• شنبه / ۱۸ آذر ۱۳۹۱ / ۱۱:۲۹
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 91091809478
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

/گزارش/ دستان پر مهرت، گرمابخش آشیانه‌ی ویرانم

/گزارش/ دستان پر مهرت، گرمابخش آشیانه‌ی ویرانم

ایسنا/خراسان جنوبی ساعت 20:38 دقیقه چهارشنبه 15 آذر ‌زلزله‌ای به قدرت 5.5 ریشتر ‌در طول جغرافیایی 59.54 و عرض جغرافیایی 33.50 و عمق 9 ، "زهان" خراسان جنوبی را لرزاند.

ساعت 20:38 دقیقه چهارشنبه 15 آذر ‌زلزله‌ای به قدرت 5.5 ریشتر ‌در طول جغرافیایی 59.54 و عرض جغرافیایی 33.50 و عمق 9 ، "زهان" خراسان جنوبی را لرزاند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه خراسان جنوبی،‌ تا قبل از ظهر روز پنجشنبه اهالی روستای عباس‌آباد از روستاهای زلزله‌زده‌ی استان خراسان‌جنوبی، در محل چادرهای هلال احمر ساکن شده بودند و نیروهای هلال احمر نیز در حال توزیع اقلام مورد نیاز اهالی بودند. به نزدیک چادرها رفتیم، زنان روستا کودکانشان را به آغوش گرفته و در کنار چادرها نشسته بودند. یکی از آنها می‌گفت: خوشبختانه روستای عباس‌آباد تلفات جانی نداشته و منازلمان هم فقط ترک برداشته است اما از ترس ریزش همین ترک‌ها از دیشب تا به حال در کوچه به سر می‌بریم و جرأت اینکه در خانه بمانیم، نداریم.

زلزله که اتفاق افتاد درها به رویمان قفل شد

بعد از عباس‌آباد وارد حسین‌آباد زهان شدیم. این روستا نسبت به عباس‌آباد بیشتر خسارت دیده بود. مسوولین استانی و کشوری در این روستا مشغول بازدید بودند، به خانه‌ای وارد شدیم. صاحبخانه وسایل زندگی‌اش را از داخل بیرون ریخته بود و در عین حال که باران نیز می‌آمد مشغول جمع و جور کردن وسایل خانه بود.

خانمی می‌گفت: "شب مشغول شام خوردن بودیم که ناگهان متوجه لرزش زمین شدیم تا می‌خواستیم از خانه بیرون برویم درها به رویمان قفل شد و همه در کنار گوشه‌های خانه پناه گرفتیم تا زلزله قطع شد و با سر و صدا از همسایه‌ها کمک خواستیم چند نفرمان خراش‌های سطحی دیده‌اند و خدا را شکر کسی از این روستا فوت نشده است". به اطراف منزلشان که نگاه می‌انداختیم جز شیشه‌های شکسته، دیوارهای فرو ریخته و درب‌های سرنگون شده چیزی نمی‌دیدیم.

محصول یک سال زحمت روستاییان در زیر باران و خاک از بین رفت

بعد از حسین‌آباد به روستای شاج رسیدیم. این روستا در بین دو کوه واقع شده بود که گویا همین امر باعث خسارت بیشتر به آن شده است.

در ابتدای روستا که از ماشین پیاده شدیم به چند نفر رسیدیم که سراسیمه به دنبال چیزی بودند باران شدید شده بود و آنها نگران آسیب دیدن انبار زرشک‌شان بودند هر چند که محصول یک سال زحمتشان در زیر خروارهای خاک بود اما بازهم در تلاش بودند تا آن قسمت‌هایی که سالم مانده زیر باران از بین نرود.

منزلشان به کلی تخریب شده بود و هیچ یک از اتاق‌ها قابل تشخیص نبود بالاخره با کمک چند نیروی نظامی و امدادی توانسته زرشک‌ها را از خیس شدن در باران نجات دهند.

