد یاد کرد و تعدادی از خدمات ارائه شده در زمان وزارت خود در این حوزهةا را برشمرد.
حسینی از سازمان امور مالیاتی آغاز کرد و تحقق 95 درصدی اهداف مالیاتی پیش بینی شده،اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده و طرح جامع مالیاتی را از خدمات این سازمان برشمرد.ارائه و تصویب قانون جدید گمرکی،تسریع در روند ترخیص کالا و گسترش گمرکات الکترونیک نیز اقداماتی بود که حسینی از آنها به عنوان کارهای شاخص معاونت گمرک یاد کرد.
حسینی درباره سازمان بورس و اوراق بهادار نیز گفت: برادر عزیزمان آقای صالح آبادی وقتی مسوولیت سازمان بورس را قبول کردند که بسیاری از قبول آن ترس داشتند اما ایشان این ریسک را پذیرفتند و امروز کار به اینجا رسید که بورس ایران روزهای بسیاری خوبی را پشت سر می گذارد حتی اگر به دلیل تبدیل وضعیت ارزهای خارجی و گران شدن آنها در اقتصاد ایران نیز توجه کنیم حداکثر این تاثیر تا 200 درصد بوده است اما بورس ایران حداقل نسبت به زمان ابتدای مسوولیت آقای صالح آبادی 500 درصد پیشرفت داشته است.
وزیر پیشین اقتصاد همچنین به اقدامات بسیار خوبی که در سازمان سرمایهگذاری خارجی صورت گرفته اشاره کرد وگفت: تیم دکتر علیشیری در این سازمان کاری غیر ممکن را ممکن کردند و در حالی که حتی نقل و انتقال معمولی پول نیز برای ایرانیها سخت بود آنها تراز سرمایهگذاری خارجی کشور را مثبت کردند.
وی همچنین به اقدامات ارزنده بخش بانک و بیمه اشاره کرد و گفت: من در صحبتهای قبلی خود نیز گفته بودم به بخش بانکداری نمره ایثار می دهم، آنها بیشترین زحمات را کشیدند اما بیشترین ناسزاها را نیز شنیدند که امیدوارم فضا تغییر کند و کاستیهایی که ما در حمایت از این عزیزان در این بخش را داشتیم دکتر طیب نیا برطرف کنند. شرایط به حدی سخت بود که برخی مدیران بانکهای ما در سفرهای خارجی خود در فرودگاه نیز مورد برخورد قرار می گرفتند و تهدید میشدند و همین دلیل از زحمات آنها هر چه بگوییم کم است.
وزیر سابق اقتصاد همچنین به اقدامات سازمان خصوصی سازی،سازمان حسابرسی،شرکت سرمایه گذاری خارجی و معاونتهای امور اقتصادی و خزانه داری نیز اشاره و از آنها تشکر کرد.
حسینی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به دو توصیهای که می تواند به وزیر اقتصاد دولت یازدهم داشته باشد اظهار کرد: تکمیل طرح جامع مالیاتی یکی از این دو توصیه است. من در ابتدای وزارت خود فکر نمی کردم جا انداختن طرح اصلاح مالیاتی حتی از برنامه ریزی برای هدفمندی یارانهها نیز سختتر باشد. اما این طور بود و افراد متنفذی که تریبونهای بسیاری هم دارند، از همه گیر شدن طرح اصلاح مالیاتی جلوگیری کردند. ما باید بدانیم کشور خرج دارد و مالیات بهترین منبع درآمدی است که البته باید برای جا افتادن آن تلاشهای بسیاری کرد.
وی به عنوان توصیه دوم خود به طیب نیا نیز گفت: عدم اشراف اطلاعاتی اقتصاد ایران را با رنج بسیاری روبرو کرده است که برای تمرکز و تجمیع آن هم در بخشهای مختلف مقاومت میشود و هم برای اعمال مختلف اقتصادی به آن نیاز است. اگر اطلاعات نباشد چطور میخواهید کاری را انجام دهید.
وی در پایان اظهار کرد: من وزارت اقتصاد را آباد تحویل گرفتم و تنها امیدوارم این وزارتخانه را آبادتر از چیزی که بوده است به دکتر طیب نیا تحویل دهم.
پس از پایان یافته سخنان حسینی، با حضور جهانگیری و طیب نیا رسما از زحمات حسینی تقدیر شد و طیب نیا نیز حکم وزارت خود را از دستان معاون اول رییس جمهور تحویل گرفت و پس از آن نوبت به سخنرانی وزیر امور اقتصادی و دارایی رسید.
حل مشکل رکود و تورم مستلزم همدلی همه جانبه مسوولان
طیبنیا در ابتدای سخنان خود به سابقه چندین ساله رفت و آمد خود به وزارت اقتصاد گفت و تاکید کرد از حضور در این وزارت خانه اصلا احساس غریبگی و ناآشنایی نمیکند.او از نظم و شاکله همیشگی بدنه وزارت اقتصاد تقدیر کرد ابراز امیدواری کرد بتواند در این مجموعه مقدمات رسیده به وعدههای داده شده توسط دولت به مردم را فراهم کند.
پس از این صحبتهای مقدماتی وزیر اقتصاد به بحثهای اصلیش پرداخت و به انتقاد از فضای به وجود آمده در اقتصاد ایران به دلیل استفاده بی رویه از درامد سهل الوصول نفتی پرداخت.
وی در این باره گفت: متاسفانه در سالهای گذشته در کشور ما همواره درآمدهای نفتی به عنوان اصلیترین مرجع درآمدی دولت مطرح بوده است به همین دلیل بسیاری از حوزههای دیگر اقتصادی مغفول مانده است. از همین رو اصلیترین راهبرد وزارت اقتصاد این خواهد بود که درآمد نفت را از بخش هزینههای مستقیم دولتی خارج کند و درآمدهای آن را به بخشهای زیربنایی اختصاص دهد.
طیبنیا با بیان اینکه شایسته امت اسلامی نیست که نفتی که سهم آیندگان است را بفروشد و خرج هزینههای جاری کند، گفت: سعی خواهیم کرد در وهله اول با متنوع سازی منابع درآمدی دولت نسبت به کاهش وابستگی به نفت اقدام کنیم. برای این کار باید در دو محور اصلی اقداماتی صورت گیرد. اول افزایش توان تولیدی کشور و ثروتآفرینی است و در مرحله دوم نیز افزایش توان و گستره نظام مالیاتی کشور باید در دستور کار قرار گیرد.
وزیر اقتصاد ادامه داد: برای تحقق هدف اول باید اقدامات گستردهای برای بهبود فضای کسب و کار، خصوصیسازی و توانمندی بخش خصوصی، جذب سرمایه خارجی و همچنین بهبود فضای کسب و کار برای جذب سرمایهگذاری خارجی مدنظر است و برای هدف دوم نیز باید قدرت مالیات ستانی دولت افزایش یابد و با گسترش پایه مالیاتی و کاهش فشار بر بخشهای مولد و تولیدی و همچنین جلوگیری از فرار مالیاتی از یکسوی دیگر فضایی را برای کاهش وابستگی دولت به درآمدهای نفتی بوجود آورد.
طیب نیا در بخش دیگری از سخنان خود به مشکلاتی که اقتصاد ایران این روزها با آن دست به گریبان است اشار کرد و گفت: رکود و تورم در کشور شرایط استثنایی ایجاد کرده است که حل این مشکلات نه تنها به وسیله وزارت اقتصاد که حتی توسط دولت نیز به تنهایی امکان پذیر نیست و تنها با همدلی همه جانبه مسوولان و تمامی کشور محقق خواهد شد. برای حل این مشکلات نیاز به تلاش و انسجام داریم که بنده با توجه به تدبیر صورت گرفته توسط دولت بسیار خوش بینم که بتوانیم بر مشکلات فائق آییم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین با اشاره به شرایط سختی که تحریمها در اقتصاد ایران بوجود آوردهاند گفت: با وجود تفکر اعتدالی دولت که باعث شده امکان رفع تحریمها بوجود آید، همچنان باید توجه داشته باشیم که اقتصاد ایران به برخی اصلاحات ساختاری نیازمند است. اقتصاد ایران به دلیل وابستگی به درآمد نفتی طوری شکل گرفته که همواره مخارج عمومی دولت به شکل لایتنابه افزایش یابد و همواره دولت به خرج کردن عادت داشته است.
