به اعتقاد برخی کارشناسان، تخلیهی زبالهها در کنار بیمهریها نسبت به یخچال خشتی ابرکوه سبب شده است این بنای قاجاری به مرور زمان، آسیبهای زیادی ببیند.
به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، یخچال واقع در ورودی شهر ابرکوه از جمله آثار بازمانده از دورهی قاجار در این شهرستان است که با پلانی دایرهییشکل و حجمی مخروطی بهصورت پلهیی بنا شده است، اما موقعیت قرار گرفتن این بنا در ورودی شهر، زمینهی حضور گردشگران داخلی و خارجی را در کنار آن فراهم میکند، اما دیدن بنایی قاجاری با چهرهای کثیف چه لطفی دارد؟
یک پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران در اینباره به خبرنگار ایسنا گفت: یخچال خشتی ابرکوه مورد بیمهری مسوولان فرهنگی قرار گرفته و همین بیتوجهی باعث دستاندازی افراد ناآگاه به این اثر تاریخی و محوطهی آن شده و آن را به جایگاهی برای جمع شدن زبالهها تبدیل کرده است.
سیاوش آریا با اشاره به تجاوز به حریم درجهی یک این بنای تاریخی، اظهار کرد: اگر بهموقع به این اثر تاریخی رسیدگی نشود، از بین میرود، چون سازهی داخلی بنا روبه تخریب است.
او افزود: پیشنهاد میکنم با تغییر کاربری، بازسازی و بهسازی کارشناسی این اثر تاریخی، آن را به مکانی مانند موزه یا نمایشگاهی برای هنرمندان تبدیل کنیم تا علاوه بر حفظ این اثر، از آن استفادهی بهینه شود.
به گزارش ایسنا، شهرستان ابرکوه آثار تاریخی زیادی دارد که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند و قدمت برخی از آنها به دوران قاجار و برخی دیگر به رونق جادهی ابریشم میرسد. چهار نمونهی مختلف از یخچالها در این شهرستان وجود دارد که کار تولید و انبار یخ را انجام میدادند.
دربارهی معماری یخچالها، سازندگان بنا به نکات مهمی مانند برودت مناسب برای نگهداری یخ، نوع مصالح ساختمانی بنا، چگونگی تولید یخ و عایقکاری بنا توجه داشتهاند و هر یخچال قسمتهایی مانند دیوارهای سایهانداز، حوضچههای تولید یخ و چالهی بزرگ مخروطیشکل داشته که برفراز چاله، گنبد بزرگ خشتی بنا شده است. دیوار گنبد در پایین آن قطر زیادی دارد و هرچه به رأس نزدیکتر میشود، از قطر آن کاسته میشود. ورودی مخزنهای یخ معمولا روبه شمال قرار داشته و بهوسیلهی سطحی شیبدار، برای انتقال آسان یخ به حوضچهها مرتبط میشده است.
همچنین این بناهای تاریخی اغلب دو ورودی داشتند که یکی در سمت شمال و دیگری در سمت جنوب بوده و در زمستان از در شمال و در تابستان از در جنوبی آن استفاده میشده است و فرد یخچالدار از این در، یخ را به مشتری تحویل میداد و وقتی از ورودیها استفاده نمیشد، آنها را با یک تیغهی خشت و گل مسدود میکردند.
ارتفاع بلند یخچالها هم برای ذوب نشدن یخها در روزهای گرم تابستان بوده است، چون گرما در ارتفاع بالاتری قرار میگیرد.
خبرنگار ایسنا برای آگاهی بیشتر از وضعیت این بنای تاریخی، تلاش کرد تا با مسوولان ادارهی میراث فرهنگی و گردشگری ابرکوه و همچنین استان یزد گفتوگو کند که تا این ساعت پیگیریها به نتیجهی مشخصی نرسیده است و البته ادامه دارد.
انتهای پیام
نظرات