نگران شب‌های سردی هستیم که باید بدون سرپناه و در چادرها زندگی کنیم

کمی آن طرف‌تر در میدانی چادرهای هلال احمر برپا بود و عده‌ی در چادرها اسکان داده شده بودند. نزدیک رفتیم با پیرزنی که سرش از داخل چادر بیرون آمده بود هم کلام شدم، می‌گفت: شب گذشته در منزل مشغول استراحت بودند که ناگهان متوجه صدای مهیب و لرزش زمین می‌شوند. او با وجود اینکه گردنش آسیب دیده بود اما از زنده ماندن اعضای خانواده‌اش خوشحال بود و نگران از شب‌هایی که باید در چادرها و بدون سرپناه گذران کنند.

از او خداحافظی می‌کنم. آن طرف‌تر چشمم به دختربچه‌ای افتاد که با معصومیت تمام مشغول تماشای امداد رسانان بود. نزدیکش می‌روم، لبخندی می‌زند و می‌گوید: برادر کوچکم در چادر خوابیده، مادرم را برده‌اند بیمارستان و نگرانش هستم.

او با بیان اینکه در حال حاضر مشکلی از لحاظ مکان و خوراک ندارند، گفت: خانه‌مان خراب شده فقط کمی می ترسم و نمی‌دانم تا کی باید در این چادرها زندگی کنیم. به او کمی دلداری می‌دهم و اطمینان که به زودی همه چیز درست خواهد شد. از او نیز خداحافظی کردیم و به سمت دیگری از روستا به راه افتادیم آنجا دو دستگاه ماشین سنگین مشغول آوار برداری بودند.

حضور نیروهایی از بسیج سازندگی، سپاه و ارتش برای کمک به مردم این روستا از نکات قابل توجه بود. از کوچه‌های تنگ و باریک روستا که می‌گذشتیم به مسجدی رسیدیم که تمام سقف و دیوارهایش ترک برداشته بود. قدمهایی آن طرف‌تر چند نفر ایستاده بودند و با نگاه به خانه تخریب شده از این می‌گفتند که چه طور خانواده‌ای را از زیر خروارها خاک بیرون کشیده‌اند.

مرد میانسالی می‌گفت: "دو بچه را از زیر یک دیوار بیرون کشیدم و بقیه هم زیر آوار مانده بودند اما همه آنها جز یک بچه در دم جان داده بودند. او ادامه داد: بارها به این خدا بیامرز گفتم که این خانه را بازسازی کن اما بیچاره نه پولی در بساط داشت نه کس و کاری که کمکش کنند". اشک گوشه چشمش را پاک کرد و ادامه داد: الان هم که از بیمارستان قاین تماس گرفتند که پسرکوچکشان هم مرده و باید برای هم آنها قبر بکنیم.

نگاهی به آوارهای باران خورده این خانه کردم ساعتی را در میان خاک‌ها دیدم که راس ساعت 20 و 36 دقیقه از کار افتاده بود و مانتوی مدرسه دختر بچه‌ای که روی بند آویزان بود اما دیگر دختر بچه‌ای نبود که صبح شنبه آن را بپوشد و به مدرسه برود. هوا کم کم رو به سردی می‌رفت. از آن‌جا که برگشتیم ناله‌های زنی توجه‌مان را جلب کرد. کنارش ایستادم، زیر لب می‌گفت: تمام دار و ندارم همین گوسفند‌ها بودند صدایشان را از صبح می شنیدم اما الان دیگر مرده‌اند. دخترش به او می‌گفت: مادر فدای سرت همین که خودمان زنده مانده‌ایم خدا را شکر.

به سمت ماشین که در حرکت بودیم پیرمردی را دیدم که به سمت خانه‌اش می‌آمد حالش را که پرسیدم، گفت: شکر خدا همه خانواده‌مان سالم هستند فقط زنم گردن و دستش ضرب خورده است. او می‌گفت: شب گذشته مشغول تماشای تلویزیون بودیم پسرم دانشجو است، می‌خواست درس بخواند بلند شدم که صدای تلویزیون را کم کنم که ناگهان سرم گیج رفت و دیدم که از گوشه خانه خاک می‌ریزد سریع خودمان را بیرون انداختیم و دیدم که از ته کوچه گرد و خاک غلیظی بلند شده یادمان آمد که همسایه ما خانه قدیمی داشته و حتما الان روی سرشان خراب شده سریع خودمان را رسانیدیم و بعد از اینکه جنازه‌هایشان را بیرون کشیدیم تازه متوجه شدیم که همه ما پا برهنه هستیم.

او ادامه داد: زمستان سال گذشته پسرهایم ساختمان منزلمان را بازسازی کردند به همین دلیل آکنون خسارت زیادی ندیده‌ایم فقط قسمتی که گوسفندان بوده‌اند به طور کامل تخریب شده و 40 رأس گوسفند تلف شدند.

او از حضور به موقع بخشدار زهان تقدیر کرد و افزود: کار امدادرسانی به مردم هم بسیار خوب پیش رفته و در حال حاضر مشکل خاصی نداریم. انشاء ا...که دولت کمک کند و بتوانیم دوباره خانه‌هایمان را بازسازی کنیم.

بعد از شاج به سمت دهستان "شاخن" به راه افتادیم. شاخن آخرین روستای بخش زهان بود و پس از آن روستای پدمرود که از توابع شهرستان بیرجند محسوب می‌شود. به این روستا که رسیدیم در ابتدای جاده امدادگران هلال احمر مشغول کمک‌رسانی بودند و حتی چند ماشین از هلال احمر سیستان و بلوچستان هم به چشم می‌خورد. گشتی در این روستا هم زدیم با وجود اینکه خسارت جانی ندیده بودند اما بسیاری از منازل 100 درصد تخریب شده بود و اهالی همه در کوچه به سر می‌بردند. به داخل یکی از منازل که رفتیم دربش باز بود پیرزنی مشغول پخت نان سنتی بود. نزدیکش شدیم به ما نان تعارف کرد و گفت: تمام وسایلمان زیر خاک مانده، دارم این نان‌ها را برای نیروهای امدادی می‌پزم که از صبح مشغول کمک به ما هستند!

او گرده‌های نان را در تنور گذاشت و درب آن را با یک تابه بست. با اصرار دختر پیرزن به درون خانه‌اش رفتیم اتاقی محقر که یک طرف آن را زرشک پهن کرده بودند و یک طرف دار قالی‌شان بود اما دیوارها شکاف‌های بزرگی داشت. دخترک می‌گفت: دیشب مشغول علوفه دادن به گوسفندان بودم که متوجه زلزله شدم از آن جا که مادر در اتاق تنها بود در همان حین که دیوارها می‌ریخت خودم را به خانه رساندم که مادرم را نجات دهم، اما شکر خدا به او آسیبی نرسیده بود.

این دختر پدمرودی می‌گفت: با زحمت زیاد به تازگی دو اتاق از منزلمان را تعمیر کرده بودیم اما باز هم دیوارهایش خراب شده است.

از آنجا به سمت خانواده دیگری رفتیم که انگار همه با هم فامیل بودند چند تا چادر کنار هم برپا کرده بودند و مشغول جمع و جور کردن وسایلشان بودند. نزدیک یکی از چادرها که رفتیم زنی با گرمی به استقبالمان آمد. او می‌گفت: بعد از همین ماه محرم قرار بود که دخترم عروسی کند و تمام جهیزیه‌اش را خریده بودیم اما با این زلزله هیچ کدام از وسایلش سالم نمانده است. او با این وجود لبخند زد و گفت: فدای سرمان خدا را شکر می‌کنم که تنمان سالم مانده است.

نزدیک غروب بود که کارمان در مناطق زلزله‌زده به پایان رسید و به سمت بیرجند به راه افتادیم اما هم استانی‌هایمان در چند قدمی ما شب سختی را پیش رو داشتند غم از دست رفتن زندگی و دلهره بدست آوردن هر آنچه که از دست داده بودند و حالا چشم‌انتظار دستانی از جنس مهر و عاطفه هستند.

در این بین "قهرمان رشید"، استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه رکورد امدادرسانی در این زلزله شکسته شد، گفت: در کمتر از چهار دقیقه محل دقیق زلزله با استفاده از داده‌های مورد نیاز مشخص و در کمتر از 15 دقیقه کار امدادرسانی به زلزله‌زدگان شروع شد که در نوع خود بی‌نظیراست.

رشید به اقدامات بسیار خوب شورای هماهنگی مدیریت بحران استان در زمینه اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی اشاره کرد.

وی ادامه داد: باید برای هر روستای خسارت دیده یک نفر نماینده مشخص شود تا به عنوان پل ارتباطی بین دستگاه‌های اجرایی و مردم مسایل، مشکلات و درخواست‌های آنها را پیگیری کرده و به سامان برساند.

او به ارسال بیش از نیم میلیون لیتر فرآورده‌های نفتی به منظور تأمین سوخت مناطق زلزله‌زده اشاره کرد و گفت: این مواد سوختی نیز باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن با توجه به سردی هوا در اختیار زلزله‌زدگان قرار گیرد.

استاندارخراسان جنوبی به تأمین برق مورد نیاز از همان ساعات اولیه در مناطق زلزله‌زده اشاره کرد و گفت: تسهیلات لازم در زمینه بهسازی باغات و واحدهای دامی باید هر چه سریع‌تر از سوی جهادکشاورزی در اختیار زلزله‌زدگان قرار گیرد تا بتوانند اقدامات لازم را انجام دهند.

رشید به اقدامات دولت در زمینه مقاوم‌سازی واحدهای مسکونی روستایی اشاره کرد و افزود: دولت تسهیلات بسیار مناسبی را در این زمینه به صورت قرض‌الحسنه در اختیار متقاضیان روستایی برای مقاوم‌سازی واحدهای مسکونی قرار می‌دهد که امیدواریم مردم عزیز استان بیش از گذشته نسبت به اخذ این تسهیلات اقدام کنند، چرا که در زلزله اخیر هیچ یک از واحدهای مسکونی که مقاوم‌سازی شده بود، آسیب ندیده است.

511 واحد با 60 درصد تخریب نیاز به مقاوم‌سازی دارد

"محمدعلی آخوندی" مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی نیز در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه 37 روستا درشهرستان‌های زیرکوه، قاینات، بیرجند و درمیان بر اثر زلزله آسیب دیده‌اند، گفت: از این تعداد 25 واحد مربوط به شهرستان زیرکوه است.

آخوندی با اشاره به آمادگی لازم برای اعطای تسهیلات به تمامی افرادی که واحدهای مسکونی آنها در این مناطق نیازمند مقاوم‌سازی است، اظهار کرد: در این راستا پیگیری لازم برای مقاوم‌سازی 2000 واحد در دستور کار قرار می‌گیرد.

وی با بیان اینکه 549 واحد مسکونی در استان بر اثر زلزله 5.5 ریشتری زهان دچار آسیب شدند، گفت: از این تعداد 138 واحد بیش از 90 درصد تخریب شد.

محمدعلی آخوندی افزود: 511 واحد نیز بین 50 تا 60 درصد دچار آسیب شده که با همکاری مالکین آنها نیاز به مقاوم‌سازی دارد.

دانش‌آموزان مناطق زلزله‌زده به طور موقت در کانکس تحصیل می‌کنند

مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی از شروع به کار دامپزشکی خراسان جنوبی برای معدوم‌سازی لاشه‌های دام و گندزدایی در منطقه زلزله‌زده زهان خبر داد و گفت: تأمین بهداشت محل اسکان زلزله‌زدگان در چادرها نیز توسط واحد بهداشت محیط انجام می‌شود.

وی گفت: با همکاری آموزش و پرورش و اداره کل نوسازی مدارس هم برای تحصیل دانش‌آموزان زلزله‌زده که مدارس آنها نا مقاوم شده، کانکس لازم تأمین می‌شود.

او با بیان اینکه مرمت و بازسازی زیر ساخت‌های منطقه زلزله‌زده زهان اعم از مدرسه و مساجد از سوی دستگاه‌های ذی‌ربط پیگیری می‌شود، گفت: اولویت نخست در بازسازی واحدهای مسکونی است.

استفاده از تسهیلات دولتی برای مقاوم‌سازی منازل مسکونی باید فرهنگ‌سازی شود

مدیر کل بحران و حوادث غیر مترقبه خراسان جنوبی از وجود 60 هزار واحد مسکونی شهری و روستایی غیر مقاوم در استان خبر داد و گفت: در حال حاضر دو سوم استان در منطقه خطر بالا و بسیار بالا قرار دارد.

آخوندی اظهار کرد: از این تعداد 30 هزار واحد در شهرها و 30 هزار واحد در مناطق روستایی وجود دارد که این واحدها در بافت فرسوده قرار دارد.

مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی از وجود شش ایستگاه لرزه‌نگاری در این استان خبر داد.

آخوندی مقابله با تبعات ناشی از زلزله و برنامه‌ریزی جامع از سوی مسوولان را مورد نیاز دانست و گفت: در این راستا باید برای فرهنگ‌سازی استفاده از تسهیلات دولتی برای مقاوم‌سازی منازل مسکونی به ویژه در روستاها تلاش زیادی انجام گیرد.

وی با اشاره به آماده کردن زیرساخت‌ها برای مقاوم‌سازی توسط دولت، ادامه داد: هم اکنون بسترهای لازم برای مقاوم‌سازی منازل از سوی دولت فراهم شده و این در حالی است که استقبال مردم خوب بوده، اما کافی نیست، به ویژه در بافت‌های فرسوده که باید اقدامات بیشتری در آن انجام شود.

آمادگی بنیاد مسکن برای بازسازی 200 واحد خسارت دیده

"آسمانی مقدم"، مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی،‌ در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا ضمن ابراز تأسف از واقعه زمین لرزه در منطقه زهان، گفت: بیشتر واحدهای خسارت دیده از مصالح خشت و گلی ساخته شده و مقاوم‌سازی نشده بودند.

وی با اشاره به تأکیدات مکرر نهاد بنیاد مسکن بر مقاوم‌سازی واحدهای مسکونی، گفت: اگر اهالی 10 سال قبل این واحدها را تخلیه می‌کردند و از تسهیلات اعطایی بنیاد مسکن استقبال می‌کردند شاید الان شاهد مرگ همان شش نفر نیز نبودیم.

مقدم با اعلام این نکته که 200 واحد مسکونی خشت و گلی در حادثه اخیر صد درصد تخریب شده‌اند، گفت: کار آوار برداری از هم اکنون آغاز شده و بنیاد مسکن آمادگی کامل برای شروع بازسازی منازل را دارد لذا نیاز است مردم سریع‌تر به همکاران مستقر در مناطق و یا خود سازمان بنیاد مسکن برای تشکیل پرونده مراجعه کنند.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی افزود: افراد متقاضی می‌توانند 5. 12 میلیون تومان وام قرض‌الحسنه با بازپرداخت 15 ساله و دو میلیون تومان وام بلاعوض برای ساخت واحدهای 60 متری از بانک‌های عامل دریافت کنند.

آسمانی‌مقدم درباره ضمانت‌های بانکی در اعطای تسهیلات به زلزله‌زدگان نیز گفت: مطابق سابق ضمانت‌های زنجیره‌ای از اهالی روستا مورد قبول بانک خواهد بود.

وی با اشاره به سردی هوا و احتمال یخبندان نیز اظهار کرد: در صورتی که مردم فعالیت ساخت و سازها را سریع‌تر آغاز کنند، پیش‌بینی می کنیم در بازه زمانی شش ماه تا یک سال تمامی واحدهای تخریب شده، نوسازی شود.

او تأکید کرد: برای نوسازی روستاهای خسارت دیده 200 واحد تخریب شده در اولویت هستند لذا هر چه سریع‌تر باید برای تشکیل پرونده اقدام کنند.

حضور 400 امدادگر از هلال احمر در مناطق زلزله‌زده

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی نیز از استقرار 400 امدادگر در همان ساعات اولیه زلزله زهان خبر داد و گفت: تا این لحظه فعالیت‌های امدادگران هلال احمر بدون وقفه و بسیار عالی بوده است.

"محمدرحیم شهریاری" در گفتگویی با ایسنا ادامه داد: از این تعداد امدادگر، 73 امدادگر از استان سیستان و بلوچستان، 9 امدادگر از استان کرمان، 35 امدادگر از استان خراسان رضوی و 25 امدادگر از استان یزد به این مناطق اعزام شده بودند.

وی با اشاره به اعزام 12 آمبولانس و دو خودروی نجات به مناطق زلزله‌زده زهان یادآور شد: 13 دستگاه خودروی کمک‌دار سنگین، 10 دستگاه خودروی کمک‌دار سبک، یک دستگاه خودروی ارتباطات، سه دستگاه خودروی حمل نیرو، سه ست نجات و سه ست زنده‌یاب نیز به منطقه اعزام شده‌اند.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی از اسکان 800 نفر از زلزله‌زدگان زهان در چادرها خبر داد و اظهار کرد: تاکنون 800 تخته چادر، 5500 تخته پتو، 500 تخته موکت و 400 چراغ والر در بین مردم زلزله‌زده زهان توزیع شده است.

وی اضافه کرد: به منظور فراهم کردن تغذیه اضطراری بیش از 10 هزار انواع قوطی کنسرو به منطقه زلزله‌زده زهان ارسال شده است.

شهریاری تصریح کرد: فعالیت‌های شبانه‌روزی و برنامه‌های اجرا شده از سوی امدادگران و نجات‌گران جمعیت هلال احمر استان و شهرستان قاینات به گونه‌ای بوده که این عملکرد مورد تحسین و تقدیر است.

اقلام مورد نیاز مردم از جمله پتو، چراغ و مواد غذایی تأمین شده است

فرماندار بیرجند نیز در حاشیه بازدید از روستای زلزله‌زده پدمرود در گفت وگو با ایسنا، گفت: در حوزه بیرجند، دهستان شاخن سه روستا دچار حادثه شدند که در اوجان، پدمرود و شاخن بیشتر زلزله احساس شده است.

"مجمدعلی قاسم‌زاده نداف" افزود: 25 تا 30 واحد مسکونی در روستاهای حوزه بیرجند بیشترین خسارت را دیده‌اند که قابل بازسازی نیست و باید مجدد ساخته شود.

وی با اشاره به حضور تیم‌های امدادی هلال احمر، سپاه و مدیریت بحران شهرستان در ساعت اولیه حادثه، اضافه کرد: امداد رسانی توسط همه نیروها با نظم خاص انجام گرفته و در حال حاضر مشکلی احساس نمی شود.

او با اشاره به انجام تمامی کمک‌های امدادی، گفت: جای هیچ نگرانی نیست و اقلام مورد نیاز مردم از جمله پتو، چراغ و مواد غذایی تأمین شده است.

فرماندار بیرجند با بیان اینکه آمار دقیقی از واحدهای تخریبی در دست نیست، اظهار کرد: تقریبا 30 واحد مسکونی در روستاهای حوزه بیرجند نیاز به مرمت و بازسازی دارد.

هویت جان باختگان زلزله زهان اعلام شد

پزشکی قانونی خراسان جنوبی نیز هویت شش نفر از جان باختگان زلزله زهان شهرستان زیرکوه را اعلام کرد.

بنا بر این گزارش پنج نفر از کشته شدگان، از اعضای یک خانواده و از اهالی روستای شاج بوده‌اند که اسامی آنها به این شرح است؛ رضا رضایی فرزند محمد حدود 47 ساله(پدر خانواده)، کنیز رضا قاسمی مقدم 39 ساله (مادر خانواده)،‌ خدیجه رضایی هفت ساله، زهرا رضایی 11 ساله، پروین رضایی چهار ساله، همگی فرزندان خانواده بوده‌اند. همچنین یک زن به نام صغری درخشی حدود 45 ساله در روستای بن خونیچ، جان خود را از دست داد.

بر اساس همین گزارش، 14 مصدوم این حادثه به مراکز درمانی اعزام شدند و 9 نفر هم به صورت سرپایی درمان شده‌اند.

گزارش از"عصمت برزجی"

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha