/متن كامل سخنان خاتمي پس از آخرين جلسهي دولت در سال 82/ رييسجمهور: ناگفتهها بسيار بيشتر از گفتههاست
حجتالاسلاموالمسلمين سيد محمد خاتمي، رييس جمهوري اسلامي ايران پس از آخرين جلسههيات دولت در سال جاري، در جمع خبرنگاران و در زير بارش شديد باران ساعتي به گفتوگو در خصوص برخي مسايل مهم داخلي و خارجي پرداخت كه مشروح آن در پي ميآيد:
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) خاتمي با ابراز اميدواري نسبت به اينكه روزهاي باقي ماندهي سال جاري كه وي آن را سال سختي ميخواند، با خوبي و خوشي پشت سر گذاشته شود و سال آينده، سال خوبي براي همهي ملت باشد، در پاسخ به سؤالات خبرنگاران دربارهي مسايل و فعاليتهاي هستهاي جمهوري اسلامي و نشست اخير آژانس بينالمللي انرژي اتمي اظهار داشت: « من از مساله انرژي اتمي شروع ميكنم شما ميدانيد كه اين مساله، مساله حساسي بود كه از چندين ماه پيش و حتي يكسال پيش شروع شد. پيگيريهاي مختلفي نيز در اين زمينه شد. فشارهاي آمريكا خيلي زياد بود. در نشست قبلي همه تلاش آمريكا اين بود كه ما را به شوراي امنيت بفرستد.
خوشبختانه تلاش پيگير ديپلماتيك ما و نيز همكاري كه كشورهاي اروپايي و غيرمتعهدها كردند، نه تنها موجب ناكام ماندن آمريكا در آن قضيه شد بلكه توانستيم وجهه ايران را بهتر از گذشته كنيم. در اين مرحله هم بدترين فشارها را آمريكا آورد. فشارها روي خود آژانس، خود نمايندگي و كشورهاي مختلف. اما اينكه شما ميگوييد كه بنا شد با آنهايي كه باني ميشوند برخورد كنيم كه عمدتا برخورد كردهايم اين دفعه فقط دو كشور حاضر شدند كه اين كار را بكنند يعني استراليا و كانادا كه كانادا موضعگيري سياسياش كاملا معلوم است. استراليا هم متاسفانه به خاطر مسائلي كه وجود دارد اين موضع غلط را گرفت و در واقع اينها سپري شدند كه آمريكا پشت سر آنها موضع گرفت.
من معتقدم در اين مرحله گروه ما بسيار خوب آنجا كار كرد و نيز اروپاييها كمك كردند. گرچه ما از آنها گله داريم. كشورهاي غيرمتعهد كمك كردند. قطعنامهاي كه صادر شد و ما آن را قبول نداريم، داراي نقاط ضعفي است اگر چه با آنچيزي كه آمريكا ميخواست تفاوتهاي زيادي كرد. يعني در اين مورد گرچه نسبت به صدور قطعنامه اعتراض داريم اما معتقديم كه آمريكا آن گونهاي كه ميخواست، موفق نبود. به خصوص با توجه به صحبتهايي كه جز يكي دو مورد همه اعضاء كردند و حتي خود رييس آژانس هم به صراحت گفت اين قطعنامه مورد اختلاف نظر است. كساني روي آن اختلاف نظر دارند و رأيگيري هم نكرد. يعني ثبت شده است كه اين قطعنامه با اختلاف نظرهايي كه هست مطرح شده اما آنچه كه مربوط به ماست ما يك تعهداتي داريم و به آن تعهدات باقي ماندهايم. بيانيهاي داريم با اروپاييها امضاء كردهايم و روي آن بيانيه پابرجا هستيم. به آژانس و اروپاييها هم گفتهايم شرط تداوم كار ما اين است كه شما هم پايبند باشيد. ما هيچ تعهد خاصي در مقابل هيچ كس نداريم جز آنجه كه مصالح ماست. ما با آژانس همكاري كرده و ميكنيم اما اولا برخورداري از فناوري هستهاي چرخه سوخت و در مسير صلحآميز حق ماست و هيچكس نميتواند هم طبق قوانين بينالمللي و هم طبق تصميمي كه ما ميگيريم براي خودمان، ما را از اين حق محروم كند. دنبال آن هستيم و هركاري هم كه كرديم داوطلبانه است كه اتفاقا در اين قطعنامه آمده است كه ايران داوطلبانه اين كار را كرد. ما تحميل را نميپذيريم، اگر قطعنامه را امضاء كرديم كه هنوز بايد مراحل قانوني آن طي شود، اگر تعليق كرديم و اگر به بازرسان اجازه دهيم بيايند همه اينها داوطلبانه است و تا آن وقتي كه مصالح ما باشد و بدانيم كه توطئههاي مختلفي كه به خصوص آمريكا سردمداري ميكند، كارگر نيست، ما كار خودمان را ادامه ميدهيم و اميدواريم كه بتوانيم تا آخر ادامه دهيم و انتظار داريم كه اعضا مختلف شوراي حكام و به خصوص سه كشور اروپايي و نيز آژانس، همچنان كه حق ماست كاري كنند كه هرچه زودتر اين پرونده از حالت غيرعادياش خارج شود و ما روي روال عادي كار را ادامه دهيم. نااميد نيستيم كه در آينده بشود ولي اينكه چقدر اميد ما به تحقق برسد، بستگي دارد به فشارهاي آمريكا و بستگي دارد به سستي يا قوت موضع ما در اروپا و جاهاي ديگر و البته تلاش گسترده خود ما كه اين تلاش را خواهيم كرد.