او ادامه داد: این مساله کارآیی و بهره وری را به حداقل رسانده، پایه مالیاتی را ضعیف کرده و روحیه رانتجویی را افزایش داده است. دولت در طول سالهای مختلف در ایران به توزیع کننده رانت بدل شده و این مساله نتیجه یک عملکرد طولانی مدت است که ادامه این وضعیت نه مطلوب است و نه ممکن. باید تلاش کنیم ساختار بودجه را از وابستگی به نفت خارج کنیم. دولت باید به درآمد ناشی از کار و درآمد مالیاتی که درآمدی پاک و قابل دفاع است رو بیاورد و درآمد نفتی را از هزینههای مستقیم و جاری خود خارج کند.
وی در پایان صحبتهای خود نیز به وظایف بخشهای مختلف وزارت اقتصاد اشاره کرد و بر لزوم توجه بر خصوصی سازی و بالا بردن قدر تولیدی کشور تاکید کرد و در پایان گفت: من در اقتصاد بر روی یک مسئله تاکید دارم و آن این است که واردات باید با هدف حمایت از تولید صورت گیرد و تولید با هدف صادرات باشد و باید تلاش کنیم به این مسئله دست یابیم.
تعیین رییس کل بانک مرکزی تا دو روز دیگر
طیب نیا در حاشیه این مراسم نیز به نحوه مدیریت خود در وزارت پرداخت با بیان اینکه در انتصاب و یا عزل در این وزارتخانه هیچ تعجیلی ندارد از مشخص شدن رییس کل بانک مرکزی در یکی دو روز آینده خبر داد و گفت: بی تردید شایستگی، توانایی شخصی، هماهنگی و اعتقاد به برنامههای دولت همچنین هماهنگی بین دستگاههای ستادهای مختلف دولت از ملاکهای ما برای هر گونه برکناری و یا جایگزینی خواهد بود.
طیبنیا افزود: اگر ببینیم که مسوولی در هر واحدی به خوبی کار کرده و آن بخش هماهنگ با اهداف دولت پیش میبرد از وی استفاده کامل را خواهیم داشت. اما در صورتی که احساس شود نیاز به تغییرات وجود دارد در آن تعجیلی نیست و با آرامش انتخاب درستی را انجام میدهیم.
وی به بازنگری در بودجه سال 92 و تامین منابع هدفمندی یارانهها نیز اشاره کرد و گفت: مدیریت تراز مالی هدفمندی یارانهها و بودجه مالی از اولویتهای برنامه اقتصادی دولت است.در کنار آن مسائلی نیز ارز، تورم و تولید تنها در حوزه این وزارتخانه نیست و ماموریتهایی که کلیه تیم اقتصادی دولت باید با هماهنگی و انسجام پیش برده که در این رابطه برنامههایی در حال تنظیم نهایی است.
وی با بیان اینکه برنامه صد روزه تمامی دستگاهها و وزارتخانه تا هفته جاری اعلام میشود یادآور شد: ما نیز تمامی برنامههای خود را تهیه کردهایم اما اکنون به طور دائم در حال همکاری دستگاه و وزارتخانهها هستیم تا در صورت عملیاتی و ن اینکه برنامه صد روزه تمامی دسهایی شدن اعلام کنیم.
همچنین ولیالله سیف که در روزهای گذشته در گمانهزنیهایی به عنوان یکی از اصلیترین گزینههای ریاست بر بانک مرکزی به حساب میآید در این مراسم حاضر شده و بر احتمالها برای تصدی وی در این بانک مهم کشوری افزوده شده است.
انتهای پیام
نظرات