سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اعلام کرد: کنسولگری ایران در هرات از روز دوشنبه فعالیتهای خود را از سر گرفته است.
به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، رامین مهمانپرست صبح سهشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره حمله به کنسولگری ایران در هرات گفت: برخی افراد با انگیزههای خاص حمله کرده و خساراتی وارد شد بر همین اساس کنسولگری ما در هرات برخی از فعالیتهای خود را متوقف کرده بود تا بدین مساله رسیدگی شود و بنا به درخواست مقامات و مردم این کشور فعالیت کنسولگری هرات از روز دوشنبه دوباره آغاز شده است.
مهمانپرست در ادامه افزود: در حال حاضر مساله خسارات وارده نیز در حال پیگیری است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره استقرار سامانه ضدموشکی پاتریوت در مرز ترکیه و سوریه از سوی ناتو خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران موضع خود را از گذشته اعلام کرده است ما معتقدیم باید همه کشورهای منطقه تلاش کنند که ثبات و امنیت در منطقه حاکم شود.
او با بیان اینکه این اقدام اقدامی تحریک کننده است ادامه داد: هر اقدام تحریککنندهای برخلاف منافع کشورهای منطقه است به ویژه این که کشورهای غربی و ناتو پیشینه خوبی در مداخله در منطقه ما ندارند و ما ریشههای بیثباتی و ناامنی را در اقدامات آنها میدانیم. مذاکرات در حال انجام است و ما توصیههای خود را به کشورهای منطقه بهخصوص به مقامات ترکیه اعلام کردهایم که باید با کمک کشورهای منطقه شرایطی را فراهم کرد که ثبات هر چه بیشتر تثبیت شود و از اقداماتی که میتواند به ناامنیها و بیثباتیهای بیشتر منجر شود پرهیز کرد.
از نقش مثبت عمان برای رفع مشکل تاجیک تشکر میکنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره زمان آزادی نصرتالله تاجیک، دیپلمات پیشین کشورمان از زندان و دریافت وثیقه سپرده شده از ایران پس از آزادی تاجیک گفت: با همکاری و مساعدت خوبی که دولت عمان در مورد پرونده تاجیک انجام داد امروز تاجیک از لندن عازم عمان میشود و قشقاوی، معاون کنسولی وزارت خارجه روز سهشنبه از تهران برای استقبال از تاجیک وارد عمان میشود.
وی اضافه کرد: امشب تاجیک به اتفاق معاون کنسولی وزارت خارجه وارد تهران خواهد شد که اطلاعرسانی دقیقتر در این باره انجام خواهد شد.
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهیی وزارت خارجه با بیان این که این پرواز با هواپیمای اختصاصی دولت عمان انجام میشود، افزود: از نقش مثبتی که دولت عمان برای رفع مشکل تاجیک و اثبات بیگناهی و بازگرداندن وی به تهران داشت تشکر میکنیم ضمن این که وزارت خارجه همچنان تلاشهای وسیع خود را دنبال میکند. در طول شش سال گذشته هر نوع اقدامی برای دفاع از تاجیک را وزارت خارجه انجام داد از جمله وثیقهای گذاشت و موضوع وکیل و هزینههای مختلفی که در طول این مدت لازم بود را که میزان قابل توجهی را شامل شد برای دفاع از این تبعه ایرانی انجام داد . وزارت خارجه برای دفاع از حقوق اتباع ایران از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد. طبیعی است که پس از آزادی آقای تاجیک بحث قضایی برای اخذ وثیقه طبق روال عادی دنبال میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره اظهارات رییس کمیسیون امنیت ملی مبنی بر این که باید منتظر نتیجه مذاکرات ایران و آژانس در ماه بعد بود و مذاکرات با 1+5 را دنبال کرد و موضع رسمی ایران در این باره گفت: افراد مختلفی دیدگاههای خود را مطرح میکنند آن چه که بارها تکرار کردهایم این است که مذاکرات ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید به صورت فنی و حقوقی باشد و در این چارچوب میتوانیم به سرعت به نتیجه و توافق برسیم احساس ما این است که نوع رفتار کشورهای غربی با فعالیت هستهیی کشور ما اصلا موضوعی فنی و حقوقی نیست و رفتار هدفمند سیاسی با این نیت است که فشارهایی را به این بهانه به ملت ما وارد کنند.
او ادامه داد: ما مذاکراتمان را با آژانس دنبال میکنیم و مذاکرات بعدی اواخر دی ماه در تهران برگزار میشود اظهار امیدواری تیم مذاکره کننده از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای این که به توافق کاملی دست یابیم نشان دهنده این است که بحثها پیشرفت خوبی داشته است و امیدواریم از نظر فنی در چارچوب حقوقی بتوانیم به تفاهم خوبی برسیم.
