حسن سبحانی از تدوین برنامه 35 بندی با محوریت 17 بند اقتصادی خبر داد.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در نشست "هفتمین رییس جمهور در مسیر پیشرفت، مقاومت و عدالت" که از سوی انجمن اسلامی دانشجویان مستقل برگزار شد، در بیان دیدگاههای خود نسبت به هدفمندی یارانهها اظهارداشت: با وجود اینکه در ابتدا با اجرای هدفمندی یارانهها مخالف بودم، در حال حاضر نمیتوان آن را قطع کرد و به شکل اصولیتر باید ادامه پیدا کند.
این استاد اقتصاد در ابتدای سخنان خود گفت: انقلاب اسلامی یک انقلاب مکتبی و وابسته به اسلام است. برای تحقق این انقلاب ملت تاوان زیادی پرداخت که بیش از 60 هزار شهید و صد هزار زخمی و میلیاردها تومان خسارت حداقل خسارتی بود که این انقلاب مکتبی را به سرانجام رساند. برای این انقلاب، قانون اساسی تدوین شد و بعد در یک اقدام کمسابقه و بینظیر به رفراندوم گذاشته شد.
سبحانی ادامه داد: قانون اساسی بیانگر مناسبات اقتصادی کشور است، یعنی بنیانگذاران انقلاب، خبرگان و ملت باید سیاستهای کشورمان را بر اساس این قانون تنظیم و اجرا کنند. قرار بود یک جامعه نمونه به واسطه تحقق قانون اساسی به وجود آید تا ارزشهای وارسته و جهانشمول اسلامی تقویت شود. گفته میشد اگر اینطور عمل کنیم، زمینه صدور انقلاب فراهم میشود، یعنی تربیت انسان وارسته اسلامی و تاسیس نهادهایی که قانون اساسی طراحی کرد، زمینهساز صدور انقلاب میشوند. این انقلاب به موجب قانون اساسی بر نهی هرگونه استبداد فکری، اجتماعی و انحصار اقتصادی تاکید دارد و قوه مجریه را در پذیرش تفکیک قوا راهگشای جامعه اسلامی میداند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: قانون اساسی راهگشایی جامعه را بر عهده قوه مجریه میگذارد و صدور انقلاب را مبتنی بر نهادهای قانون اساسی معرفی میکند و بر این مساله تاکید میکند، آنچه در این قانون اجرا میشود نباید مغایر با شرع و قانون اساسی باشد.
این استاد اقتصاد اظهارداشت: شرایط امروز ما طوری است که اگر فردی یا نهادی بداخلاقی نکند، خیلی برجسته دیده میشود، یعنی اخلاق، معنویت و روابط انسانی در جامعه ضعیف شده که اگر کور سویی دیده شود گل میکند، بنابراین فرضیه من این است که به تاسیس نهادهای اسلامی نپرداختهایم. جمهوری اسلامی در کالبد نظام استبدادی باقی مانده تا جایی که نجات مستعضفان پیشکش برای مشکلات خودمان هم نتوانستهایم راهحلی پیدا کنیم.
نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: قانونگذاری در کشور ما باید مغایر با قانون اساسی و دین نباشد و شورای نگهبان هم به این منظور مصوبات مجلس را بررسی میکند که این مغایرت ایجاد نشود، اما مغایر نبودن به معنای مطابق نبودن هم نیست.
تجربه به ما نشان میدهد سه دهه فعالیت جمهوری اسلامی مطابق با قانون اساسی نیست.
سبحانی اضافه کرد: قرار بود اقتصاد صحیح و عادلانهای را پیگیری کنیم که ضمن اینکه فقر نباشد محدودیتهایی مثل بیمه و مسائل درمانی نیز برطرف شده باشد، اما به خاطر انتخاب سیاستهای اقتصادی مبنی بر لیبرالیسم سیاستهایی که در تمام 34 سال گذشته اعمال شده از یک نوع است که همه هم به فقر و نابرابری رسیده است.
این استاد اقتصاد به حذف نشدن ربا از سیستم بانکی اشاره کرد و گفت: قرار بود از طریق حذف ربا، مناسبتهای بانکی خودمان را اداره کنیم. چگونه است که در این سالها نرخ رشد اقتصادی منفی است، اما صف متقاضیان تاسیس بانک به بیش از 90 گروه میرسد. غیر از این است که بانکها در ازای پول تقاضای دریافت مازاد میکنند بنابراین آنچه در اقتصاد ما میگذرد کارکرد ربا را دارد.
وی از تورم 31 درصدی جامعه که نابودکننده سرمایهگذاری، اشتغال و توسعه دهنده فقر است، انتقاد کرد و گفت: قرار بود استبداد فکری، اجتماعی و اقتصادی نداشته باشیم، ولی مساله یارانهها مقولهای بود که مردم ایران را فقیرتر کرد و به خاطر فقرشان به آن نیاز دارند. حالا عدهای ممکن است به خاطر فقر و عادت کردن به یارانه که به خاطر آن قیمتها بالا رفته و سطح خرید پایین آمده نگران قطع آن باشند و به سمت کسی بروند که ادامه آن را قول بدهد.
نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بنای ما بر این است که به سمت قانون اساسی برگردیم و مناسبات اقتصادی را اصلاح کنیم. هیچ کس نمیتواند این سیل بنیانکن را ظرف دو سه سال جبران کند، با این حال میتوان کارهایی کرد، بنابراین گفتمان دولت من گفتمان قانون اساسی است و چهار شعار اقتصاد بدون ربا، قانونگرایی، حقجویی و از همه مهمتر اخلاقگرایی را دنبال میکند. بعد از این شعار چهار بخشی یک برنامه 35 مادهای هم است که 17 ماده آن به اقتصاد میپردازد.
سبحانی در ادامه باگریزی به سیاست خارجی، تصریح کرد: به چگونگی اعمال اصول استقلالطلبانه انتقاد دارم و معتقدم با هزینههای کمتری میتوان این اصول را دنبال کرد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره تعلق به یک حزب سیاسی،گفت: ما حزب داریم. حزب ما به صورت روزمره و هفتگی فعال است، یعنی اگر در قدرت است مطالبات قدرت را دنبال میکند و اگر در سایه است مواضع خود را مطرح میکند. اگر من به لحاظ اجرایی بینیم کسی قویتر از من وارد عرصه میشود، به لحاظ شرعی حجت و موضوعیت ندارد که در صحنه بمانم، ولی تا به حال کسی با این شرایط نمیشناسم.
این استاد اقتصاد در پاسخ به پرسش دیگری درباره یارانهها، موضع خود را اینچنین مطرح کرد: شاید من جزو معدود افرادی بودم که با اصل هدفمندی یارانهها مخالف بودم و میگفتم این اصل پرداختن به معلول است و جرمخیز است چون فقر را زیاد میکند و متاسفانه تجربه نشان داد این حرف صحیح بوده است ولی الان با لغو این قانون موافق نیستم چون دو سال اجرا شده و زندگی مردم متناسب با آن تغییر کرده است. الان باید به شرایط فعلی نگاه کرد به همین دلیل لغو هدفمندی یارانهها که گرچه درست نیست مطرح نمیشود اما در کنار آن باید این مساله را آسیبشناسی کرد.
وی ادامه داد: باید قانون را به نفع طبقات ضعیفتر برد. میتوان با آرایش آن به نفع طبقات محروم، قدرت خرید را حفظ کرد به علاوه یارانه حتما نباید نقدی باشد. شاید برای طبقه متوسط یارانه غیرنقدی و برای طبقه پایینتر یارانه هم به صورت نقدی و هم غیرنقدی تعلق بگیرد.
سبحانی بار دیگر بر اهمیت اقتصاد تاکید کرد و افزود: همیشه میگفتیم اگر مارکس نگفته بود اقتصاد زیربناست و ما را با نقل گفته او به کمونیست بودن متهم نمیکردند، ما هم میگفتیم اسلام گفته که اقتصاد زیربناست.
به گزارش ایسنا، بخش دیگری از سخنان این اقتصاددان به حذف نفت از بودجه کشور اختصاص داشت.
وی گفت: این کار،کار سختی است، ولی باید توجه کنیم که ما قانون نحوه نوشتن بودجه را نداریم. اگر این قانون را داشتیم و برای بهرهبرداری از انفال که معادن و نفت زیرمجموعه آن هستند قانون تعیین میشد مشکل وابستگیمان به بودجه نفت هم کاهش پیدا میکرد.
نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی به برخی مشکلات زیربنایی مثل معافیت مالیاتی برخی افراد که باعث شکافهای هر چه بیشتر میشود اشاره کرد و ادامه داد: در بودجهای که امسال تصویب شده 29 هزار میلیارد تومان کسری عملیاتی داریم یعنی اگر دولت به همین میزان مالیات بگیرد، یا درآمدهای دیگر داشته باشد تازه میتواند هزینههای جاری را تامین کند.
سبحانی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره مذاکره با آمریکا به منافع ملی اشاره کرد و گفت: نفع امروز ما باید رعایت شود. ما به جز رژیم اشغالگر قدس همانطور که مقام معظم رهبری در مشهد فرمودند هیچ مشکلی نداریم، اما نباید فکر کنیم که اگر رفتیم و با آمریکا رابطه برقرار کردیم همه مسائل داخلی حل میشود. هر چند در هر صورت گشایشهایی خواهیم داشت.
انتهای پیام
نظرات