بناي ما عدم همكاري با آژانس نيست و اگر تصميمي گرفته شد به خاطر مسائل فني بود كه البته ميتواند هشداري براي آژانس باشد كه تحت تاثير فشارهاي آمريكا قرار نگيرد ولي ما هيچگاه بنايمان براي جلوگيري از بازرسيهاي آژانس نبوده است و به صورتي كه خود ما تشخيص ميدهيم و طبق موازين قانوني هم هست ما همكاري خود را با آژانس ادامه ميدهيم.»
حجتالاسلاموالمسلمين سيد محمد خاتمي در مورد انتخابات اخير مجلس شوراي اسلامي گفت: « من نظرم را درباره انتخابات صريح و آشكار بارها اعلام كردهام. قبل از انتخابات و حتي در اطلاعيهاي كه گفتم ما اين انتخابات را برگزار ميكنيم و مردم حضور پيدا كنند، دقيقا و روشن گفتهام كه چه اشكال و اعتراضاتي به انتخابات و مقدماتش داريم، چه خواستههايي داشتيم كه برآورده نشده البته به هر حال انتخابات ما برگزار ميشود و خوب است كه مردم شركت كنند و هرچقدر مردم بيشتر شركت كنند بيشتر مجلس ميتواند آنها را نمايندگي كند.
الان هم من با مجلس مشكلي ندارم. درست است كه در اين انتخابات خيلي از كساني كه ما معتقديم حقشان بود در عرصه شركت كنند، محروم شدند و در نتيجه خيلي از مردمي كه اگر آن فضا ايجاد ميشد، شركت ميكردند، شركت نكردند. و البته بعضي رفتارهاي به نظر من نادرست در آستانه انتخابات از سوي كسان ديگري كه به هر حال به اين وضع معترض بودند، رخ داد كه آن هم موثر بود و اثر منفي داشت و به هر حال خيلي از كساني كه شايستگي داشتند نيامدند و يا رد صلاحيت شدند و مردم هم بيشتر ميتوانستند بيايند. ولي به هر حال آنهايي كه آمدند با رأي مردم و با برگزاري يك انتخابات قانوني آمدند. مجلس در رأس امور است. ما هم به رأي مردم احترام ميگذاريم. با مجلس هم همكاري ميكنيم و من هم با اين مجلس مشكلي ندارم به خصوص اينكه با شعارهاي و چهرههاي جديد آمدهاند. اگر اين انتخابات در همين حدي هم كه پيروزي بود با شعارهايي كه قبل از دوم خرداد بود من احساس ميكردم كه راه من غلط است و انديشه بنده شكست خورده است. ممكن است گروههايي شكست خورده باشند. ممكن است كساني نيامده باشند ولي اين تغيير و تحولي كه در عرضه چهرهها و در عرضه شعارها بود بنده آن را پيروزي خودم و پيروزي ملت اصلاحطلب ميدانم. اميدوارم كه آنهايي كه اين شعارها را دادند و اين چهره را نشان دادند پايبند به همان شعارها باشند و اميدوارم كه همكاريهاي خوبي باشد. اگر هر كسي در جايگاه خودش، مجلس در جايگاه خودش و دولت در جايگاه خودش باشد، مشكلي پيش نخواهد آمد و من هم انتظار دارم كه مشكلي پيش نيايد. اما مشكل ما جاي ديگر است و اين مشكل بايد براي استقرار مردمسالاري و حل مشكلات اساسي پايان يابد.