وی در عین حال افزود: در صورتی که مذاکرات با آژانس به نتیجه مطلوبی برسد بار دیگر موید این خواهد بود که بحث کشورهای غربی و 1+5 بحثی سیاسی است و شاید بهترین راهحل برای این که مذاکراتمان با 1+5 به نتیجه برسد این است که حقوق هستهیی کشورمان برای فعالیتهای صلحآمیز کاملا به رسمیت شناخته شود. اگر محلی از نگرانی نیز وجود داشته باشد و یا چنین ادعایی مطرح باشد طبیعتا در مذاکراتی که با آژانس داریم نسبت به چگونگی رفع آن نگرانیها به توافق خواهیم رسید.
مذاکرات ایران و 1+5 قرار نیست فقط شامل موضوع هستهیی باشد
مهمانپرست تاکید کرد: بحث مذاکرات ایران و 1+5 قرار نیست فقط شامل موضوع هستهیی باشد و موضوعات مختلفی در منطقه و سطح بینالمللی وجود دارد که نیاز به همفکری، رایزنی و یافتن بهترین راهحل برای مشکلات است. معتقدیم باید از این ظرفیت استفاده شود و کشورهای مستقل باید برای مدیریت فعلی جهان مشارکت داشته باشند و برای رفع بحرانهایی که توسط برخی از کشورهای معدود تا کنون ایجاد شده است فعال باشند.
مهمانپرست همچنین درباره اخبار مطرح شده مبنی بر لغو سفر احمدینژاد به ترکیه نیز گفت: توضیحات لازم توسط دفتر ریاست جمهوری داده شده است علت لغو این سفر تراکم کاری و تداخل برنامههای سفر با برنامههای داخلی بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره سوریه و طرحهای ارائه شده درباره بحران این کشور نیز گفت: از دیدگاه ما تنها راه حل بحران فعلی سوریه این است که اجازه داده شود مردم سوریه در مورد آینده سیاسی خود و سیستم حاکم تصمیمگیری کند. هر اقدام در جهت جنگافروزی و دامن زدن به درگیریهای داخلی، ارسال سلاح و اقدامات تروریستی فقط جان مردم بیگناه سوریه را به خطر میاندازد. توصیه ما این است که همه کشورهای منطقه و فرامنطقهیی که میتوانند موثر باشند و از تواناییهای خود در جهت ایجاد آرامش در سوریه استفاده کنند تلاش کنند درگیریها متوقف شوند و زمینه گفتوگوهای ملی فراهم شود.
او با اشاره به طرح شش مادهیی ایران برای حل بحران سوریه افزود: با این طرح میشود در دوره انتقالی به کمک افراد و گروههای مختلف که نمایندگی بخشهای مختلف سوریه را برعهده دارند نسبت به تصمیمگیری برای اقدامات اساسی مانند انتخابات پارلمانی، قانوناساسی و ریاست جمهوری اقدام کرد.
وی تاکید کرد: ما این طرح را بهترین، مناسبترین و مسالمتآمیزترین روش برای ایجاد آرامش در سوریه ترقی میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره این که آیا تصمیم دستگاه انگلیس برای نقض استرداد تاجیک به آمریکا را گامی مثبت در جهت روابط ایران و انگلیس تلقی میکنید؟ گفت: آمریکاها در پی دامگذاری برای اتباع ما به قصد ایجاد فشار به ملت ما اقدامات نادرست زیادی تاکنون انجام دادهاند که یکی از این موارد بحث پرونده تاجیک بود که بیگناهی وی محرز بود اما با این حال با فشار آمریکا وی شش سال را در انگلیس در بازداشت خانگی به سر برد و فشارهای زیاد روحی و جسمی به او وارد شد. وزارت کشور انگلیس در نهایت با توجه به رای دادگاه مبنی بر این که مدارک کافی نسبت به این اتهدام وجود ندارد درخواست تجدید نظر نکرد و مهلت قانونی برای آزادی وی به اتمام رسید در تدارک بازگشت تاجیک به تهران هستیم.
او تاکید کرد: در این مدت فشارهای زیادی به تاجیک وارد شد و اتهام بیاساسی مطرح کرده بودند. این اقدام را نادرست میدانیم. زودتر از این باید اقدام مناسبی برای آزادی ایشان صورت میگرفت و فردی بیگناه با این همه تاخیر از زندان آزاد میشد.
