گاهي مسافران با طي كردن مسيري حدود 700 كيلومتر ميتوانند به آرامشي دور از هياهوي شهري مانند تهران برسند و خستگي راه را فراموش كنند؛ مسيري كه در پايان آن به سكوت، آرامش، هواي پاك و طبيعت بكر و زيباي كوير مركزي ايران ميتوان رسيد.
به گزارش خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، براي رسيدن به اين آرامش و طبيعت كويري، اگر سفر را از شمال شرق اصفهان آغاز كنيد، بايد از نايين و انارك بگذريد و پيش از رسيدن به خور، دنبال نشان و راهي باريك منتهي به روستايي كوچك در دل كويري بزرگ بگرديد. چند كيلومتر مانده به خور، راهي خاكي مسير را نشان ميدهد كه در آن فقط امكان حركت يك ماشين وجود دارد. البته در اين مسير، نشانه يا تابلويي وجود ندارد و تنها تابلوي موجود كه احتمالا قرار است مسافران را از خطرها حفظ كند، تابلويي با عكس شتر و نوشتهاي است كه احتمال ميدهد شتر در جاده باشد.
درختچههاي كوچكي كه محليها به آنها بوتههاي تاغي ميگويند، نخلهاي سوخته و زمينهاي نيمهباير نشان از رسيدن به روستاي مصر، يكي از نقاط گردشگري و كويرگردي در شمال شرق اصفهان دارند. بيشتر علاقهمندان به كويرگردي و ديدن آسمان در شبهاي كوير، در اين روستا اقامت ميكنند؛ ولي حدود دو كيلومتري شمال روستاي مصر با حدود 120 نفر جمعيت، روستايي كوچكتر با دو خانواده به نام روستاي فرحزاد قرار دارد. اين روستا ميان شنهاي روان و رملهاي ماسهيي محصور شده است و «نيزار مصر»، «چال سلكنون»، «تخت عباسي»، «تخت بازو» و «تخت عروس» در اطراف آن قرار دارند.
هرچند روستاي مصر و كوير آن از بكرترين و زيباترين مناطق كويري كشور است، ولي نبود امكانات اوليه مانند آب سالم، كمكهاي اوليه و مخابرات، براي گردشگران مشكلات متعددي را پديد ميآورد.
يك از بوميان اين منطقه كه با ايجاد دو مهمانسرا به سبك معماري درونگراي خانههاي محلي كويري پذيراي تعداد زيادي گردشگر در روزهاي گردشپذير اين منطقه است، دربارهي مهمترين دغدغههايش با خبرنگار بخش گردشگري ايسنا گفتوگو كرد.
هاشم طباطبايي تبديل شدن گردشگاههاي ايران به تلي از زباله را يكي از مهمترين معضلات در مناطق گردشگري دانست و گفت: ميترسم روزي دو روستاي مصر و فرحزاد نيز به تلي از زباله تبديل شوند و نتوانيم جلوي پيش آمدن اين مشكل را بگيريم.
وي با اشاره به رشد بوتههاي تاغي در منطقه كه توسط ادارهي منابع طبيعي چند سال براي رشد آنها هزينه شده است، اظهار كرد: گردشگراني كه با ماشين به اين روستا وارد ميشوند، بهراحتي از روي اين درختچهها رد ميشوند و حتا كساني كه فصل زمستان را براي ديدن اين روستا انتخاب ميكنند، از اين درختچهها بهعنوان هيزم استفاده ميكنند.
او با اشاره به برطرف شدن مشكل برق از چندماه پيش در روستاي مصر، بيان كرد: مشكل تلفن و مخابرات تا حدودي در اين منطقه حل شده است؛ ولي هنوز گاهي آنتنها قطع و ارتباط با ديگر مكانها بسيار سخت ميشود، بهگونهاي كه ممكن است، در طول يك روز بهطور كامل تلفنها آنتن نداشته باشد.
وي بهترين وسيلهي گردشگران براي بهدست آوردن آب شيرين را تانكري دانست كه روزانه به روستا آورده ميشود، ولي آن تانكر هم در حملونقل سالم نميماند. به همين دليل، همه مجبورند از آب معدني استفاده كنند كه بطريهاي خالي آن بهجز زبالههايي كه بوميهاي منطقه مجبورند از پشت سر گردشگران آنها را جمع كنند، فايدهي ديگري ندارد.
اين فعال حوزهي گردشگري نبود پاركينگ، هتل و رستوران را در اين دو روستاي هدف گردشگري و مناطق اطراف آن، از جمله كمبودها و ضعفهاي منطقه دانست و افزود: متأسفانه در اين منطقه هيچگونه امكانات پزشكي نداريم. بارها در مكاتبهها و صحبتها بهصورت حضوري و كتبي از مسؤولان خواستهايم كه خانهي بهداشت روستاي مصر را كه چند سال پيش تعطيل شد، دوباره بازگشايي كنند؛ ولي هنوز اين اتفاق نيفتاده است و اگر يكي از مردم بومي منطقه يا گردشگران به پزشك نياز پيدا كنند، بايد حدود 50 تا 60 كيلومتر راه را با ماشين طي كنند تا در شهرستانها و روستاهاي اطراف از امكانات پزشكي بهرهمند شوند.
طباطبايي وجود انواع حشرات، خزندهها، عقربها و مارها را در منطقهي كويري مصر بسيار مشكلساز ارزيابي و بيان كرد: اگر كسي توسط اين موجودات آسيب ببيند، در روستا كمترين امكانات و كمكهاي اوليه هم براي كمك به او وجود ندارد.
او با اشاره به اينكه مسير روستاي مصر، مسيري طولاني و بدون آسفالت است، گفت: بيشتر گردشگران اين منطقه از تهران هستند كه براي رسيدن به اينجا بايد مسافتي حدود 700 كيلومتر را بپيمايد كه برخي از راههاي آن بدون آسفالت و تابلوي راهنما است. وضعيت اطلاعرساني به گردشگران براي رسيدن به اين روستا بسيار ضعيف است؛ وقتي گردشگر از جادهي اصلي به جادهي فرعي كه حدود 40 كيلومتر است، وارد ميشود با يك جادهي خالي با عرض كم و بدون تابلو كه گاهي در آن شتر نيز وجود دارد، مواجه ميشود.
وي با بيان اينكه بيشتر گردشگراني كه به اين منطقه ميآيند، اطلاعات كافي ندارند، اظهار كرد: پاركينگي را در چند كيلومتري روستاي فرحزاد و مصر ميتوان ايجاد كرد و تعدادي شتر تا محل سكونت گردشگر، او را جابهجا كنند تا از اين راه هم جلوي تخريب بوتههاي تاغي گرفته شود و هم اطلاعات كافي توسط راهنماها به گردشگر داده شود. همچنين با توجه به اينكه موظف به ارائهي آمار گردشگران به مسؤولان هستيم، در چنين پاركينگي ميتوان اطلاعات گردشگر را جمعآوري كرد.
طباطبايي انجام هريك از اين اقدامات را مستلزم وجود بودجهي مناسب و همكاري ارگانهايي مانند فرمانداري، محيط زيست، ميراث فرهنگي و استانداري دانست و افزود: با يك مديريت مناسب، ورود گردشگر به اين دو روستا را ميتوان رهبري كرد.
او همچنين نقش بوميها را در راهنمايي و جلوگيري از تخريب بوتههاي كويري و تميز ماندن منطقه بسيار مؤثر دانست و ادامه داد: بوميها با جمعآوري چوبهاي خشك و فروش آنها به گردشگران در فصلهاي سرد سال، منبع درآمدي براي خود ميتوانند ايجاد و از نابودي درختچههاي منطقه نيز جلوگيري كنند.
اين فعال گردشگري با اشاره به زياد شدن تعداد افرادي كه در منطقه بدون مجوز به گردشگران اسكان ميدهند، گفت: از ميراث فرهنگي و همهي كساني كه در زمينهي گردشگري فعال هستند، درخواست حمايت در اين زمينه داريم، چون ميراث فرهنگي ميتواند اين بحث را مديريت كند تا كساني كه مجوز و تواناييهاي لازم را براي اين فعاليت ندارند، از گردونه خارج شوند.
خبرنگار ايسنا در هفتهي گذشته تلاش كرد از اقدامات انجامشده توسط اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان اصفهان با هدف حل مشكلات موجود در اين منطقهي گردشگري مطلع شود، اما تلاشها براي گفتوگو با مدير اين اداره كل به نتيجه نرسيد.
البته با وجود تمام مشكلات و محدوديتها همچنان يكي از زيباترين شبها را ميتوان در كويرهاي ايران تجربه كرد، حتا اگر نيمهشب با صداي حركت شترها بيخواب شويد يا هنگام وارد يا خارج شدن از روستا، مدتها منتظر بمانيد تا شترها از جاده عبور كنند!
انتهاي پيام
نظرات