عزيران من اگر جاي نظارت را قيموميت بگيرد، اگر كسي كه مسؤول نظارت است، به دستگاههاي رسمي كشور كه مسؤول هستند، اعتماد نكند و براي تأمين نظرات خودش، تشكيلات اطلاعاتي موازي درست كند و به قول خودشان از ماهها بلكه سالها پيش روي افرادي كه احتمال دارد بيايند، كار كند و مسائلي از اين دست؛ ما مشكلات عمدهاي داريم. شوراي نگهبان بسيار مهم است. تامين كننده اسلاميت نظام و تامينكننده قانون اساسي است و همه بايد شوراي نگهبان را تقويت كنند. ما وظيفه خودمان ميدانيم. اما معتقديم خود اعضاي محترم شوراي نگهبان هم بايد نظام را با رفتارهايي كه وجود دارد، تضعيف نكنند.
من معتقدم مشكل ما اينجاست. به همين دليل است كه عرض ميكنم كه چقدر اهميت داشت آن دو لايحهاي كه بنده به مجلس دادم و روي آن هم ايستادهام. البته ايستادهايم به صورت ديگري كه الان توضيح خواهم داد. ما ميخواهيم از اسلاميت نظام دفاع كنيم و از اسلاميت نظام دفاع كردن، دفاع كردن از حق و حقوق و حرمت مردم است، اين مردم قيم نميخواهند، ناظر ميخواهند، سياستگذار ميخواهند اما جمهوري اسلامي، جمهوري اسلامي است كه به اين مردم احترام ميگذارد و به تعبير حضرت امام (ره) و تاكيد رهبري، اين مجلس در رأس امور بايد باشد و نماينده واقعي مردم باشد. به همين دليل هم من عرض ميكنم آن لوايحي كه داديم و متاسفانه با سد محكم شوراي نگهبان روبرو شد و حتي شوراي نگهبان نظر قبلي خودش را كه رييس جمهور مسؤول اجراي قانون اساسي است، - ببينيد عنوان مسؤوليت اجراي قانون اساسي در قانون اساسي فقط براي رييس جمهور آمده است و الا همه شما كه اينجا ايستادهايد، همه گروهها در حيطه كارشان مسؤول اجراي قانون اساسي هستند، شما بايد قانون اساسي را اجرا كنيد - اين كه گفتهاند رييس جمهور مسوول اجراي قانون اساسي است. يعني بيچون و چرا و در همه مراحل او بايد جوابگو باشد كه قانون نقض ميشود يا نميشود اين را نفي كردند و به همين دليل بنده اين لوايح را لااقل لايحه خودم را پس خواهم گرفت از مجلس و اعلام ميكنم كه با شكست روبرو شد تا آن اختيارات نيمبندي كه قبلا تصويب شده است، از دست نرود - گرچه اگر بنده بمانم كه انشاءالله ميمانم - و اگر رييس جمهوري بيايد كه مورد پسند نباشد، احتمال قوي ميدهم كه همين اختيارات نيمبند را هم حبس كنند از حيطه رييس جمهور، عيبي هم ندارد براي مردم مشخص ميشود كه رييس جمهورشان چه كسي است و چه اختياراتي دارد؟ توقع را در همان حد براي آن بدانند. بدانند كه در ديدگاههاي بعضيها رييسجمهور اولين مقام رسمي كشور بعد از مقام رهبري و مسوول اجراي قانون اساسي كه سوگند ياد كرده براي دفاع از اسلام، حقوق و آزاديهاي مردم نيست، بلكه رييس جمهوري كه تعبير و تفسير جديد ميشود تداركچي دستگاههاي ديگر است. اين را مردم بدانند و توقعشان هم در همان حد باشد، اشكالي ندارد. من به همين دليل پس ميگيرم لوايح خود را و با مجلس هم هيچ مشكلي ندارم و اعلام ميكنم كه ميمانم و اعلام ميكنم سرجايم هستم و با دوستان خود هم همكاري ميكنم و اميدوارم كه در اين مدت هم بتوانم كارهاي خوبي را كه دولت در عرصههاي اقتصادي و اجتماعي كرده است، ادامه دهيم و هم در عرصههايي كه كارهاي نيمه تمام است به انجام برسانيم و بنده در هركجا كه باشم و در همه حال از حقوق و آزاديهاي مردم در چارچوب قانون دفاع خواهم كرد.»
حجتالاسلاموالمسلمين سيد محمد خاتمي در ادامه افزود: « يك نگراني ديگر هم داريم كه در اينجا به شما بگويم و آن احضارهايي است كه اخيرا شروع شده و من اين را نميپسندم. من از برادرم آيتالله جناب آقاي شاهرودي كه با هم مذاكرات خوبي داشتهايم و معتقدم ايشان هم دلش ميخواهد كه يك ترتيباتي داده شود كه وضع بهتر از اين شود، خواهش ميكنم كه خود ايشان دخالت كنند و اگر احيانا بعضي از انگيزهها وجود دارد، جلويش گرفته شود.
بنده خواهش ميكنم آنچه كه مربوط به شكايت مدعيالعموم ميشود، حالا اگر كسي شاكي خاص دارد كار ندارم، اينها را صرفنظر كنند و به خصوص از دوستان محترم و معقول خودم كه در اين انتخابات پيروز شدند و شعار آرامش، امنيت و آزادي را دادهاند و نفوذ دارند خواهش ميكنم براي اين كه رفع هرگونه شائبهاي بشود كه انتقامگيري سياسي است و بعضي گروهها و بعضي دستهها دارند، فعاليت ميكنند؛ خود آنها هم وارد صحنه شوند و جلوي اين روند را بگيرند تا هم امنيت باشد و هم آزادي و ما واقعا دموكراسي را بتوانيم تجربه كنيم. البته من در حد خود تلاش خواهم كرد و اميدوارم كه سالي كه به پايان برديم مقدمهاي باشد براي كارهاي مهمتر و تحملهاي بيشتر و تلاش براي خدمت به اين مردم.»
از خاتمي در خصوص شايعهي نوشتن نامهاي خطاب به مردم پرسيده شد كه وي در پاسخ گفت: « من نامهاي ننوشتهام و نمينويسم و اگر بخواهم خودم ميگويم، نه سخنگو دارم و نه جاي ديگر، از اين حرفهايي كه سايتها مي زنند، (شما بگذريد).»
وي تاكيد كرد: من لايحه خود را حتما پس ميگيرم ودر خصوص لايحه اصلاح قانون انتخابات، با مجلس مشورت ميكنيم.
به گزارش ايسنا خبرنگاري به رييس جمهور گفت چرا اين همه مدت سكوت كرديد؟ رييس جمهور در پاسخ گفت: اين همه سخن گفتم.
خبرنگاران از خاتمي پرسيدند: آيا تمام ناگفتههاي شما همين بود يا بيشتر كه خاتمي، گفت: ناگفتهها بسيار بيشتر از اين است.
خاتمي در مورد بحث استعفا كه مجددا از سوي خبرنگاران زيادي از وي سوال شد، پاسخ داد: فعلا كه ماندهايم اگر بيرونمان نكنند ميمانيم.
خاتمي در پاسخ به سوالي دربارهي انفجار قطار نيشابور و اقدامات دولت در اين باره اظهار داشت: نظر شخصي من چيز ديگري بود ولي مجموعا در دولت تصميمي گرفته شد و خسارت آنها پرداخت شد و اميدوارم به جايي برسيم كه بدانيم از رييس جمهور گرفته تا مسوول مستقيم آن كار، در مقابل مردم پاسخگو باشيم و اگر واقعا قصور كرديم در مقابل اين مردم، كنار برويم.
رييسجمهور با آرزوي اينكه همه سال خوبي پيش رو داشته باشند، با اشاره به زحمات و رنجهاي خبرنگاران به آنها گفت: من همگي شما را دوست دارم و براي شما آرزوي موفقيت ميكنم و پيش از آنكه يك دولتمرد باشم، يك فرد كوچك و فرهنگي هستم و اميدوارم باز هم به صورت يك فرد عادي بين شما باشم.
وي گفت: از رنجهايي كه خبرنگاران كشيدند و تحمل مشكلات با اينكه من مقصر نيستم، از جانب دستگاه نظام و حكومت از شما معذرت ميخواهم.
خبرنگاران از خاتمي دربارهي برخي فعالان و روزنامه نگاران زنداني سوال كردند كه خاتمي پاسخ داد: دلم نميخواهد هيچ زنداني در زندان بماند اما ميدانيد كه تيغ ما چقدر ميبرد.
خاتمي همچنين در پاسخ به سوال يكي از خبرنگاران مبني بر اين كه براي مردم چه عيدي داريد؟ پاسخ داد: از مردم خجالت ميكشم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات