رییس دانشگاه صنعت نفت با بیان اینکه معدل بیش از 60 درصد از ورودیهای این دانشگاه بالای 18.50 است، گفت: تاکنون حدود 80 درصد فارغالتحصیلان این دانشگاه بدون آزمون در وزارت نفت استخدام شدهاند.
دکتر غلامرضا راشد با حضور در خبرگزاری ایسنا منطقه خوزستان، طی گفتوگویی با خبرنگار «دانشگاهی» ایسنا، به تشریح بخشی از تاریخچه و فعالیتهای این دانشگاه صنعتی پرداخت و با اشاره به آمار 36.9 درصدی قبولی دانشآموختگان دانشگاه صنعت نفت در کنکور کارشناسی ارشد سال 90، گفت: این دانشگاه پس از دانشگاه صنعتی شریف، رتبه دوم را از نظر درصد قبولی دانشجویان به خود اختصاص داده است.
وی تشریح کرد: فعالیتهای آموزشی در این مرکز به صورت رسمی از سال 1318 با تاسیس آموزشگاه فنی آبادان آغاز شد که با توسعه این آموزشگاه، نام این آموزشگاه به دانشکده فنی آبادان و سپس به دانشکده نفت آبادان تغییر یافت.
وی با بیان اینکه آرمان این دانشگاه تبدیل شدن به دانشگاه پیشتاز منطقه در زمینه تربیت نیروی انسانی در رشتههای مرتبط با صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی است، افزود: با توجه به گسترش فعالیتهای آموزشی دانشکده نفت آبادان و نیاز کشور به تربیت نیروهای متخصص و متعهد در صنایع نفت و گاز، این دانشکده در سال 1368 به دانشگاه صنعت نفت ارتقاء یافت.
راشد با بیان اینکه هماکنون دانشگاه صنعت نفت دارای چهار دانشکده در شهرهای آبادان، اهواز، تهران و محمودآباد و حدود 2300 دانشجو است، افزود: دانشکده نفت اهواز مرتبط با صنایع بالا دستی نفت و دارای رشتههای مهندسی نفت مخازن، مهندسی نفت حفاری، مهندسی نفت بهرهبرداری، مهندس شیمی(صنایع گاز)، مهندس مکانیک و مهندس برق کنترل در مقطع کارشناسی و مهندسی نفت مخازن هیدروکربوری، مهندسی نفت حفاری، مهندسی نفت بهرهبرداری، مهندسی شیمی فرآوری و انتقال گاز و مهندسی ابزار دقیق و اتوماسیون در مقطع کارشناسی ارشد و مهندسی شیمی پدیدههای انتقال و مهندسی نفت در مقطع دکتری است.
ثبت دانشکده نفت شهید تندگویان آبادان در میراث فرهنگی
وی با اشاره به دانشکده نفت شهید تندگویان آبادان، گفت: این دانشکده به علت قدمت تاریخی و نوع معماری و طراحی ویژهای که دارد از مکانهای تاریخی مشهور کشور و به عنوان میراث فرهنگی ثبت شده است که دارای رشتههای مهندسی نفت اکتشاف، مهندسی ایمنی بازرسی فنی، مهندسی ایمنی حفاظت فنی، مهندسی شیمی (پالایش و پتروشیمی) و مهندسی آتش در مقطع کارشناسی، مهندسی نفت اکتشاف، مهندسی ایمنی و بازرسی فنی و مهندسی شیمی HSE در مقطع کارشناسی ارشد است.
پیگیری جهت راهاندازی رشته کارشناسی ارشد مهندسی شیمی جداسازی
راشد تاکید کرد: دانشگاه پیگیر راهاندازی رشته مهندسی شیمی جداسازی در مقطع کارشناسی ارشد این دانشکده است.
رییس دانشگاه صنعت نفت همچنین در خصوص دانشکده نفت تهران نیز اظهار کرد: هفت سال پس از ملی شدن صنعت نفت در سال 1336 آموزشگاه عالی حسابداری نفت تاسیس شد که در سال 1368 به عنوان یکی از دانشکدههای دانشگاه صنعت نفت به فعالیت خود ادامه داد و به صورت سازمانی آموزشی و پژوهشی در تولید، انتقال و گسترش دانش علوم انسانی و رفع نیازهای علمی و پژوهشی صنعت نفت کشور و نیز تربیت نیروی انسانی متخصص در زمینههای مختلف فعالیت کرد.
راهاندازی رشتههای جدید در حوزه صنعت نفت و دریایی
راشد افزود: این دانشکده دارای رشتههای حسابداری، مدیریت بازرگانی، مدیریت صنعتی در مقطع کارشناسی بوده و دانشگاه پیگیری راهاندازی رشتههای جدید مورد نیاز صنعت نفت از جمله مدیریت مالی در صنایع نفت و گاز، مدیریت منابع انسانی در صنایع نفت و گاز ، حقوق انرژی، اقتصاد و غیره در مقطع کارشناسی ارشد در این دانشکده است.
وی با اشاره به دانشکده علومدریایی محمودآباد به عنوان یکی دیگر از دانشکدههای دانشگاه صنعت نفت تصریح کرد: این واحد آموزشی توانسته با توجه به توانمندیهای موجود از جمله کادر هیاتعلمی، سیمولاتورهای پیشرفته عرشه و موتورخانه کشتی به عنوان یکی از مراکز آموزشی دریایی در راستای تربیت و تامین نیروهای متخصص و کارآمد دریانوردی گامهای موثری بردارد که با دو رشته مهندسی کشتی موتور در مقطع کارشناسی و عرشه در مقطع افسر دومی راهاندازی شده و پیگیر رشتههای دریایی مورد نیاز صنعت نفت و مقاطع بالاتر است.
رییس دانشگاه صنعت نفت با اشاره به فارغالتحصیلی حدود 13 هزار دانشجو از این دانشگاه، افزود: باید در تصمیمگیرهای مسائل مرتبط با این دانشگاه همزمان چهار فاکتور اصلی را مد نظر قرار داد. نخست اینکه ناظر دانشگاه از نظر آموزشی، وزارت علوم است. دیگر اینکه کارفرمای این دانشگاه وزارت نفت و بار مالی این دانشگاه بر عهده این وزارتخانه است و طبق اساسنامه این دانشگاه با هدف رفع نیازهای صنعت نفت راهاندازی شده است. سوم آنکه جهتگیری این دانشگاه با عنایت به پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل نظام جمهوری اسلامی، اسلامی است و در پایان آنکه دانشگاه صنعت نفت، خود به عنوان یک مجموعه زنده، در رقابت سالم و سازنده نسبت به دیگر واحدهای آموزشی و پژوهشی انتظار تکامل و پیشرفت و ارتقاء دارد.
وی ادامه داد: تجربه نشان داده است اگر در تصمیم گیری از هر کدام از شاخصهای ذکر شده غفلت شود حرکت به نتیجه مطلوب و ایده آل خود نمیرسد.
80 درصد فارغالتحصیلان بدون آزمون در وزارت نفت استخدام شدهاند
راشد با بیان اینکه معدل بیش از 60 درصد از ورودیهای این دانشگاه بالای 18.50 است، گفت: تاکنون حدود 80 درصد فارغالتحصیلان این دانشگاه در گروه A قرار گرفته و بدون آزمون در وزارت نفت استخدام شدهاند و مابقی دانش آموختگان لازم است در آزمون سراسری استخدام وزارت نفت شرکت کنند.
صنعت نفت محدود به دانشگاه صنعت نفت نیست
رییس دانشگاه صنعت نفت در پاسخ به اینکه آیا راهاندازی و گسترش رشتههای مرتبط با صنعت نفت در سایر دانشگاههای غیرمرتبط نیاز به برنامهریزی منسجمتر و احتیاط بیشتر در این زمینه ندارد و به رسالت اصلی دانشگاه صنعت نفت لطمه نمیزند؟ اظهار کرد: صنعت نفت یک صنعت عظیم و مادر است و در نگاه ملی، این صنعت محدود به دانشگاه صنعت نفت نیست؛ بلکه سایر دانشگاهها بر اساس پتانسیل خود میتوانند در این عرصه وارد شده و اثرگذار باشند؛ چرا که میدان کاری این صنعت در کشور وسیع بوده و دانشگاه صنعت نفت در تلاش است به سهم خودش نقش و ماموریت خود را به خوبی ایفا کند و در این زمینه سایر دانشگاهها به عنوان قطبها، بهصورت هدفمند میتوانند در این بستر صنعت نفت حضور یافته و فعالیت کنند.
لزوم تقویت و توسعه نشریات علمی کشور
راشد با اشاره به لزوم تقویت و توسعه نشریات علمی کشور و عدم تعلق و وابستگی به نشریات بیگانه، گفت: نظر به سطح بالای علمی و پژوهشی صنعت نفت، این دانشگاه نشریه بینالمللی تخصصی نفت و گاز را به صورت فصلنامه و با نام Iranian Journal of Oil & Gas Science and Technology، به زبان انگلیسی، راهاندازی کرده است و بدیهی است رشد و پیشرفت کشور مدیون توسعه منابع انسانی است که ارزشمندترین سرمایه کشور هستند. از طرفی اینگونه اقدامات در تجمیع و انباشت دانش حاصل جهاد علمی محققان به منظور تولید علم نافع و رفع نیازها موثر است.
توسعه تحصیلات تکمیلی
وی با بیان اینکه دانشگاه صنعت نفت دارای حدود 80 عضو هیات علمی است، به هدف گذاری و حرکت این دانشگاه به سمت توسعه تحصیلات تکمیلی اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه دانشگاه صنعت نفت یک دانشگاه وابسته است، در گذشته در توسعه تحصیلات تکمیلی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری با مشکل روبرو بود؛ اما خوشبختانه با تعامل خوب صورت گرفته دانشگاه با وزارت علوم، هماکنون این مسیر هموار شده است.
رییس دانشگاه صنعت نفت ادامه داد: دانشگاه حدودا مجوز پذیرش دانشجو در 52 رشته در مقاطع مختلف را دارد؛ اما در حال حاضر با توجه به نیازهای حال و آتی صنعت نفت، تنها در 18 رشته دانشجو پذیرش میکند که پذیرش دانشجو بر اساس اولویتبندی نیاز نیروی انسانی وزارت نفت و در رشتههای با مجوز صادره از سوی شورای گسترش آموزش عالی علوم، تحقیقات و فناوری خواهد بود.
راهاندازی رشتههای مورد نیاز در مقطع دکتری
راشد درباره راهاندازی مقاطع دکتری در این دانشگاه، گفت: در این زمینه دانشگاه برنامههای خود را به وزارتخانههای علوم و نفت اعلام کرده و پیگیر مجوزهای لازم جهت راهاندازی رشتههای مورد نیاز در مقطع دکتری است.
رییس دانشگاه صنعت نفت درباره پروژههای عمرانی دانشگاه، گفت: توسعه فیزیکی و عمرانی دانشگاه در چند سال اخیر به نحوی مسیر خود را طی کرده است که از 32 پروژه سرمایهای پیشنهادی، 30 پروژه مصوب شده که 12 پروژه آن به اتمام رسیده است و هم اکنون از مابقی پروژههای مصوب، پروژههایی که بیش از 50 درصد پیشرفت فیزیکی داشتهاند در اولویت قرار دارند.
راشد با بیان اینکه هدایتها و تاکیدات مدام مقام معظم رهبری، عامل اصلی رشد علمی کشور بودهاست، افزود: نسل نخست دانشگاهها تنها به آموزش میپرداختند و نسل دوم در کنار آموزش، کارهای پژوهشی نیز انجام میدادند؛ اما نسل سوم دانشگاهها، دانشگاههای کارآفرین هستند که برای تبدیل ایدههای دانشجویان به محصول یا پدیده و تقویت شرکتهای دانش بنیان، نیاز به یک بستر و زمینه مناسب دارند که این بستر و زمینه توسط مراکز رشد و فناوری و پارکها مهیا میشود.
راهاندازی مرکز رشد نفت و گاز دانشگاه صنعت نفت
وی ادامه داد: در این راستا دانشگاه صنعت نفت اقدام به راهاندازی مرکز رشد نفت و گاز دانشگاه صنعت نفت کرده است و هم اکنون چندین شرکت دانشبنیان در این مرکز فعالیت میکند.
آمادگی دانشگاه جهت پذیرش دانشجوی خارجی
رئیس دانشگاه صنعت نفت گفت: دانشگاه صنعت نفت بر اساس ظرفیت واحدهای آموزشی خود جهت پذیرش دانشجوی خارجی اعلام آمادگی کرده و پیگیر صدور مجوزهای لازم است.
نقش دانشگاه در کنسرسیوم ازدیاد برداشت از مخازن
راشد همچنین در ادامه در خصوص نقش این دانشگاه در کنسرسیوم ازدیاد برداشت از مخازن، گفت: دانشگاه صنعت نفت نقشی اصلی و موثر را در بعد پژوهش وزارت نفت چه در تدوین نظامنامه پژوهشی و چه در تشکیل کنسرسیوم ایفا کرده است. برای تشکیل کنسرسیوم 5 دانشگاه صنعتی شریف، امیرکبیر، شیراز، سهند تبریز و صنعت نفت انتخاب شدند که با همکاری آنها اساسنامه کنسرسیوم تدوین و مصوب شد و اکنون فعالیتهای نیز در این خصوص ادامه دارد.
وی تاکید کرد: دانشگاه صنعت نفت بر اساس نیاز کشور بستر را برای فعالیت و اثربخشی سایر دانشگاهها در صنعت نفت و گاز فراهم میکند. دانشگاههای کشور در این عرصه میتوانند پتانسیلهای موجود خود را از بالقوه به بالفعل تبدیل کنند.
وی درباره تجمیع این دانشگاه در یک مکان، گفت: پیشنهاداتی جهت متمرکز کردن دانشگاه مطرح شده است. البته در شرایط فعلی هر چند در اجرا غیرمتمرکز عمل میشود ولی تلاش شده است سیاستگذاری ها متمرکز باشد.
رئیس دانشگاه صنعت نفت در خاتمه در خصوص مقایسه کردن دانشگاه صنعت نفت با سایر دانشگاههای دولتی کشور یادآورشد: هدفگذاری، شرایط و انتظارات از این دانشگاه با دانشگاههای دولتی دیگر متفاوت است. قضاوتها در خصوص دانشگاهها نباید سطحی بوده و مسائل حاشیهای نباید اصل قرار گیرد. مقایسه و ارزیابی باید بر اساس شاخصها و توسط کارشناس متخصص مربوطه انجام شود.
انتهای پیام
نظرات