علائم مثبتی تاکنون از آمریکا دریافت نشده است
مهمانپرست در پاسخ به اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا مبنی بر تحریم پنج فرد و هفت شرکت مرتبط با برنامه هستهیی ایران و اظهار آمادگی برای مذاکره با ایران نیز گفت: ادعای مقامات آمریکایی درباره گفتوگو و مذاکره با رفتار عملی آنها در ایجاد فشار به ملت ما کاملا مغایرت دارد. مردم ما دشمنیهای آمریکا را نسبت به حقوقشان فراموش نمیکنند اگر واقعا چنین تغییرات اصولی قرار است بین مقامات آمریکایی ایجاد شود باید در عمل آثار مثبت خود را نشان دهد. چنین علائمی تاکنون دریافت نشده است و تحریمهای اخیر نیز نشاندهنده ادامه اقدامات اشتباه گذشته مقامات آمریکایی است.
وی درباره ششمین سالگرد ربایش علیرضا عسگری نیز گفت: این پرونده مانند پرونده اتباع دیگر کشورمان که توسط آمریکاییها ربوده شدهاند پیگیری میشود و تمام تلاشمان را میکنیم تا هر چه سریعتر نسبت به آزادی ایشان اقدام شود این روشهای غیرانسانی توسط مقامات آمریکایی باید کنار گذاشته شود.
خبرنگار دیگری درباره اخباری مبنی بر حضور نمایندگان از حزب بعث سوریه برای مشورت در تهران پرسید که مهمانپرست اظهار کرد: این که ایران با کشورهای مختلف در حال رایزنی است جز اولویتهای اصلی سیاست خارجی ما بوده است و در رابطه با همه بحرانهای منطقه تاکنون تمام تلاشمان را انجام دادهایم. طبیعی است که باید این رایزنیها هم با مخالفان و هم با موافقان و نمایندگان دولت و کشورهای موثر منطقه صورت گیرد اما این که اقدامات خاصی صورت گرفته شده باشد و یا این که گروه خاصی به تهران سفر کرده باشند، وجود ندارد.
غربیها تلاش میکنند به جای مردم سوریه تصمیم بگیرند
او همچنین در مورد این که ناظران غربی معتقدند تناقضی در سیاست خارجی ایران برای حمایت از سکولارها در سوریه وجود دارد نیز گفت: به نظر میرسد متوجه اهداف نشست تهران نبودهاید، این نشست فرصتی بود برای این که گروههای مختلف سوری دور هم جمع شوند و نقطه نظرشان را ارائه کنند و مسائل را بین خودشان حل کنند. این که گروههای مختلف از سوریه در نشست تهران شرکت کردند به معنای این است که فراگیری داشته است و همه جریانهای قومی و مذهبی و سیاسی در آن حضور داشتهاند.
دستیار ویژه وزیر خارجه ایران تاکید کرد: ما از هیچ بخشی حمایت نداشتهایم و تنها تسهیلکننده آن بودیم. زیرا تنها راه حل مسالمتآمیز بحران فعلی سوریه این است که برای گروههای مختلف فرصتی فراهم کرد تا گفتوگوهای سوری سوری شکل گیرد.
وی ادامه داد: مردم سوریه هستند که باید تصمیم بگیرند چه اقدامی انجام دهند. اشکالی به سیاستهای مقامات آمریکایی و کشورهای غربی دیگر وارد است این است که تلاش میکند به جای مردم سوریه تصمیم بگیرند. اگر کشورهای غربی واقعا مدعی دموکراسی هستند باید اجازه دهند خود مردم در شرایط مناسب نظراتشان را ارائه کنند. ممکن است در یک کشور اکثریت مردم از گرایشهای اسلامی دفاع کنند در این صورت کسی حق ندارد با آن مقابله کند و توصیه کند چه چیزی به نفع مردم است. ممکن در کشور دیگری اکثریت مردم نظر دیگری داشته باشند باید یاد گرفت که به نظر مردم احترام گذاشت.
مهمانپرست این خبرنگار آمریکای را خطاب قرار داد و گفت: توصیه میکنم رسانههای آمریکایی به مقامات آمریکا پیشنهاد کنند که راه دموکراسی احترام گذاشتن به حقوق ملتها است و این را باید چند بار تمرین کنند تا بیشتر یاد بگیرند.
