• پنجشنبه / ۲۳ آذر ۱۳۹۱ / ۱۲:۰۵
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 91092313351

گرامی‌داشت یاد عمرانی در شهرستان ادب / انتقادهای قزوه از ارشاد

گرامی‌داشت یاد عمرانی در شهرستان ادب / انتقادهای قزوه از ارشاد

مراسم گرامی‌داشت یاد خلیل عمرانی در سالگرد تأسیس مؤسسه شهرستان ادب برگزار شد. علیرضا قزوه در این مراسم از رفتار وزارت ارشاد که به زعم او، باعث بی‌مهری نسبت به شعر شده است، انتقاد کرد.

مراسم گرامی‌داشت یاد خلیل عمرانی در سالگرد تأسیس مؤسسه شهرستان ادب برگزار شد. علیرضا قزوه در این مراسم از رفتار وزارت ارشاد که به زعم او، باعث بی‌مهری نسبت به شعر شده است، انتقاد کرد.

به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، رضا اسماعیلی ‌- شاعر - در این مراسم که 22 آذر برگزار شد، در سخنانی گفت: امروز مجلس یادبودی برای شاعر بسیجی و دردمند انقلاب، خلیل عمرانی، داریم و امسال هم دومین سالگرد فعالیت سایت شاعران فارسی‌زبان است.

او که در مراسم «گرامی‌داشت خلیل عمرانی» و دومین سا‌گرد تأسیس «مؤسسه شهرستان ادب»، به‌عنوان مجری مراسم صحبت می کرد، همچنین ادامه داد: بین شهرستان ادب و سایت شاعران فارسی‌زبان هیچ فاصله‌ای نیست و این دو یک روح هستند در دو بدن.

این شاعر سپس با خواندن غزلی از خلیل عمرانی، یاد او را گرامی داشت.

مؤدب: بی‌توجهی به شعر حاصل سیاست‌گذاری فرهنگی است

در ادامه این برنامه، علی‌محمد مؤدب - رییس مؤسسه شهرستان ادب - درباره خلیل عمرانی گفت: خلیل عمرانی معلم رستگار شعر انقلاب بود و حلقه‌ای سالم و بادانش در کنار ایشان شکل گرفته بود.

او همچنین با ابراز خوشحالی از گذشت دو سال از تأسیس سایت شاعران فارسی‌زبان گفت: زبان فارسی از ارکان اصلی هویت ماست و ایران اسلامی زنده‌کننده اسلام در دوران معاصر است. مهم‌ترین قله جهان زبان فارسی، شعر فارسی است و اقدام مبارک دوستان ما در سایت شاعران فارسی‌زبان، زنده کردن توجه به شعر فارسی بود.

این شاعر سپس ادامه داد: این سایت با عشق و وقت ‌گذاشتن خالصانه در ساعت‌های استراحت دوستان شکل گرفت. پاسداشت این تلاش بر همه ما و مدیران فرهنگی واجب است.

او همچنین اظهار کرد: تشییع جنازه عمرانی نشان‌دهنده پایگاه شعر در جامعه ماست. این‌که در سیاست‌گذاری‌ها به شعر توجه نشود، حاصل نظام سیاست‌گذاری فرهنگی ماست که توجه به فوتبال و سرگرمی‌های دیگر را بر فرهنگ ترجیح داده است.

مؤدب سپس افزود: در گذشته مجلات ادبی مرکزی برای شعر و ادبیات بودند که از آن محروم شده‌ایم. امروز این سایت بسیاری از علاقه‌مندان را گرد هم آورده است؛ هم کارکردهای مجلات سابق را دارد و هم کارکردهای دیگر.

او همچنین اظهار امیدواری کرد: در زندگی و حیات عزیزان زحمات‌شان را قدر بدانیم و مثل خلیل عزیز نباشد که پس از مرگ، تازه به یادشان بیفتیم.

مؤدب سپس غزلی را که برای تسلیت به شاعران و علاقه‌مندان خلیل عمرانی سروده بود، خواند.

