بیش از 10 سال است که داستان کتابهای کمک آموزشی رونق گرفته و بازار داغی دارد. از دو سال گذشته که کتابهای برخی از پایههای تحصیلی جدیدالتالیف شدند، پای این کتابها نیز به مدارس باز شده و حتی قبل از انتشار و توزیع آنها، کتابهای کمک آموزشی این دروس با تبلیغاتی پر رنگ توزیع میشود.
محمد ناصری مدیرکل دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی در گفتوگو با خبرنگار «آموزش و پرورش» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره وضعیت فعلی کتابهای کمک آموزشی و نحوه تشخیص کتابهای استاندارد از سوی خانوادهها و دانشآموزان، گفت: از سال 1378 زمانی که بحث کتابهای کمک آموزشی داغ شد و مورد استقبال نیز قرار گرفت، سازمان پژوهش، دفتر انتشارات کمک آموزشی را متولی سامان بخشی این بازار نابسامان کرد.
وی ادامه داد: مقرر شد در آن سال جشنوارهای برگزار شود تا ضمن معرفی کتابهای کمک آموزشی استاندارد و مورد تایید آموزش و پرورش، زمینههای شناسایی این قبیل کتابها نیز فراهم شود و ضمن معرفی ناشران برتر و حمایت از آنها، اسامی کتب مورد تایید در پشت جلد کتابهای درسی درج شود.
ناصری افزود: دفتر انتشارات کمک آموزشی، اسناد مورد استاندارد را بر اساس موضوعات طبقهبندی آماده کرد و در اختیار ناشران و مولفان، مترجمان و مولفین قرار داد و پس از آن، نظارتها بیشتر و دقیقتر شد به طوری که سال گذشته مصوبهای در شورای عالی آموزش و پرورش تصویب و از سوی رییسجمهور ابلاغ شد که بر اساس آن نهادهایی که در زمینههای فرهنگی و آموزشی فعالیت دارند، مطابق این مصوبه عمل کنند و به کتب کمک آموزشی که مطابق استانداردهای آموزش و پرورش و دفتر انتشارات سازمان پژوهش تدوین شده باشند، مجوز توزیع در مدارس صادر شود.
ناصری با بیان اینکه آموزش و پرورش بر اساس قانون با افرادی که برخلاف این مصوبه عمل کنند برخورد خواهد کرد، اظهار کرد: اوضاع نابسامان کتابهای کمک آموزشی در سالهای اخیر مدیریت شده، چراکه در سال 78 تنها 18 درصد کتابهای کمک آموزشی بازار مورد تایید و مطابق با استانداردهای آموزش و پرورش بود، این در حالی است که امروز استاندارد کتابهای کمک آموزشی در حال حاضر به بیش از 50 درصد افزایش یافته است.
مدیرکل دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه جریان نشر کشور به سمت و سوی درستی هدایت شده است، اظهار کرد: با توجه به اینکه بازار کتابهای کمک آموزشی، بازار پر سودی است، برخی مواقع سودجویی به استانداردها غلبه میکند، لذا با توجه به اینکه در 2 سال اخیر کتابهای جدیدالتالیف وارد مدارس شده و طی سالهای آینده نیز این روند وجود دارد و کتابها به روز میشود، باید در نظر داشت منطق و مبنای کتاب کمک آموزشی با محوریت کتب درسی است.
به گفته این مقام مسوول در سازمان پژوهش، داستان کتابهای غیراستاندارد از جایی آغاز میشود که کتاب جدیدالتالیف هنوز چاپ نشده و به دست دانش آموزان نرسیده، اما کتاب کمک آموزشی آن منتشر میشود و این همان موقعی است که باید رسانهها برای اطلاع رسانی به کمک آموزش و پرورش بیایند.
وی ادامه داد: زمانی که محتوای کتاب قطعی میشود تا برای چاپ انبوه برود، PDF آن در سایت چاپ و توزیع بارگذاری میشود و بنابراین اگر ناشری در زمینه تالیف کتابهای کمک آموزشی فعالیت دارد باید پس از دریافت و مطالعه دقیق محتوای PDF نسبت به تالیف کتاب کمک آموزشی اقدام کند و پس از ارسال نسخه نهایی کتاب خود چنانچه سازمان پژوهش آن را تایید کرد، اجازه انتشار آنها صادر و نامه آن در سایت سامان کتاب درج میشود.
مدیرکل دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزش تصریح کرد: افرادی هستند که به دنبال کسب منافع و سودجویی روال منطقی نشر کتاب کمک آموزشی را طی نمیکنند و از سوی دیگر از عدم اطلاع کافی خانوادهها و مردم سوء استفاده کنند.
ناصری خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه رویکرد آموزش و پرورش از کتابهای درسی به سمت سیستمهای آموزشی پیش رفته، بحث کتابهای کمک آموزشی همچون سابق مطرح نیست چرا که در کنار کتب کمک درسی، کتب کار، لوح گویا و یا سایر بستههای آموزشی تولید میشود و بخشی از کتابهای کار یا سایر بستهها از سوی انتشارات مدرسه که تحت نظارت سازمان پژوهش قرار دارد تولید و توزیع میشود، لذا این تولیدات مطابق با استانداردهای آموزش و پرورش هستند.
به گفته وی، تمامی تولیدات انتشارات مدرسه مورد تایید سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزش قرار دارد و نمیتوان انتشاراتی را به این استاندارد برای کتابهای کمک آموزشی یا سایربستههای آموزشی معرفی کرد. البته انتشارات تربیت انجمن اولیا و مربیان و کانون پرورش کودکان و نوجوانان نیز کتابهای محدود را منتشر میکند.
مدیرکل دفتر انتشارات و تکنولوژیهای آموزشی وزارت آموزش و پرورش درباره اینکه برخی از موسسات نشر کتاب قبل از چاپ کتب درسی، کتابهای کمک آموزشی آن را منتشر و تبلیغ میکنند، گفت: خانوادهها و دانشآموزان چنانچه تمایل دارند از کتابهای کمک آموزشی استفاده کنند، نام کتاب را در سایت سامان کتاب جستجو کنند و همچنین با توجه به اینکه معلمان نیز مرجع بسیار مناسبی برای معرفی کتابهای کمک درسی هستند، بهترین روش راهنمایی گرفتن از معلمان است و برای سازمان آموزش و پرورش نیز مرجعیت دارد.
ناصری تنها مرجع مورد تایید و مطمئن که کتابهای آن مطابق استانداردهای آموزشی است را "انتشارات مدرسه" عنوان کرد و گفت: این انتشارات بهترین مرجع برای این کتابهاست و خانوادهها بدون سردرگمی و جستجو برای یافتن کتاب مورد نظر میتوانند از این انتشارات کتابهای مورد نیاز فرزندانشان را تامین کنند.
وی گفت: البته کار سایر ناشران فعال در این حوزه را نفی نمیکنیم چرا که ممکن است برخی از کتابهای آنها نیز در پشت جلد کتابهای درسی آمده باشد اما در لیست کتب انتشارات مدرسه نباشد، لذا خانوادهها دقت کنند.
به گزارش ایسنا، با توجه به قرار گرفتن در آستانه سال تحصیلی جدید و همچنین توزیع کتابهای مدرسه، توصیه میشود خانوادهها و دانش آموزان در صورتی که نیاز به کتابهای کمک آموزشی داشته باشند تاییدیه کتاب کمک آموزشی مدنظر را از طریق "سایت سامان کتاب" استعلام کنند.
انتهای پیام
نظرات