رویه دولت کانادا هیچ وقت سازنده نخواهد بود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره پیگیری و استرداد خاوری، رییس پیشین بانک ملی ایران از کانادا گفت: این بحث پرونده قضایی و امنیتی است که پیگیری آن توسط مقامات امنیتی و قضایی دنبال میشود. البته دستگاه سیاست خارجی وظیفه خود میداند تلاش کند که اقدامات لازم برای احقاق حقوق ملت ما و مقابله با کسانی که به منافع ملی ما ضربه زدهاند صورت گیرد؛ اما کار اصلی توسط مقامات امنیتی و قضایی انجام میشود.
او درباره روابط ایران و کانادا نیز گفت: تغییر خاصی در این روابط نمیبینیم اما همچنان شاهد رویکرد اشتباه در جهت تصمیمات نادرست و فشار آوردن به کشورمان هستیم و تحریمهای اخیری که برای تعدادی از افراد و شرکتهای ایرانی دنبال میکنند نشاندهنده این است که دولت کانادا همچنان رویه اشتباه خود را دنبال میکند که هیچ وقت سازنده نخواهد بود.
مهمانپرست درباره اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر مخالفت با نهایی شدن پروژه خط لوله گاز ایران و پاکستان نیز گفت: آمریکاییها نسبت به روابط خوب کشورهای منطقه حساس هستند و تلاش میکنند این روابط شکل نگیرد به ویژه درباره ایران تلاش مقامات آمریکایی این است که تا حد امکان از توسعه و گسترش همکاریهای ایران با سایر کشورها به ویژه کشورهای همسایه جلوگیری کنند. البته اهداف پنهانی نیز از این اقدامات دنبال میکنند که یکی از آنها فشار آوردن به رقبای اصلی اقتصادیشان در منطقه است زیرا احساس میکنند در آینده کشورهای قدرتمند آسیایی رقابت اقتصادی با آمریکا خواهند داشت و با روش تحریم و کارشکنی در پروژههای بزرگ نفت و گاز به دنبال حذف رقبای خود و به عقب انداختن برنامههای توسعهیی کشورها هستند.
کشورهای منطقه منافع ملیشان را به فشارهای سیاسی کشورهای غربی ترجیح میدهند
وی تاکید کرد: ما براساس منافع ملیمان پروژهها را دنبال میکنیم و معتقدیم کشورهای منطقه منافع ملیشان را به فشارهای سیاسی کشورهای غربی ترجیح میدهند به ویژه اینکه با کشور همسایه پاکستان روابط بسیار خوبی داریم وضعیت اقتصادی ما مکمل یکدیگر است. در این کار عزم مسئولین دو کشور بسیار جدی است.
دستیار ویژه وزیر امور خارجه در پاسخ به اظهارات مقامات غربی مبنی بر بسته پیشنهادی جدید برای ارائه به ایران و گفتوگوها با 1+5 نیز گفت: معاونان اشتون و جلیلی درباره تاریخ و مکان مذاکره بعدی گفتوگوهایی داشتهاند. اگر توافقی حاصل شود به اطلاع خواهد رسید. درباره بسته پیشنهادی جدید و تبلیغات آن نیز بهتر است کشورهای 1+5 در گفتوگوها اقدام منطقی در جهت حل مسائل داشته باشند. کاملا روشن است که بحث ما و 1+5 به چه صورت میتواند به نقطه مطلوب برسد. قبلا پیشنهادات طرف ایرانی ارائه شده است که جامع، سازنده و مورد تایید کشورهای 1+5 نیز بوده است. بنابراین تصورات اشتباه مبنی بر این که همزمان فشارهایی وارد شود و یا بستههایی پیشنهاد شود که هیچ ارزشی نداشته باشد و راهگشایی برای تحقق حقوق کامل ملت ما در بهرهگیری از دانش هستهیی را نداشته باشد بعید است بتواند تاثیر مثبتی داشته باشد.
او تاکید کرد: راهحل اصلی داشتن رویکرد منطقی، به دور از رفتارهای اشتباه است.
مبنای ما درباره خزر همچنان قراردادهای 1921 و 1940 است
دستیار ویژه وزیر امور خارجه همچنین درباره برگزاری سی و یکمین اجلاس کارشناسان ارشد کشورهای ساحلی دریای خرز برای تدوین کنوانسیون رژیم حقوقی مربوط به این دریا در ترکمنستان نیز گفت: این نشست هماکنون در عشقآباد در حال برگزاری است. معتقدیم هر چه سریعتر رژیم حقوقی دریای خزر باید تدوین شود که در این صورت منافع کشورهای حاشیه این دریا بیشتر تامین خواهد شد. نمایندگان کشور ما به ریاست آخوندزاده در این اجلاس حضور دارند. مبنای ما همچنان قراردادهای 1921 و 1940 است و بر این مبنا مسائل دریای خزر را دنبال میکنیم.