محدثی: خلیل عمرانی در منزلش حسینیه‌ی شعر داشت

در بخش دیگری از این مراسم، مصطفی محدثی خراسانی – شاعر - گفت: من عمرانی را نخستین‌بار 26 سال پیش در اردوگاه رامسر دیدم که دانش‌آموزان شاعر منتخب کشور برای گذارندان دوره آمده بودند و عمرانی دانش‌آموزان یزد را با خود آورده بود. هر جا ایشان را می‌دیدم، یکی دو جوان همراه‌شان بودند.

محدثی همچنین ادامه داد: عمرانی خود را وقف جوانان کرد و تریبون خود را بین جوانان تقسیم می‌کرد. مجموعه‌های شعر او نسل برومندی است که در سایه حمایت‌های او رشد کردند.

این شاعر سپس افزود: زمانی که عمرانی ساکن تهران شد، اسلام‌شهر را انتخاب کرد تا بتواند خانه بزرگ‌تری برای حضور جوانان داشته باشد و طبقه پایین خانه‌اش را به حسینیه شعر اختصاص داد.

محدثی همچنین غزلی از سروده‌های خود را خواند.

انتقادهای علیرضا قزوه

به گزارش ایسنا، در این مراسم همچنین علیرضا قزوه – شاعر – در سخنانی گفت: همیشه شادی و غم ما توأم بوده و شاعران تلفیقی از خنده‌ها، گریه‌ها، ‌غم‌ها و شادی‌ها بوده‌اند.

او سپس اضافه کرد: امروز شادی سال‌روز تأسیس شهرستان ادب با اندوه درگذشت عمرانی تلخ شد، اما عمرانی شاگردانی دارد که جای او را بگیرند.

قزوه سپس اظهار کرد: خلیل عمرانی از «بابا»های شعر فارسی است. «بابا»ها که در ادبیات فارسی کم هستند، به کسانی گفته می‌شود که شاگردپروری می‌کنند، مشکلات را حل می‌کنند، ‌شاعران خوبی هستند و اهل آموزش و نماز و تقوا هستند.

این شاعر در ادامه گفت: من و خلیل عمرانی گرچه رفیق صمیمی نبودیم، اما دوستی‌مان 30ساله است. آخرین کتابش را هم هشت ماه پیش برای ما در «تکا» فرستاده بود.

قزوه همچنین درباره سایت شاعران فارسی‌زبان اظهار کرد: تنها در کشمیر بیش از 1000 شاعر فارسی‌زبان داریم. دلیل تأسیس این سایت، توجه به شاعران فارسی‌زبان خارج از ایران بود. نیت اصلی ما این است که دوستان با شاعران افغان، ‌تاجیک و هندی گره بخورند.

او افزود: در هند انجمن ادبی بیدل دهلوی را تأسیس کرده‌ایم. روزگاری هند با ایران قابل مقایسه نبود و بیش از 70 درصد از تذکره‌ها و فرهنگ‌های زبان فارسی محصول هند است. دوران بابریان موج هجرت شاعران و بزرگان ایران به هند رخ داد.

این شاعر همچنین گفت: انگلیسی‌ها در هند هرچند در آغاز حتا کتاب‌های فارسی چاپ می‌کردند، کم کم انگلیسی را جایگزین کردند و در هند ریشه را زدند. امروز هم انگلیس دارد همین کار را در افغانستان انجام می‌دهد. آمریکا و انگلستان و بی‌بی‌سی برای شاعران افغان برنامه دارند. باید ادبیات این‌سو و آن‌سوی مرزها به هم گره بخورد.

قزوه سپس از شاعران ایرانی خواست از شاعران فارسی‌زبان غیرایرانی دستگیری کنند و گفت: شعر آن‌ها را به نرمی نقد کنید. با آن‌ها دوست شوید تا شرایطی برای رشد زبان فارسی در آن کشورها فراهم شود.

او همچنین ابراز عقیده کرد: وزارت ارشاد باعث شده شعر ما مورد بی‌مهری قرار بگیرد. این مکان را هم می‌خواستند از مؤسسه بگیرند. مشکل جامعه ما این است که فرهنگ و ادبیات تحت تأثیر سیاست است. فرهنگ زیربنا نیست و همیشه می‌خواهند تعادل مخروط را به هم بزنند.

قزوه در ادامه این اظهارنظر، اضافه کرد: باید نگاه فرهنگی مقام معظم رهبری در همه باشد؛ اما نیست. در ارشاد بعضی‌ها ضدفرهنگ هستند و من بهترین جاها را حوزه هنری و مؤسسه شهرستان ادب می‌دانم که با دل و جان کار می‌کنند.

او در ادامه افزود: برای من مهم نبود که آمار سایت‌مان از آمار سایت شما بالاتر است و گزارش کار بدهم. امروز ما جا نداریم. روزهایی بوده که من و آقای سعیدی ‌راد پول گذاشته‌ایم و کار را پیش برده‌ایم. بسیاری از اوقات دفتر بیداری حوزه آقایان مؤمنی، سعیدی‌ راد و داوودی به داد ما رسیده‌اند. ما می‌خواهیم در روزگار مشکلات با مهربانی به کارمان ادامه بدهیم.

قزوه در پایان سخنانش شعری خواند.

مؤمنی: هر نوع خدمت به زبان فارسی عبادت است

محسن مؤمنی - رییس حوزه هنری – هم با تبریک سالگرد تأسیس مؤسسه شهرستان ادب و سایت شاعران فارسی‌زبان گفت: دوستان با عشق این سایت را اداره می‌کنند و چون کارشان عاشقانه است، مورد محبت دوستدارانش قرار گرفته و کاربران سایت روز به روز بیش‌تر می‌شوند.

مؤمنی سپس درباره فعالیت‌های علیرضا قزوه عنوان کرد: قزوه هر جا بوده، منشأ برکت شده است و تأسیس انجمن ادبی بیدل و احیای زبان فارسی تا حد امکان از خدمات ایشان در هند محسوب می‌شود.

او همچنین اظهار کرد: امیدوارم گرچه بعید است، زبان فارسی در هند به جایگاه قبلی‌اش برگردد. هر نوع خدمت به زبان فارسی عبادت است. تلاش‌های زیادی می‌شود تا زبان فارسی هر روز منزوی‌تر شود. دوستان در افغانستان تلاش زیادی می‌کنند تا از کلمه ساده‌ای مثل دانشگاه به عنوان یک کلمه فارسی استفاده شود. امیدواریم این تلاش‌ها منجر به شکوه زبان فارسی شود.

رییس حوزه هنری همچنین اظهار کرد: یکی از دلایل تلاش برای انزوای زبان فارسی این است که زبان فارسی زبان اسلام و تشیع است. ان‌شاءالله ما هم بتوانیم از خدمت‌گزاران زبان فارسی باشیم.

سعیدی راد: یکی از دلایل ماندگاری ما صبر و پایداری بود

در بخش دیگری از این برنامه عبدالرحیم سعیدی‌ راد – شاعر - گفت: امیدوارم بتوانیم سالگردهای بعدی سایت را برگزار کنیم. بسیاری از سایت‌هایی که هم‌زمان با ما با رنگ و لعاب بیش‌تری شروع کردند، در راه ماندند. یکی از دلایل ماندگاری ما صبر و پایداری بود که نگذاشتیم سایت متوقف شود و مشکلات را پشت سر گذاشتیم.

او سپس با گفتن تسلیت به مناسبت درگذشت خلیل عمرانی، شعری از قیصر امین‌پور را تقدیم به خلیل عمرانی خواند.

در این برنامه با پخش کلیپی از شعرخوانی خلیل عمرانی، از این شاعر فقید آیینی یاد شد و شاعرانی همچون رضا اسماعیلی، قاسم صرافان، فاطمه نامی‌زاد، جواد شیخ‌الاسلامی، پروانه بهزادی آزاد، احسان اکابری، سودابه مهیجی، حافظ ایمانی، قادر دلاورنژاد، تاجیک‌زاده، بی‌بی سمانه رضایی، محمود حبیبی کسبی، علیرضا رضایی، عارفه دهقانی، نوری، رضوانی، تهرانی، پیمان طالبی و ... به شعرخوانی پرداختند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha