موضوع اعتیاد و برنامههای پیشگیری در مدارس جهت پیشگیری و مداخلههای موثر در بین کودکان و نوجوانان به ویژه مدارس بسیار با اهمیت و ضروری است که برنامههای همگانی برای تمام دانش آموزان و برنامههای انتخابی برای دانش آموزان در معرض خطر سوء مصرف مواد و برنامههای اختصاصی را شامل میشود.
به گزارش خبرنگار «اجتماعی» ایسنا، تجربه مصرف مواد در سنین دانش آموزی دلایل متفاوتی دارد که برخی از این علل مربوط به دوران رشد این گروه است. کودکان و نوجوانان در دوران رشد در پی کنجکاوی و یافتن هویت شخصی با مسائل متعددی در زندگی مواجه میشوند، لذا آنها ممکن است با انواع مختلف مواد مخدر روبرو شوند و توجهشان به آن جلب شود و اگر آمادگیهای قبلی (گسترش برنامههای پیشگیرانه) برای مقابله با آن وجود نداشته باشد، ممکن است به سوی مصرف مواد گرایش یابند.
از سوی دیگر، تاثیر همسالان، رفتارهای مخاطره آمیز، کشیدن سیگار، بزهکاری، به همراه سرپیچی از توصیههای والدین، عامل موثری در گرایش به مواد است.
کاهش سن شروع مصرف مواد مخدر
در حال حاضر، شواهد نشان میدهند که سن شروع مصرف مواد کاهش یافته است. برای مثال، سن مصرف حشیش در آمریکا به 11 سال رسیده است. در نتیجه، از مهم ترین مشکلات مربوط به نوجوانان که گستره جهانی پیدا کرده، ابتلا به یکی از مواد مخدر است. بلایی که میلیونها زندگی را ویران ساخته و سرمایههای زیادی صرف مبارزه یا کاهش صدمات ناشی از آن میشود.
با توجه به گسترش سوء مصرف مواد مخدر، اهمیت پیشگیری از اعتیاد و مداخلههای لازم در بین کودکان و نوجوانان به ویژه در مدارس بیش از پیش ضروری بوده و بررسی آثار برنامههای بیش از دو دهه پیشگیری از سوء مصرف مواد مورد توجه صاحب نظران، والدین، رهبران جامعه و مجریان قانون قرار گرفته است.
این برنامهها با هدف جلوگیری از شروع مجدد استفاده از مواد در جامعه است. بدین ترتیب پیشگیری از ابتلای افراد جامعه به سوء مصرف مواد در جلوگیری از تحمیل هزینههای سنگین به اجتماع، کاهش ابتلا به ایدز و بیماریهای دیگر، افزایش بازدهی در محیط (به ویژه بازدهی مدرسه)، کاهش وقوع جرم، جنایت و جلوگیری از در معرض خطر قرار گرفتن نسل بعدی است.
دسترسی به جمعیت هدف و حضور کودکان و نوجوانان که زمانی بالغ بر 15000 ساعت را طی دوران تحصیلی در مدرسه میگذرانند از مهمترین دلایل پیشگیری از سوء مصرف مواد با رویکرد مدرسه محوری و گستردگی جمعیت تحت پوشش، است.
سیگار، حشیش، الکل و خشونت دروازههای ورودی به مواد مخدر
بر اساس این گزارش و به نقل از مجله ایران پاک (سیگار، حشیش، الکل و خشونت) دروازههای ورودی به سوء استفاده از مواد مخدر سنگین است.
پیوندهای خانوادگی کلید عدم سوء مصرف مواد در نوجوانان است
پیوندهای خانوادگی کلید عدم سوء مصرف مواد در نوجوانان است؛ به طوری که پیوندهای خانوادگی، نظارت بالای والدین و نگرش منفی آنان به مواد نقش موثری بر نگرش همسالان و دوستان فرزندانشان به مواد دارد.
اجرای برنامههای پیشگیری در مدرسه مستلزم توجه به نکات مهمی است که بیتوجهی به این نکات میتواند موفقیت تاثیرگذاری برنامهها را تهدید کند، نکاتی که به ویژه متاثر از دورههای رشدی کودکان و نوجوانان هستند و مطالعاتی که در زمینه پیشگیری از سوء مصرف مواد در مدارس انجام شده است، نشان میدهد که برنامههای پیشگیری برای کودکان و نوجوانان با رویکرد جامع و مکمل سیاستهای آموزش و بهداشت و سلامت عمومی دنبال میشوند.
انتهای پیام
نظرات