وی تاکید کرد: باید تلاش کرد برخی از نقاطی که هنوز به توافق نهایی نرسیده است با عزم و اراده مسوولان پنج کشور ساحلی به نتیجه برسد؛ هر چند شاید حدود 70 درصد رژیم حقوقی با موافقت پنج کشور به نقطه مناسبی رسیده است. تاکید ما بر این است که هر اقدامی در دریای خرز حتما باید با توافق 5 کشور باشد و هیچ کشوری ثالثی نمیتواند بدون این توافق در این دریا حضور داشته باشند.
مهمانپرست همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره مذاکرات ایران و 1+5 تاکید کرد: ما به دنبال دستیابی به توافق همه جانبه هستیم. در این توافق باید حقوق هستهیی صلحآمیز کشور ما کاملا به رسمیت شناخته شود و بتوانیم از این دانش به شکل کامل برای توسعه کشورمان استفاده کنیم.
اگر حقوق ما را به رسمیت بشناسند نگرانیهای آژانس را رفع میکنیم
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهیی وزارت خارجه در ادامه گفت: اگر حقوق ما را به رسمیت بشناسند اقداماتی که به رفع نگرانیها آژانس منجر میشود را دنبال خواهیم کرد.
او درباره برخی اظهارات مبنی بر این که نمیتوان به مذاکرات خوشبین بود گفت: این بستگی به کشورهای 1+5 دارد. ما بارها نظرمان را اعلام کردهایم که برای مذاکرات سازنده همیشه آماده هستیم. معتقدیم که منطقی برای دفاع از حقوقمان در مذاکرات با کشورهای 1+5 داشتیم قابل توجه و دقیق است اگر این کشورها حقوق ما را به رسمیت بشناسند میشود خوشبین بود اما اگر رفتار غیرمنطقی داشته باشند خوشبینی جایی ندارد.
مهمانپرست با اشاره به اظهارات یکی از اعضای تیم مذاکرهکننده ایران مبنی بر خوشبین نبودن به مذاکرات گفت: اگر فردی از اعضای تیم مذاکراتی این ارزیابی را مطرح میکند بر مبنای فضایی است که در هنگام مذاکرات از جانب کشورهای 1+5 اظهار میشود. اگر تغییر مناسبی در ادبیات کشورهای 1+5 ایجاد شود و مبنای مذاکرات از طرف آنها رویکرد منطقی باشد و دست از فشارها بردارند به نتیجه خواهیم رسید. اگر با همان چارچوب قبلی ادامه دهند نشان میدهد نباید خوشبین بود.
خبرنگار دیگری به اظهارات احمدینژاد مبنی بر این که برخی در داخل کشور نمیخواهند پرونده هستهیی ایران حل شود اشاره کرد و پرسید که ارزیابی وزارت خارجه در این باره چیست؟ که مهمانپرست گفت: طبیعی است که ممکن است برخی افراد در داخل کشور تصوراتی نسبت به اصل و منافع نظام داشته باشند که در هر کشوری ممکن است چنین مباحثی مطرح باشد. قاطع ملت ما از حقوق هستهیی کامل برای بهرهمند شدن در جهت اهداف صلحآمیز حمایت میکنند.
دستیار ویژه وزیر خارجه ایران درباره رزمایش آینده ایران در تنگه هرمز نیز گفت: امنیت خلیجفارس و تنگه هرمز برای ما اولویت اصلی است و معتقدیم همه کشورها باید به امنیت آن حساس باشند. با توجه به این که شاهراه عبور انرژی است احساس ما این است که برخی از کشورها به دنبال ایجاد ناامنی در این منطقه حساس هستند. اقتدار دفاعی کشورمان برای برقراری امنیت در این منطقه حتما در این شرایط میتواند کمک کند تا جنبه بازدارندگی داشته باشد تا اگر کسی قصدی برای بر هم زدن امنیت در منطقه را دارد این تصور را کنار بگذارد.
وی تاکید کرد: این رزمایشها نشاندهنده اقتدار دفاعی کشور ما در برقراری ثبات و امنیت در منطقه و به ویژه در تنگه هرمز و خلیجفارس است.
به گزارش ایسنا، مهمانپرست در ابتدای نشست میلاد امام موسی کاظم (ع) و حضرت عیسی مسیح را به همه پیروان ادیان الهی تبریک گفت و افزود: برقراری صلح و امنیت در تمام جهان و تلاش بشریت برای برقراری نظم عادلانه را آرزو میکنیم.
انتهای پیام
نظرات