يك اقتصاددان پايين بودن قدرت خريد ريال نسبت به پولهاي خارجي را مهمترين عامل ايجاد نوسان در بازار ارز خواند.
محمدحسن قديري ابيانه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به عوامل ايجاد نوسان در بازار ارز اظهار كرد: نوسانات بازار ارز تحت تاثير عوامل داخلي و خارجي است و هرچه ميزان وابستگي كشور به كالاهاي خارجي كمتر باشد، از قدرت ارز نسبت به ريال كاسته خواهد شد؛ بنابراين با افزايش قدرت ريال توان اقتصادي كشور افزايش يافته و بازار ارز نيز آرامتر ميشود.
وي اضافه كرد: هزينهكردن ارز در خارج از كشور موجب تضعيف پول ملي ميشود، همانطور كه افزايش درآمدهاي ارزي ثروت كشور را افزايش ميدهند و مصرف صحيح آن موجب تقويت ارزش ريال ميشود؛ اگر اين ثروت را در مصرف كالاهاي خارجي از دست بدهيم، به كاهش قدرت ريال ميانجامد.
اين كارشناس، افزايش صادرات و كاهش واردات را عاملي براي بهبود وضعيت پول ملي دانست و گفت: بايد با صرفهجويي در مصرف، كاهش خريد كالاي خارجي، سرمايهگذاري در توليد و تلاش بيشتر مانع از خروج ارز شويم تا بتوانيم با افزايش ورودي پولهاي خارجي و بالابردن ثروت عمومي، پشتوانههاي اقتصادي را محكم كنيم.
وي در ادامه به بررسي نرخگذاري ارز پرداخت و گفت: چند نرخيشدن براي هر كالايي از جمله ارز ميتواند منشأ فساد و اتلاف سرمايه باشد؛ اين در حالي است كه تفاوت بين بازار رسمي و غيررسمي در كشور موجب شده تا هر كس به ميزان توان و نفوذ خود بتواند به ارز ارزان دست يافته و آن را با قيمتي بالا به فروش برساند و سودهاي كلاني به دست آورد، در صورتي كه ارز يك ثروت ملي و متعلق به همه مردم است.
وي با اعتقاد به اينكه در شرايط كنوني ارز را بايد در يك نظام شناور مديريت شده و به صورت آزاد عرضه كرد، عنوان كرد: مشكل بازار ارز را بايد ريشهاي حل كرد، چرا كه درمانهاي كوتاهمدت بيشتر به ضرر اقتصاد كشور است.
قديري ابيانه با بيان اينكه راهاندازي بورس ميتواند به تعيين دقيق نرخ ارز كمك كند، افزود: بورس ارز بايد تشكيل شود تا سازماني باشد كه بتواند نرخ ارز آزاد را بهطور شفاف به جاي صرافيها در بورس و با حضور مردم تعيين كنند.
انتهاي پيام
نظرات